Elektrische keuring

Wat is een elektrisch regelorgaan?

Een elektrische controle-instantie is een instantie waarvan de diensten worden erkend door een hoge autoriteit. Controleorganen zijn geaccrediteerd BELAC. BELAC is de Belgische instelling die een dienstverlening certificeert, en die de conformiteit ervan bevestigt. Er is een lijst van erkende organisaties die elektrische controles kunnen uitvoeren. Het is essentieel om een erkende instantie te selecteren om uw elektrische installaties te laten controleren. Het is de enige oplossing waarvan 100% gegarandeerd is dat de elektrische installaties voldoen aan de AREI. De RGIE is de algemene verordening voor elektrische installaties, het is een verordening die door iedereen moet worden nageleefd. De normen worden daar aangegeven en alle personen die in het bezit zijn van huishoudelijke of niet-huishoudelijke goederen met elektrische installaties moeten ervoor zorgen dat deze voldoen.

Er is een hele procedure waarmee elektrische inspectiebedrijven goedkeuring kunnen krijgen. De eerste stap van het proces wordt uitgevoerd door de Algemene Directie Energie van de FOD Economie. In eerste instantie wordt de manager van het bedrijf beoordeeld op zijn vaardigheden en kennis op het gebied van elektriciteit. Het directoraat-generaal Energie zorgt er ook voor dat de beheerder volledig op de hoogte is van alle elektrische voorschriften. Daarnaast worden ook toekomstige inspecteurs geëvalueerd. Zij zijn immers degenen die naar particulieren gaan om hun elektrische installaties al dan niet te certificeren. Ze zullen kunnen aantonen dat ze tijdens een controle door en door weten welke procedure moet worden uitgevoerd. Na deze mondelinge evaluaties wordt het vonnis geveld.

Het einde van het proces voor het verkrijgen van accreditatie volgt de al dan niet validering van het dossier door de minister persoonlijk. Een ministerieel besluit zal vervolgens de goedkeuring van het bedrijf bevestigen.

Waarvoor wordt een elektrisch regellichaam gebruikt?

Om goedkeuring te krijgen, moeten bedrijven een omvangrijk dossier samenstellen dat meerdere documenten bevat. Het dossier moet onder meer het cv en het diploma van de zaakvoerder bevatten, maar ook een kopie van het statuut van het bedrijf en een accreditatiecertificaat. Het verkrijgen van accreditatie is dan ook niet zo eenvoudig. Het feit dat accreditatie zo gecontroleerd wordt, weerspiegelt het feit dat het iets heel serieus en belangrijks is. Een bedrijf dat niet is erkend, kan dus geen dienst verlenen die in overeenstemming is met de wet.

Een erkende elektrische controle-instantie is dus een door het ministerie erkende instantie die kan beslissen of een elektrische installatie inderdaad voldoet aan de door de RGIE vastgestelde normen. Het werk van inspecteurs van erkende elektrische controle-instanties is daarom gecertificeerd door de hoogste autoriteiten. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat een elektrische installatie conform is, waardoor ongevallen met bijvoorbeeld brandgevaar of elektrische schokken worden beperkt. Inderdaad, de eerste reden waarom een elektrisch controleorgaan ingrijpt, is om mensen te beschermen. Een niet-conforme elektrische installatie kan een zeer groot risico vormen voor de bewoners van een woning. Wanneer een elektrische installatie niet meer conform is, kan er sprake zijn van elektrische overbelasting in bepaalde apparaten. Een elektrische overbelasting kan verschillende soorten huiselijke ongevallen veroorzaken: het kan onder meer het risico op incidenten of elektrocutie veroorzaken.

Het is daarom van groot belang om contact op te nemen met een elektrische keuringsinstantie om elektrische installaties te laten certificeren: deze instanties streven naar de veiligheid van de bewoners in hun woning.

Wist je dat ?

Het is belangrijk om uw elektrische installaties eens in de 25 jaar te laten controleren. Dit wordt de periodieke controle genoemd. Er zijn andere gelegenheden waarbij het nodig is om uw elektrische installaties te laten nakijken; het is bijvoorbeeld verplicht om controles uit te voeren vóór de verkoop of verhuur van onroerend goed of bij wijzigingen aan het elektrische circuit. Het is ook verplicht om de conformiteit van de elektrische installaties te waarborgen wanneer een woning bijvoorbeeld op Airbnb wordt verhuurd.

In deze verschillende situaties is het noodzakelijk een beroep te doen op een erkende elektrische keuringsinstantie. Tijdens de inspectie controleert de inspecteur verschillende elementen. Van deze elementen zal hij de enkellijnige diagrammen en het positieplan van het elektrische circuit controleren. Zonder deze elementen kan de inspecteur geen conformiteitsattest bezorgen aan de eigenaar van de woning. Dus als de eigenaar deze papieren niet meer bij de hand heeft of niet, moet hij een elektricien inschakelen die voor het maken van de twee ontbrekende schema's zal zorgen. De elektrische regeleenheid voert deze schema's niet uit. Voordat u een inspectie plant, moet u er daarom voor zorgen dat het dossier compleet is. Het certificaat van overeenstemming is het document dat wordt verstrekt door de inspecteur van de elektrische controle-instantie. Dit certificaat bevestigt de conformiteit van een elektrische installatie. Dit document is erg belangrijk: het is verplicht om het bijvoorbeeld aan een toekomstige koper te verstrekken. Als de installaties niet conform zijn, kan de toekomstige koper onderhandelen over de prijs van het onroerend goed, aangezien dit betekent dat de eigenaar geen goede reputatie heeft. Het is ook erg belangrijk om het gelijkvormigheidsattest door te geven aan uw verzekering. Bij een ongeval bewijst het gelijkvormigheidsattest dat de eigenaar geen schuld treft en dat de elektrische installatie in orde was.

Lijst van elektrische inspectie-instanties

Elke erkende instantie heeft vaardigheden op verschillende elektrische gebieden. Er zijn organisaties die gespecialiseerd zijn in elektrische keuringen van huishoudelijke installaties, er zijn ook elektrische keuringen van niet-huishoudelijke installaties. Van deze twee typen installaties zijn sommige organisaties gespecialiseerd in hoogspanningsinstallaties en andere in laagspanningsinstallaties.

In België zijn een dertigtal organisaties erkend. De meeste zijn echter in meer dan één discipline geaccrediteerd. Het is daarom belangrijk om de organisatie te kiezen die past bij uw behoeften. Op internet is het vrij eenvoudig om lijsten te vinden die alle door de Belgische Federale Overheidsdienst Economie erkende organisaties identificeren.

Het is erg belangrijk om een elektrische keuringsinstantie te kiezen uit de lijst op de website van de Belgische overheid: zo weet u zeker dat de instantie inderdaad erkend is door de Belgische Staat. Op deze site is het ook mogelijk om het gebied van elektrische activiteit te zien waarin de elektrische regelorganen werken. Atlas Contrôle is goedgekeurd voor het uitvoeren van voornamelijk huishoudelijke elektrische bedieningen.

Voordelen van Atlas Control

Atlas Contrôle is een erkende vestiging die o.a. besturingen van uw elektrische installaties aanbiedt, maar ook gasregelingen. Onze experts bieden kwaliteitsdiensten, u krijgt zeer snel een cheque. Kiezen voor Atlas Contrôle is ook een manier om bonussen te krijgen omdat de organisatie over alle benodigde goedkeuringen beschikt. U profiteert van een zeer snelle en kwalitatieve uitvoering tegen een lage prijs. Wij willen onze klanten een service bieden met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Bij Atlas Control bieden we verschillende diensten aan. Wij voeren controles uit aan elektrische installaties, gascontroles, maar ook propaancontroles. Ook kunnen wij EPB-certificaten uitgeven. Het PEB-certificaat is een certificaat dat informatie geeft over de energieprestatie van een woning.

We hebben ook aanbiedingen gecombineerd waarmee u kunt profiteren van twee diensten tegen een voordelige prijs. Dit maakt het u gemakkelijker en bespaart u twee verschillende bedieningselementen.

Als onderdeel van de verkoop van een woning bieden wij aan om een elektrische controle uit te voeren en u een PEB-certificaat te bezorgen voor 350 €. Als u een woning op Airbnb huurt, bieden wij een gascontrole en een gascontrole aan voor 230 €. Tot slot kunt u profiteren van bonussen als u kiest voor het dienstenpakket waarmee u kunt genieten van een gasregeling en een PEB-ketelontvangst. Dit laatste aanbod is het populairst.

Erkende instanties voor de elektrische keuringen :

Als je je elektrische installaties wilt laten keuren, is het essentieel om een erkend instantie te kiezen. Dit zijn bedrijven die door de staat erkend zijn om bepaalde soorten inspecties uit te voeren die wettelijk verplicht zijn. In de elektrische sector zijn er verschillende gebieden waarin instanties zich kunnen specialiseren. Atlas Contrôle heeft natuurlijk alle benodigde goedkeuringen om je een kwaliteitsinspectie te bieden die ook door experts en de wet wordt erkend.

Het kiezen van een niet-goedgekeurde instantie kan gevaarlijk zijn, omdat het noch de veiligheid noch de naleving kan garanderen, en het certificaat dat je eventueel ontvangt na de inspectie zou niet geldig zijn. Je moet dus echt voorzichtig zijn bij het kiezen van de instantie die inspecteurs naar je toestuurt.

Hoe snel een aanvraag doen?

U kunt de certificering van uw elektrische installaties aanvragen door contact met ons op te nemen. Onze experts zijn zeer beschikbaar en zullen u zo snel mogelijk een inspectie aanbieden.

U kunt Atlas Control bereiken via de volgende media:

  • Telefonisch, op +32 02 726 64 04 of via Whatsapp
  • Per e-mail: info@atlascontrole.be
  • Via ons contactformulier
  • Via onze sociale netwerken, op Facebook en LinkedIn: Atlas Contrôle

In welke regio’s zijn wij actief?

Bij Atlas Controle dekken we heel België.

 

U kan bij ons terecht voor de keuring van een elektrische installatie in volgende gemeenten : Brussel, (Brussel stad, Elsene, Etterbeek, Evere, Anderlecht, Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Berchem -Agathe, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde).

 

We zijn ook aanwezig in Wallonië (in de regio's Waver, Nijvel, Louvain-la-Neuve, Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Doornik Aarlen en andere steden)

Onze ervaren controleurs staan klaar om je snel te helpen. 

Bij Atlas Controle voeren we ook gascontrolediensten, uit alsook ketelontvangsten en PEB-certificaten  

Aarzel niet langer, kies voor een kwalitatieve elektrische keuring tegen de laagste prijs met Atlas Contrôle.