Elektrische keuring

Wat is een elektrisch conformiteitscertificaat?

Een elektrisch conformiteitscertificaat is een zeer belangrijk document dat de conformiteit van een elektrische installatie certificeert. Het is een verplichting voor elke eigenaar om een elektrisch conformiteitscertificaat te hebben. Dit is een document vereist door de algemene voorschriften voor elektrische installaties: de AREI. Het certificaat van elektrische conformiteit wordt aan elke eigenaar afgegeven aan het einde van een verplichte elektrische keuringDit is het bewijs dat de elektrische installaties van het pand gecertificeerd is. 

Het is echt belangrijk en verplicht om uw elektrische installaties te laten keuren om te controleren of alles in orde is. Afhankelijk van de situatie moeten deze elektrische keuringen op verschillende tijdstippen worden uitgevoerd. 

Er zijn verschillende soorten elektrische bediening. Het eerste type elektrische controles moet om de 25 jaar worden uitgevoerd. Hij zorgt ervoor dat alles op het gebied van de elektrische installatie in orde is. Daarna, is het verplicht om elke keer dat er een wijziging aan het elektrisch circuit wordt aangebracht, een elektrische controle uit te voeren. Als er een wijziging of uitbreiding van het elektrisch schema plaatsvindt, is het noodzakelijk om dit uit te voeren : elektrische bediening. Er zijn nog twee andere momenten waarop een elektrische controle moet worden uitgevoerd: voor het eerste gebruik en voor de inbedrijfstelling van een machine of een laag/zeer laagspanningsapparaat.

Het uitvoeren van : elektrische bediening is dan ook een serieus moment dat zorgvuldig moet gebeuren. U moet een beroep doen op echt gekwalificeerde professionals en daarom bijzondere aandacht besteden aan de organisatie die u kiest. Het is absoluut noodzakelijk om uw elektrische installaties te laten controleren door een erkende organisatie., wat betekent dat de diensten en vaardigheden erkend zijn door de Belgische Staat. Dit is het geval bij Atlas Controle. We beschikken over al de nodige goedkeuringen om u een geldig en conform certificaat van elektrische conformiteit te bezorgen. Eens de controle is uitgevoerd, wordt een positief of negatief rapport en een elektrisch conformiteitscertificaat naar de eigenaar gestuurd, als de elektrische installaties als conform worden beschouwd. 

markus-spiske-kK7uPfb2YWU-unsplash

Waar dient een elektrisch conformiteitscertificaat voor?

Het certificaat van elektrische conformiteit is een officieel document dat bevestigt dat een Elektrische installatie aan de norm voldoet. De normen zijn vastgesteld door de AREI. Met een standaardinstallatie wordt dus een elektrische installatie bedoeld die voldoet aan de eisen van de AREI.

Het certificaat van elektrische conformiteit heeft meerdere toepassingen. Allereerst bevestigt het certificaat van elektrische overeenstemming dat de eigenaar van het onroerend goed een goede reputatie heeft, aangezien het noodzakelijk is om het in bezit te hebben. Alsook is het certificaat van elektrische conformiteit erg belangrijk, vooral in het geval van een huiselijk ongeval. Het certificaat van elektrische conformiteit bevestigt dat de elektrische installaties op het moment van het ongeval aan de normen voldeden. Wanneer de eigenaar van een onroerend goed over dit document beschikt, wordt zijn aansprakelijkheid bij een ongeval niet in twijfel getrokken. Het is absoluut noodzakelijk om uw certificaat van elektrische conformiteit, na ontvangts, naar uw verzekering te sturen, zodat u kunt profiteren van de nodige compensatie.

Om bovengenoemde redenen is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat u in het bezit bent van het certificaat van elektrische overeenstemming. Dit voorkomt enige overlast, maar waarborgt ook de veiligheid van de bewoners. In feite is de kans kleiner dat een elektrisch circuit dat aan de normen voldoet, een ongeluk veroorzaken dan een onjuiste elektrische installatie. De meeste huishoudelijke ongelukken, zoals elektrische schokken of brand, worden veroorzaakt door: storingen in de elektrische installatie.

Le schéma est obligatoire pour obtenir un certificat de contrôle électrique conforme.

Wist je dat ?

Als u op korte termijn een elektrisch conformiteitscertificaat moet verkrijgen, hoeft u alleen maar contact op te nemen met een erkende organisatie. die gespecialiseerd is in het vakgebied waarnaar u op zoek bent. Om de controle optimaal uit te voeren is het absoluut noodzakelijk om de inspecteur te voorzien van een map met enkele documenten. Dit bestand is essentieel voor een goed begrip, analyse en evaluatie van het elektrisch circuit.

Het betreffende elektriciteitsdossier bestaat uit drie documenten. De eerste is de eenlijnsdiagram van de elektrische installatie. De tweede is het diagram van de posities van de elementen van de elektrische installatie (alle machines en elektrische apparaten). Ook kunt u het beste de EAN-code van de elektriciteitsmeter bij de hand hebben, maar dit is bij de controle niet verplicht. Zonder dit volledige elektrische dossier met alle schema's kan de elektrische controle niet worden uitgevoerd. Mocht dit toch gebeuren, dan dient u eerst contact op te nemen met een elektricien die in staat is zelf de benodigde elektrische besturingsschema’s op te stellen. Dankzij de schema's zal het nu mogelijk zijn om de verificatie van elektrische installaties te organiseren. Ervoor zorgen dat het elektrische dossier compleet is voordat u contact opneemt met een erkende organisatie, is een stap die iedereen veel tijd bespaart.

Na de elektrische bediening, dient de vakman die deze heeft uitgevoerd een rapport in bij de eigenaar van de woning. Deze relatie kan positief of negatief zijn. Dit laatste geeft de verschillende aandachtspunten aan en de overtredingen die geregeld moeten worden. Het certificaat van elektrische overeenstemming is geldig voor een periode van 25 jaar als er gedurende deze periode geen wijziging wordt aangebracht aan het elektrische circuit. Voor bedrijven is deze periode korter. Ze moeten immers om de 5 jaar een elektrische controle uitvoeren. In dit geval is het certificaat van elektrische overeenstemming 5 jaar geldig.

apartment-fusebox-installation-by-electrician-2022-12-16-11-46-22-utc

Elektrische conformiteit

Als tijdens een elektrische conformiteitscontrole, Lde installatie wordt beoordeeld als niet-conform, schrijft de inspecteur een negatief rapport aan de eigenaar. Dit rapport bevat alle informatie over overtredingen van de regelgeving, dus alles wat niet aan de norm voldoet. De eigenaar moet dan een afspraak maken met een elektricien om de in het rapport genoemde problemen op te lossen en alle niet-conforme elementen te laten controleren.

De specifieke stappen voor elektrische conformiteit zijn als volgt. Eerst moet een elektrische controle worden uitgevoerd met een organisme. Na deze eerste controle wordt het negatieve rapport naar de eigenaar gestuurd. Dan moet de eigenaar van de betreffende elektrische installatie een afspraak maken met een erkend elektricien. Deze laatste is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de werkzaamheden die nodig zijn om de elektrische installatie op peil te brengen. Ten slotte is het noodzakelijk om een ​​ afspraak met de organisatie om een ​​elektrische conformiteitscontrole opnieuw uit te voeren. Als de werkzaamheden zijn uitgevoerd door de elektricien, wordt het certificaat van elektrische overeenstemming naar de eigenaar van de elektrische installatie gestuurd.

Elektrische conformiteit moet in bepaalde situaties gebeuren. Ten eerste is dit verplicht bij de aankoop van een woning die niet voldoet aan het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Dit moet ook worden gedaan als er onlangs wijzigingen in het elektrische circuit zijn aangebracht. Ook als u een nieuwe installatie op het elektriciteitsnet wilt aansluiten, is het uitvoeren van een elektrische controle noodzakelijk.

electrician-testing-fuses-in-the-electric-box-2022-12-16-11-52-35-utc

Prijs elektrisch conformiteitscertificaat

In België varieert de prijs van een elektrisch conformiteitscertificaat vaak tussen 120 en 160 euro, afhankelijk van de organisatie. De prijs voor de controle van een elektrische installatie bij Atlas control bedraagt ​​155€. Voor deze prijs profiteert u zeker van een eerlijke en professionele service van hoge kwaliteit.

Verplicht elektrisch conformiteitscertificaat

Het is belangrijk om te onthouden dat het hebben van een elektrisch conformiteitscertificaat verplicht is. Als de controles van de elektrische installaties niet worden uitgevoerd, riskeert u ernstige problemen met uw verzekering bij een calamiteit (brand of andere). U heeft minimaal elke 25 jaar een nieuw certificaat nodig als u geen wijzigingen aan het elektrische circuit aanbrengt. U moet ook voorzichtig zijn als u uw woning verhuurt, er zijn bepaalde verplichtingen,zoals een regelmatigere controle op de elektrische naleving.

Elektrisch conformiteitscertificaat voor de verkoop van een huis

Het certificaat van elektrische conformiteit is essentieel bij de verkoop of verhuur van een woning. In het geval van een verkoop van onroerend goed, heeft de toekomstige koper het recht om over de prijs van het onroerend goed te onderhandelen als de eigenaar het certificaat van elektrische overeenstemming niet kan overleggen. Inderdaad, de eigenaar (verkoper) houdt zich niet aan de wet omdat hij niet aan de normen voldoet, waardoor zijn eigendom kan worden gedevalueerd.

Voordelen van Atlas Contrôle

Atlas Contrôle is een erkende instelling die keuringen van elektrische installaties aanbiedt en uitvoert, maar ook: gasbedieningen. Onze experten garanderen kwaliteitsdiensten. Bovendien kunnen controles zeer snel na de aanvraag worden uitgevoerd. Atlas Contrôle beschikt over alle benodigde goedkeuringen zodat u van bonussen kunt profiteren, wat voor u zeer interessant is.Naast dat we u het voordeel bieden van een snelle en kwalitatieve controle, bieden wij u lage en zeer concurrerende prijzen. Inderdaad, de kosten voor het controleren van een elektrische installatie bedragen € 155,-. Hiermee kunt u snel en goedkoop een certificaat voor elektrische conformiteit verkrijgen. Wij willen onze klanten een eerlijke dienstverlening bieden met een zeer concurrerende prijs-kwaliteitverhouding.

Hoe snel een aanvraag indienen ?

Indien u contact met ons wilt opnemen voor het aanvragen van een controle van uw elektrische installatie kunt u op de volgende manieren contact opnemen met Atlas Controle :

- Via onze online formulier

- Telefonisch: +32 02 726 64 04

- Per mail: info@atlacontrole.be

- Via sociale netwerken Facebook of LikedIn : Atlas-besturing

Atlas Contrôle handelt snel elk verzoek af om zo snel mogelijk aan de behoeften van haar klanten te voldoen.

Tableau électrique ouvert

Organisaties die zijn goedgekeurd voor inspecties van elektrische installaties.

Wanneer u de keuring van uw elektrische installaties wilt uitvoeren, is het essentieel om te kiezen voor een keuringsinstantie die erkend is. Dit zijn bedrijven die door de staat zijn erkend om bepaalde wettelijk verplichte controles uit te voeren. In de elektriciteitssector zijn er verschillende gebieden waarin organisaties zich kunnen specialiseren. Atlas Contrôle beschikt uiteraard over alle benodigde goedkeuringen om u kwaliteitscontrole te bieden, maar ook een controle erkend door deskundigen en door de wet.

Het kiezen van een niet-goedgekeurde organisatie kan gevaarlijk zijn omdat deze de veiligheid of naleving niet kan garanderen, en het certificaat dat u na de inspectie zou kunnen krijgen, zou niet geldig zijn. Een aandachtspunt moet dus echt worden gelegd bij de keuze van de organisatie die u haar inspecteurs stuurt.

Prise ancienne

In welke regio’s zijn wij actief?

Bij Atlas Contrôle dekken we de hele regio van Brussel en Wallonië.

U kan bij ons terecht voor de controle van een elektrische installatie in de gemeenten Brussel, (Brussel stad, Elsene, Etterbeek, Evere, Anderlecht, Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Berchem -Agathe, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde).

We zijn ook aanwezig in Wallonië (in de regio's Waver, Nijvel, Louvain-la-Neuve, Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Doornik Aarlen en andere steden).

Onze ervaren keuders staan voor u klaar om u snel te helpen. 

Bij Atlas Controle voeren we ook gascontrolediensten, uit alsook ketelontvangsten En EPC-certificaten) op.  

Aarzel niet langer, kies voor een kwalitatieve elektrische besturing tegen de laagste prijs met Atlas Contrôle.

De keuring van de elektrische installatie is verplicht voor de opening van de meter door de distributiesysteembeheerders (Sibelga, ORES, RESA, Fluvius)

Inspectie van een huishoudelijke installatie: € 155

Extra meter in hetzelfde gebouw: € 130

Tijdens zijn bezoek zal onze keurder de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie als geheel
 3. De continuïteitsmaatregelen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het hele elektrische paneel. Vernedering en selectiviteit van de beschermende elementen
 7. De werking van de differentiële
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de werkleider
 2. Indien beschikbaar, het eendraads- en situatieschema
 3. Indien beschikbaar, de op de factuur vermelde EAN-code die de aansluiting van de elektrische installatie identificeert

De periodieke keuring van de elektrische installatie is verplicht elke 25 jaren voor alle huishoudelijke installaties.

De keuring heeft ten doel:

 • Ervoor zorgen dat de installatie veilig is
 • Premies te bekomen van de verschillende regio's
 • Een woning te huren
 • Zijn huis te verzekeren

Periodieke controle: 155 €

Ontdek ook onze gecombineerde aanbiedingen.

Tijdens zijn bezoek zal onze keurder de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie als geheel
 3. De continuïteitsmaatregelen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het hele elektrische paneel. Vernedering en selectiviteit van de beschermende elementen
 7. De werking van de differentiële
 1. De contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de persoon die verantwoordelijk is voor de werken.
 2. Indien beschikbaar, het schema van de gasinstallatie
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code die als identificatie dient voor de rekening

Verkoop van een woning: het is verplicht de elektrische installatie van uw woning bij een verkoop te controleren.

Toeristische verhuur: wanneer u uw woning huurt (airbnb, gastenverbijf) is het verplicht uw elektrische installatie te controleren. Een verslag van minder dan 2 jaar moet geleverd worden om een verhuurvergunning te ontvangen.

Lange termijn verhuur: het is niet verplicht zijn elektrische installatie te controleren. Het is toch interessant een conformiteitcertificaat aan zijn huurder te geven om niet verantwoordelijk te zijn in geval van een ongeval.

De keuring van de elektrische installatie is verplicht bij de verkoop van een woning

De keuring heeft ten doel:

 • Om de toekomstige koper te informeren over de staat van de elektrische installatie
 • Om de conformiteit van installaties aan te moedigen

Elektrische controle van een huisverkoop: 155 €

Schema als het nodig is: Gratis

Ontdek onze gecombineerde aanbiedingen met EPC-aangift

Tijdens zijn bezoek zal onze keurder de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie als geheel
 3. De continuïteitsmaatregelen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het hele elektrische paneel. Vernedering en selectiviteit van de beschermende elementen
 7. De werking van de differentiële
 1. De contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de persoon die verantwoordelijk is voor de werken.
 2. Indien aanwezig het eendraads- en situatieschema
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code die als identificatie dient voor de rekening

De normen zijn volgende:

AREI : Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties

Bekijk ons algemene FAQ’s

Atlas Controle is bezig met een toegankelijke cursus om de basis van standaarden te leren. Kom hier zeer binnenkort terug.