Elektrische keuring

Wat is een elektrisch conformiteitscertificaat?

Een elektrisch conformiteitscertificaat is een zeer belangrijk document dat certificeert: conformiteit van een elektrische installatie. Het is een verplichting voor elke eigenaar om een elektrisch conformiteitscertificaat te hebben. Dit is een document vereist door de algemene voorschriften voor elektrische installaties: de AREI. Het certificaat van elektrische conformiteit wordt aan elke eigenaar afgegeven aan het einde van een verplichte elektrische keuring. Het maakt het mogelijk om de conformiteit van de elektrische installaties van het pand te certificeren. 

Het is echt essentieel en verplicht om uw elektrische installaties te laten controleren om te controleren of alles in orde is. Afhankelijk van de situatie moeten deze elektrische controles op wisselende tijdstippen worden uitgevoerd. 

Er zijn verschillende soorten elektrische bediening. Het eerste type elektrische controles moet om de 25 jaar worden uitgevoerd. Hij zorgt ervoor dat alles in orde is wat betreft de elektrische installatie. Dan is het verplicht om een elektrische controle uit te voeren telkens wanneer er een wijziging wordt aangebracht aan het elektrische circuit. Als er een wijziging of een uitbreiding van het elektrisch schema is, is het noodzakelijk om elektrische bediening. Er zijn nog twee andere momenten waarop een elektrische controle moet worden uitgevoerd: voor het eerste gebruik en voor de inbedrijfstelling van een machine of een laag/zeer laagspanningsapparaat.

Presteren elektrische bediening is daarom een serieus moment dat zorgvuldig moet gebeuren. U moet een beroep doen op echt gekwalificeerde professionals en daarom bijzondere aandacht besteden aan de organisatie die u kiest. Het is absoluut noodzakelijk om uw elektrische installaties te laten controleren door een erkende organisatie., wat inhoudt dat de diensten en vaardigheden erkend zijn door de Belgische Staat. Dit is het geval bij Atlas Control. Wij profiteren van alles de nodige goedkeuringen om u een geldig en conform elektrisch conformiteitscertificaat te bezorgen. Wanneer een controle is voltooid, wordt een positief of negatief rapport en een elektrisch conformiteitscertificaat naar de eigenaar gestuurd als de elektrische installaties als conform worden beschouwd. 

markus-spiske-kK7uPfb2YWU-unsplash

Waarvoor dient een elektrisch conformiteitscertificaat?

Het certificaat van elektrische conformiteit is een officieel document dat bevestigt dat een Elektrische installatie voldoet aan de norm. De normen zijn vastgesteld door de AREI. Een standaardinstallatie duidt dus op een elektrische installatie die voldoet aan de eisen van de AREI.

Het certificaat van elektrische conformiteit heeft meerdere toepassingen. Allereerst bevestigt het certificaat van elektrische overeenstemming dat de eigenaar van het onroerend goed een goede reputatie heeft, aangezien het noodzakelijk is om het in bezit te hebben. Dan is het certificaat van elektrische conformiteit erg belangrijk, vooral in het geval van een huiselijk ongeval. Het certificaat van elektrische conformiteit blijkt dat de elektrische installaties op het moment van het ongeval in orde waren. Wanneer de eigenaar van een onroerend goed over dit document beschikt, wordt zijn aansprakelijkheid bij een ongeval niet ter discussie gesteld. Het is absoluut noodzakelijk om uw certificaat van elektrische conformiteit naar uw verzekering te sturen nadat u het hebt verkregen, hierdoor kunt u genieten van de nodige vergoeding.

Om bovengenoemde redenen is het noodzakelijk ervoor te zorgen dat u in het bezit bent van het certificaat van elektrische overeenstemming. Dit voorkomt wat overlast, maar zorgt ook voor de veiligheid van de bewoners. In feite is de kans kleiner dat een elektrisch circuit dat aan de normen voldoet, een ongeluk veroorzaken maar een onjuiste elektrische installatie. De meeste huishoudelijke ongelukken, zoals elektrische schokken of brand, worden veroorzaakt door: storingen in de elektrische installatie.

Le schéma est obligatoire pour obtenir un certificat de contrôle électrique conforme.

Wist u?

Als u op korte termijn een elektrisch conformiteitscertificaat moet verkrijgen, neemt u gewoon contact op met een: erkende organisatie. gespecialiseerd in het gebied waar u naar op zoek bent. Voor een optimale uitvoering van de controle is het essentieel om de inspecteur te voorzien van een map met enkele documenten. Dit bestand is essentieel voor een goed begrip, analyse en evaluatie van het elektrisch circuit.

Het betreffende elektriciteitsdossier bestaat uit drie documenten. De eerste is de eenlijnsdiagram van de elektrische installatie. De tweede is het diagram van de posities van de elementen van de elektrische installatie (alle machines en elektrische apparaten). Het beste is ook om de EAN-code van de elektriciteitsmeter te hebben, maar dit is niet verplicht tijdens de controle. Zonder dit volledige elektrische dossier met alle schema's kan de elektrische controle niet worden uitgevoerd. Als dit gebeurt, moet u inderdaad eerst contact opnemen met een elektricien die in staat is om zelf de nodige elektrische besturingsschema's op te stellen. Dankzij de schema's zal het nu mogelijk zijn om de verificatie van elektrische installaties te organiseren. Ervoor zorgen dat het elektrische dossier compleet is voordat u contact opneemt met een erkende organisatie, is een stap die iedereen veel tijd bespaart.

Na elektrische bediening, de professional die het heeft uitgevoerd, doet aangifte bij de eigenaar van het onroerend goed. Deze relatie kan positief of negatief zijn. Dit laatste geeft de verschillende aandachtspunten aan en de overtredingen die geregeld moeten worden. Het certificaat van elektrische overeenstemming is geldig voor een periode van 25 jaar als er gedurende deze periode geen wijziging wordt aangebracht aan het elektrische circuit. Voor bedrijven is deze periode korter. Ze moeten immers om de 5 jaar een elektrische controle uitvoeren. In dit geval is het certificaat van elektrische overeenstemming 5 jaar geldig.

apartment-fusebox-installation-by-electrician-2022-12-16-11-46-22-utc

Elektrische conformiteit

Als tijdens een elektrische conformiteitscontrole, Lde installatie wordt beoordeeld als niet-conform, de inspecteur schrijft een negatief rapport aan de eigenaar. In dit rapport staat alle informatie over overtredingen van de regelgeving, dat wil zeggen alles wat niet in orde is. De eigenaar dient dan een afspraak te maken met een elektricien om de in het rapport genoemde problemen op te lossen en alle onderdelen die niet aan de norm voldoen te laten controleren.

De specifieke stappen voor elektrische conformiteit zijn als volgt. Eerst moet een elektrische controle worden uitgevoerd met een organisme. Na deze eerste controle wordt het negatieve rapport naar de eigenaar gestuurd. Dan moet de eigenaar van de betreffende elektrische installatie een afspraak maken met een erkend elektricien. Deze laatste is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de werkzaamheden die nodig zijn om de elektrische installatie op peil te brengen. Eindelijk, we moeten hervatten afspraak met de organisatie om een elektrische conformiteitscontrole opnieuw uit te voeren. Als de werkzaamheden zijn uitgevoerd door de elektricien, wordt het certificaat van elektrische overeenstemming naar de eigenaar van de elektrische installatie gestuurd.

Elektrische conformiteit in bepaalde situaties moet gebeuren. Ten eerste is het verplicht dit te doen bij het kopen van een woning die niet voldoet aan het Algemeen Reglement Elektrische Installaties. Dit moet ook worden gedaan als er recentelijk wijzigingen zijn aangebracht in het elektrische circuit. Het uitvoeren van een elektrische controle is ook noodzakelijk als u een nieuwe installatie wilt aansluiten op het elektriciteitsnet.

electrician-testing-fuses-in-the-electric-box-2022-12-16-11-52-35-utc

Prijs elektrisch conformiteitscertificaat

In België varieert de prijs van een elektrisch conformiteitscertificaat vaak tussen 120 en 160 euro, afhankelijk van de organisatie. De prijs van de besturing van een elektrische installatie bij Atlas control is 130€. Voor deze prijs profiteert u zeker van een eerlijke en kwalitatieve professionele service.

Verplicht elektrisch conformiteitscertificaat

Het is belangrijk om te onthouden dat het hebben van een elektrisch conformiteitscertificaat verplicht is. Als de controles van de elektrische installaties niet worden uitgevoerd, riskeert u ernstige problemen met uw verzekering bij een calamiteit (brand of andere). U heeft minimaal elke 25 jaar een nieuw certificaat nodig als u geen wijzigingen aan het elektrische circuit aanbrengt. U moet ook voorzichtig zijn als u uw woning verhuurt, er zijn bepaalde verplichtingen, zoals een regelmatigere elektrische conformiteitscontrole.

Elektrisch conformiteitscertificaat voor de verkoop van een huis

Het certificaat van elektrische conformiteit is essentieel bij de verkoop of verhuur van een woning. In het geval van een verkoop van onroerend goed, heeft de toekomstige koper het recht om over de prijs van het onroerend goed te onderhandelen als de eigenaar het certificaat van elektrische overeenstemming niet kan overleggen. Inderdaad, de eigenaar (verkoper) houdt zich niet aan de wet omdat hij niet aan de norm voldoet, waardoor zijn eigendom kan worden gedevalueerd.

Voordelen van Atlas Control

Atlas Contrôle is een erkende instelling die keuringen van elektrische installaties aanbiedt en uitvoert, maar ook: gasbedieningen. Onze experts staan garant voor kwaliteitsdiensten. Bovendien kunnen controles na aanvraag zeer snel worden uitgevoerd. Atlas Control heeft alle benodigde goedkeuringen om van bonussen te profiteren, wat voor jou erg interessant is. Naast het voordeel van een snelle en kwalitatieve controle, bieden wij u lage en zeer concurrerende prijzen. Inderdaad, de kosten voor het controleren van een elektrische installatie bedragen € 130,-. Hiermee kunt u snel en goedkoop een elektrisch conformiteitscertificaat behalen. Wij willen onze klanten een eerlijke dienstverlening bieden met een zeer scherpe prijs-kwaliteitverhouding.

Hoe snel een aanvraag doen?

Indien u contact met ons wilt opnemen voor het aanvragen van een controle van uw elektrische installatie kunt u op de volgende manieren contact opnemen met Atlas Control:

- Via onze online formulier

- Telefonisch: +32 02 726 64 04

- Per mail: info@atlacontrole.be

- Via sociale netwerken Facebook of LikedIn : Atlas-besturing

Atlas Contrôle neemt snel elk verzoek in behandeling om zo snel mogelijk aan de behoeften van zijn klanten te voldoen.

Tableau électrique ouvert

Organisaties die zijn erkend voor controles van elektrische installaties.

Wanneer u uw elektrische installaties wilt controleren, is het essentieel om een erkende keuringsinstantie te kiezen. Dit zijn bedrijven die door de staat zijn erkend om bepaalde wettelijk verplichte controles uit te voeren. In de elektriciteitssector zijn er verschillende gebieden waarin organisaties zich kunnen specialiseren. Atlas Control beschikt uiteraard over alle benodigde goedkeuringen om u te voorzien van kwaliteitscontrole, maar ook door deskundigen en wettelijk erkende controles.

Het kiezen van een niet-goedgekeurde organisatie kan gevaarlijk zijn omdat deze de veiligheid of naleving niet kan garanderen, en het certificaat dat u na de inspectie zou kunnen krijgen, zou niet geldig zijn. Een aandachtspunt moet dan ook echt gelegd worden bij de keuze van de organisatie die u haar keurmeesters stuurt.

Prise ancienne

In welke regio's werken we?

Bij Atlas Contrôle dekken we u de hele regio van Brussel en heel Wallonië.

U kan bij ons terecht voor de controle van een elektrische installatie in de gemeenten Brussel, (Brussel stad, Elsene, Etterbeek, Evere, Anderlecht, Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Berchem -Agathe, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde).

We zijn ook aanwezig in Wallonië (in de regio's Waver, Nijvel, Louvain-la-Neuve, Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Doornik Aarlen en andere steden).

Onze ervaren controllers staan voor u klaar om u snel te helpen. 

Bij Atlas Control voeren we ook gasbewakingsdiensten, en uitvoeren ketelontvangsten en PEB-certificaten  

Aarzel niet langer, kies een elektrische bediening kwaliteit tegen de laagste prijs met Atlas Control.

De keuring van de elektrische installatie is verplicht voor de opening van de meter door de distributiesysteembeheerders (Sibelga, ORES, RESA, Fluvius)

Keuring van een huishoudelijke elektrische installatie: 130€

Extra meter in hetzelfde gebouw: 90 €

Tijdens zijn bezoek voert ons inspecteur de volgende elementen uit:

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. De hele elektrische installatie
 3. De continuïteitsmaatregelen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het hele elektrische paneel. Vernedering en selectiviteit van de beschermende elementen
 7. De werking van de differentiële
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de werkleider
 2. Indien beschikbaar, het eendraads- en situatieschema
 3. Indien beschikbaar, de op de factuur vermelde EAN-code die de aansluiting van de elektrische installatie identificeert

De periodieke keuring van de elektrische installatie is verplicht elke 25 jaren voor alle huishoudelijke installaties.

De keuring heeft ten doel:

 • Ervoor zorgen dat de installatie veilig is
 • Premies te bekomen
 • Een woning te huren
 • Zijn huis te verzekeren

Periodieke keuring: 130 €

Ontdek ook onze gecombineerde aanbiedingen.

Tijdens zijn bezoek voert ons inspecteur de volgende elementen uit:

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. De hele elektrische installatie
 3. De continuïteitsmaatregelen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het hele elektrische paneel. Vernedering en selectiviteit van de beschermende elementen
 7. De werking van de differentiële
 1. De contactgegevens van de eigenaar van de installatie en van de verantwoordelijk voor de werken
 2. Indien beschikbaar, het schema van de gasinstallatie
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code die als identificatie dient voor de rekening

Verkoop van een woning: het is verplicht de elektrische installatie van uw woning bij een verkoop te controleren.

Toeristische verhuur: wanneer u uw woning huurt (airbnb, gastenverbijf) is het verplicht uw elektrische installatie te controleren. Een verslag van minder dan 2 jaar moet geleverd worden om een verhuurvergunning te ontvangen.

Lange termijn verhuur: het is niet verplicht zijn elektrische installatie te controleren. Het is toch interessant een conformiteitcertificaat aan zijn huurder te geven om niet verantwoordelijk te zijn in geval van een ongeval.

De keuring van de elektrische installatie is verplicht bij de verkoop van een woning

De keuring heeft ten doel:

 • Om de toekomstige koper te informeren over de staat van de elektrische installatie
 • Om de conformiteit van installaties aan te moedigen

Elektrische keuring bij de verkoop van een woning: 130€

Schema als het nodig is: Gratis

Ontdek onze gecombineerde aanbiedingen met EPC-aangift

Tijdens zijn bezoek voert ons inspecteur de volgende elementen uit:

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. De hele elektrische installatie
 3. De continuïteitsmaatregelen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het hele elektrische paneel. Vernedering en selectiviteit van de beschermende elementen
 7. De werking van de differentiële
 1. De contactgegevens van de eigenaar van de installatie en van de verantwoordelijk voor de werken
 2. Indien aanwezig het eendraads- en situatieschema
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code die als identificatie dient voor de rekening

De normen zijn volgende:

AREI : Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties

Bekijk ons algemene FAQ’s

Atlas Controle is bezig met een toegankelijke cursus om de basis van standaarden te leren. Kom hier zeer binnenkort terug.