Elektrische keuring

Wat is een elektrisch conformiteitscertificaat?

Een elektrisch conformiteitscertificaat is een zeer belangrijk document dat de conformiteit van een elektrische installatie certificeert. Elke huiseigenaar is verplicht om een elektrisch conformiteitscertificaat te hebben. Dit is een document dat vereist is volgens de algemene voorschriften voor elektrische installaties: de AREI. Het elektrische conformiteitscertificaat wordt aan het einde van een project aan elke huiseigenaar verstrekt. verplichte elektrische keuringHet wordt gebruikt om de conformiteit van elektrische installaties in het pand te certificeren. 

Het is echt belangrijk en verplicht om uw elektrische installaties te laten keuren om zeker te zijn dat alles in orde is. Afhankelijk van de situatie moeten deze elektrische keuringen op verschillende tijdstippen worden uitgevoerd. 

Er zijn verschillende soorten elektrische keuringen. Het eerste type elektrische keuring moet om de 25 jaar worden uitgevoerd. Hij zorgt ervoor dat alles op het gebied van de elektrische installatie in orde is. Ten tweede moet een elektrische keuring worden uitgevoerd wanneer er wijzigingen worden aangebracht aan het elektrische circuit. Als er een wijziging of uitbreiding aan het elektrische schema wordt aangebracht, is het noodzakelijk om elektrische keuring,uit te voeren. Er zijn nog twee andere momenten waarop een elektrische keuring moet worden uitgevoerd: voor het eerste gebruik en voor de inbedrijfstelling van een machine of een laag/zeer laagspannings machine of - apparaat.

Een elektrische keuring, uitvoeren is daarom een serieuze zaak die zorgvuldig moet worden aangepakt. Je moet echt gekwalificeerde vakmensen inschakelen, dus let goed op welke instantie je kiest. Je moet je elektrische installaties absoluut laten keuren door een erkend organisme, dit betekent dat zijn diensten en vaardigheden worden erkend door de Belgische staat. Dit is het geval voor Atlas Contrôle. We beschikken over al de nodige goedkeuringen om je een geldig en conform elektrisch conformiteitscertificaat te bezorgen. Nadat een inspectie is voltooid, wordt er een positief of negatief rapport en een elektrisch conformiteitscertificaat naar de eigenaar gestuurd als de elektrische installaties conform worden bevonden. 

markus-spiske-kK7uPfb2YWU-unsplash

Waar dient een elektrisch conformiteitscertificaat voor?

Het certificaat van elektrische conformiteit is een officieel document dat bevestigt dat een Elektrische installatie aan de norm voldoet. De normen zijn vastgesteld door de AREI. Een installatie die voldoet aan de normen is dus een elektrische installatie die voldoet aan de eisen van de AREI.

Elektrisch conformiteitscertificaat heeft verschillende toepassingen. Ten eerste bewijst het elektrisch gelijkvormigheidsattest dat de eigenaar van het eigendom in overeenstemming is met de wet, aangezien het noodzakelijk is om in het bezit te zijn van het attest. Ten tweede is het elektrisch gelijkvormigheidsattest erg belangrijk, vooral in het geval van een huishoudelijk ongeval. Elektrisch conformiteitscertificaat toont aan dat de elektrische installaties op het moment van het ongeluk aan de normen voldeden. Als een eigenaar dit document heeft, is hij of zij niet aansprakelijk bij een ongeval. Zodra je het certificaat van elektrische conformiteit hebt verkregen, is het essentieel dat je het naar je verzekeringsmaatschappij stuurt, zodat je de nodige schadevergoeding kunt krijgen.

Om bovenstaande redenen moet je ervoor zorgen dat je een elektrisch conformiteitscertificaat hebt. Dit voorkomt niet alleen bepaalde problemen, maar garandeert ook de veiligheid van de bewoners. Een elektrisch circuit dat voldoet aan de normen zal minder snel een ongeluk veroorzaken dan een niet-conforme elektrische installatie. De meeste huishoudelijke ongelukken, zoals elektrische schokken of brand, worden veroorzaakt door: fouten in de elektrische installatie.

Le schéma est obligatoire pour obtenir un certificat de contrôle électrique conforme.

Wist je dat ?

Als u op korte termijn een elektrisch conformiteitscertificaat moet verkrijgen, hoeft u alleen maar contact op te nemen met een erkend organisme die gespecialiseerd is in het vakgebied waarnaar je op zoek bent. Om de keuring optimaal uit te voeren is het noodzakelijk om de keurder de volgende documenten te geven map met enkele documenten. Dit bestand is essentieel voor een goed begrip, analyse en evaluatie van het elektrisch circuit.

Het betreffende elektriciteitsdossier bestaat uit drie documenten. De eerste is de eendraadschema van de elektrische installatie. De tweede is een schema met de posities van de onderdelen van de elektrische installatie (alle elektrische machines en apparaten). Bij voorkeur heb je ook de EAN-code van de elektriciteitsmeter, maar dit is niet verplicht tijdens de inspectie. Zonder een volledig elektrisch dossier met alle schema's kan de elektrische keuring niet worden uitgevoerd. In dat geval moet je eerst contact opnemen met een elektricien die de schema's kan opstellen die nodig zijn voor de elektrische keuring. Dankzij deze schema's is het nu mogelijk om de inspectie van de elektrische installaties te organiseren. Ervoor zorgen dat het elektrische dossier volledig is voordat je contact opneemt met een erkend organisme is een stap die iedereen enorm veel tijd bespaart.

Na de elektrische keuring, de professional die de keuring heeft uitgevoerd, zal een rapport uitbrengen aan de eigenaar van het pand. Dit rapport kan positief of negatief zijn. Het geeft de verschillende aandachtspunten aan en de inbreuken die moeten worden opgelost. Het elektrische conformiteitscertificaat is 25 jaar geldig als er tijdens deze periode geen wijzigingen aan het elektrisch circuit worden aangebracht. Voor bedrijven is deze periode korter. Zij moeten minstens om de 5 jaar een elektrische keuring uitvoeren. In dit geval is het elektrische conformiteitscertificaat 5 jaar geldig.

apartment-fusebox-installation-by-electrician-2022-12-16-11-46-22-utc

Elektrische conformiteit

Als tijdens een elektrische conformiteitscontrole, Lde installatie wordt beoordeeld als niet-conform, stelt de keurder een negatief rapport op aan de eigenaar. Dit rapport bevat alle informatie over de wettelijke overtredingen, dat wil zeggen alles wat niet aan de normen voldoet. De huiseigenaar moet vervolgens een afspraak maken met een elektricien om de problemen die in het rapport worden genoemd op te lossen en alle items die niet aan de normen voldoen te laten controleren.

De precieze stappen die nodig zijn om ervoor te zorgen dat de elektrische installatie voldoet aan de voorschriften, zijn als volgt. Ten eerste wordt er een elektrische inspectie uitgevoerd door een organisatie. Na deze eerste inspectie wordt een negatief rapport naar de eigenaar gestuurd. Vervolgens moet de eigenaar van de elektrische installatie in kwestie een afspraak maken met een gecertificeerde elektricien. De elektricien is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de werkzaamheden die nodig zijn om de elektrische installatie weer in orde te maken. Ten slotte afspraak met de organisatie om een ​​elektrische keuring opnieuw uit te voeren. Als het werk is uitgevoerd door de elektricien, wordt het certificaat van overeenstemming van de elektrische installatie naar de eigenaar van de elektrische installatie gestuurd.

Elektrische conformiteit moet in bepaalde situaties gebeuren. Ten eerste is dit verplicht bij de aankoop van een woning die niet voldoet aan de AREI. Het is ook nodig als er recent wijzigingen zijn aangebracht aan het elektrische circuit. Een elektrische keuring is ook nodig als je een nieuwe installatie wilt aansluiten op het elektriciteitsnetwerk.

electrician-testing-fuses-in-the-electric-box-2022-12-16-11-52-35-utc

Prijs elektrisch conformiteitscertificaat

In België varieert de prijs van een elektrisch conformiteitscertificaat vaak tussen 120 en 160 euro, afhankelijk van de organisatie. De prijsvan een keuring van de elektrische keuring bij Atlas controle is ​​165€. Voor deze prijs ben je verzekerd van een eerlijke, professionele service van hoge kwaliteit.

Verplicht elektrisch conformiteitscertificaat

Het is belangrijk om te onthouden dat het hebben van een elektrisch conformiteitscertificaat verplicht is. Als de controles van de elektrische installaties niet worden uitgevoerd, riskeert u ernstige problemen met uw verzekering bij een calamiteit (brand of andere). U heeft minimaal elke 25 jaar een nieuw certificaat nodig als u geen wijzigingen aan het elektrische circuit aanbrengt. U moet ook voorzichtig zijn als u uw woning verhuurt, er zijn bepaalde verplichtingen,zoals een regelmatigere controle op de elektrische naleving.

Elektrisch conformiteitscertificaat voor de verkoop van een huis

Een elektrisch conformiteitscertificaat is verplicht bij het verkopen of verhuren van een woning. Bij de verkoop van een woning heeft de toekomstige koper het recht om te onderhandelen over de prijs van de woning als de eigenaar de elektrische conformiteitscertificaat elektriciteit niet kan overleggen. De eigenaar (verkoper) voldoet niet aan de wet omdat hij niet aan de normen voldoet, dus zijn eigendom kan worden afgewaardeerd.

Voordelen van Atlas Contrôle

Atlas Contrôle is een erkende instelling die keuringen van elektrische installaties aanbiedt en uitvoert, maar ook: gas keuringen. Onze experten garanderen kwaliteitsdiensten. Bovendien kunnen keuringen zeer snel na de aanvraag worden uitgevoerd. Atlas Contrôle heeft alle benodigde goedkeuringen om u te laten profiteren van bonussen, wat erg voordelig voor u is. Wij bieden u niet alleen het voordeel van een snelle inspectie van hoge kwaliteit, maar ook lage, zeer concurrerende prijzen. Dat klopt, de prijs voor een elektrische keuring is € 165,-. Zo kun je snel en goedkoop een elektrische conformiteitscertificaat krijgen. Wij willen onze klanten eerlijke diensten aanbieden tegen een zeer concurrerende prijs.

Hoe snel een aanvraag indienen ?

Indien u contact met ons wilt opnemen voor het aanvragen van een keuring van uw elektrische installatie kunt u op de volgende manieren contact opnemen met Atlas Controle :

- Via onze online formulier

- Via telefoon : +32 02 726 64 04

- Per mail: info@atlacontrole.be

- Via sociale netwerken Facebook of LikedIn : Atlas-besturing

Atlas Contrôle reageert snel op alle verzoeken om zo snel mogelijk aan de behoeften van zijn klanten te voldoen.

Tableau électrique ouvert

Erkende instanties voor de elektrische keuringen :

Als je je elektrische installaties wilt laten keuren, is het essentieel om een erkend instantie te kiezen. Dit zijn bedrijven die door de staat erkend zijn om bepaalde soorten inspecties uit te voeren die wettelijk verplicht zijn. In de elektrische sector zijn er verschillende gebieden waarin instanties zich kunnen specialiseren. Atlas Contrôle heeft natuurlijk alle benodigde goedkeuringen om je een kwaliteitsinspectie te bieden die ook door experts en de wet wordt erkend.

Het kiezen van een niet-goedgekeurde instantie kan gevaarlijk zijn, omdat het noch de veiligheid noch de naleving kan garanderen, en het certificaat dat je eventueel ontvangt na de inspectie zou niet geldig zijn. Je moet dus echt voorzichtig zijn bij het kiezen van de instantie die inspecteurs naar je toestuurt.

Prise ancienne

In welke regio’s zijn wij actief?

Bij Atlas Controle dekken we heel België.

U kan bij ons terecht voor de keuring van een elektrische installatie in volgende gemeenten : Brussel, (Brussel stad, Elsene, Etterbeek, Evere, Anderlecht, Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Berchem -Agathe, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde).

We zijn ook aanwezig in Wallonië (in de regio's Waver, Nijvel, Louvain-la-Neuve, Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Doornik Aarlen en andere steden).

Onze ervaren controleurs staan klaar om je snel te helpen. 

Bij Atlas Controle voeren we ook gascontrolediensten, uit alsook ketelontvangsten En EPC-certificaten) op.  

Aarzel niet langer, kies voor een kwalitatieve elektrische keuring tegen de laagste prijs met Atlas Contrôle.

De keuring van de elektrische installatie is verplicht voor de opening van de meter door de distributienetbeheerders (Sibelga, ORES, RESA, Fluvius)

Keuring van een huishoudelijke installatie: € 165

Extra meter in hetzelfde gebouw: € 145

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 3. De continuïteit door middel van metingen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het volledige elektrische bord en de beschermingselementen daarvan.
 7. De werking van de differentieëls
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de werkleider
 2. Indien beschikbaar, het eendraads- en situatieschema
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code die als identificatie dient voor de rekening

De periodieke keuring van de elektrische installatie is verplicht elke 25 jaren voor alle huishoudelijke installaties.

De keuring heeft ten doel:

 • Ervoor zorgen dat de installatie veilig is
 • Premies te bekomen van de verschillende regio's
 • Een woning te verhuren
 • uw woning te verzekeren

Periodieke controle: 155 €

Ontdek ook onze gecombineerde aanbiedingen.

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 3. De continuïteit door middel van metingen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het volledige elektrische bord en de beschermingselementen daarvan.
 7. De werking van de differentieëls
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de persoon die verantwoordelijk is voor het werk.
 2. Indien beschikbaar, het schema van de gasinstallatie
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code waarmee de gasinstallatieaansluiting op de factuur wordt geïdentificeerd.

Verkoop van een woning: het is verplicht de elektrische installatie van uw woning bij een verkoop te controleren.

Toeristische verhuur: wanneer u uw woning huurt (airbnb, gastenverbijf) is het verplicht uw elektrische installatie te controleren. Een verslag van minder dan 2 jaar moet geleverd worden om een verhuurvergunning te ontvangen.

Lange termijn verhuur: het is niet verplicht zijn elektrische installatie te controleren. Het is toch interessant een conformiteitcertificaat aan zijn huurder te geven om niet verantwoordelijk te zijn in geval van een ongeval.

De keuring van de elektrische installatie is verplicht bij de verkoop van een woning

De keuring heeft ten doel:

 • Om de toekomstige koper te informeren over de staat van de elektrische installatie
 • Om de conformiteit van installaties aan te moedigen

Elektrische controle van een huisverkoop: 155 €

Schema als het nodig is: Gratis

Ontdek onze gecombineerde aanbiedingen met EPC-aangift

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 3. De continuïteit door middel van metingen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het volledige elektrische bord en de beschermingselementen daarvan.
 7. De werking van de differentieëls
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de persoon die verantwoordelijk is voor het werk.
 2. Indien aanwezig het eendraads- en situatieschema
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code die als identificatie dient voor de rekening

De normen zijn volgende:

AREI : Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties

Bekijk ons algemene FAQ’s

Atlas Controle is bezig met een toegankelijke cursus om de basis van standaarden te leren. Kom hier zeer binnenkort terug.