Gas keuring

Propaangasregelingen: UPSO-OPSO

Tijdens onze butaan- en propaangascontroles hebben we veel vragen over de uitzetting van het gas. Hier leggen we de verschillende oplossingen uit.

In residentiële gasinstallaties gevoed door een tank (propaan), is het principe van dubbele expansie verplicht. Het is namelijk niet langer toegestaan om een secundaire regelaar voor het gastoestel in huis (ketel, kachel of kachel) te hebben.

  1. De eerste oplossing bestaat uit het voor de eerste keer expanderen van het gas bij de uitlaat van de tank. De eerste expansie verlaagt de gasdruk tot 1,5 bar. Installeer dan direct stroomafwaarts een overdrukbegrenzer. Dit systeem bevindt zich onder de afdekking van de tank en dus in de ATEX. De tweede trekker zit in een doos tegen de gevel. De gasleiding komt dan onder lage druk (37 mbar) de woning binnen
  2. De tweede oplossing wordt steeds populairder omdat er geen kast tegen de gevel nodig is. Dit is de dubbele expansiemethode aan de uitlaat van de propaangastank (Upso-Opso).
    Upso-Opso: dubbele expansie van propaangas

    Bij het gebruik van een Upso-Opso systeem dienen een aantal aandachtspunten te worden opgemerkt. Allereerst omdat het gas wordt geëxpandeerd tot 37 mbar en men meestal een grote afstand aflegt, moet de gasleiding dienovereenkomstig worden berekend en gedimensioneerd. Bij gebruik van meerdere toestellen (gasketel, fornuis of gasfornuis) kunnen de meerkosten aanzienlijk zijn. Als uw installatie een magneetklep vereist, moet deze zich onder het deksel van de tank bevinden en ATEX-gecertificeerd zijn.

Kortom, beide oplossingen zijn geschikt voor nieuwe installaties, het is aan u om de oplossing te kiezen die het beste bij u past. Aarzel niet om het met uw . te bespreken tank installateur of uw verwarmingsmonteur.