Blog

EPB-eisen voor nieuwe woningen

EPB-classificatie

Volgens de Kyotoprotocol gericht op het minimaliseren van onze impact op de opwarming van de aarde, a nieuwe regelgeving PEB (of Energy Performance of Buildings) is op 1 mei 2010 in Wallonië in werking getreden en heeft betrekking op alle vergunningplichtige gebouwen. De hoogste eisen hebben betrekking op huisvesting nieuwe.

Het doel:

Het doel van deze regeling is om minder te consumerenzogenaamde energie primair, met andere woorden de energie die van de planeet wordt afgenomen en die na transformatie in een gebouw kan worden gebruikt. Op basis van de technische kenmerken van het gebouw wordt vervolgens een berekening gemaakt om het energieverbruik te beoordelen. Er zijn verschillende indicatoren waarvoor een maximumwaarde wordt opgelegd en die het mogelijk maken deze kenmerken te evalueren:

Emet wie : algemeen energieprestatieniveau

Especificaties : niveau van primair energieverbruik

K: algemeen isolatieniveau

U: thermische transmissie

S: risico op oververhitting

V: kamerventilatie

Hoe maak je je gebouw efficiënt?

DE'thermische isolatie is een van de belangrijkste posities omdat het verliezen door warmteoverdracht door de muren vermindert. Zorg ervoor dat u alle wanden van het te beschermen volume isoleert.

De zonnewinsten in de winter kan helpen de energiebehoefte te verminderen. In de zomer kan er echter een risico op oververhitting bestaan, waardoor een koelsysteem moet worden gebruikt dat ook energie verbruikt. Het is daarom belangrijk om na te denken over de grootte, oriëntatie en kwaliteit van de beglaasde oppervlakken... Het installeren van zonnecollectoren om het water voor te verwarmen en zonnepanelen om zelf elektriciteit op te wekken, wordt ook aanbevolen. 

de mate van luchtdichtheid die een sterke invloed hebben op de energieprestaties, zorg ervoor dat de muren goed worden afgedicht. Om warmteverlies te verminderen en de isolatie-efficiëntie te verhogen.

De kamer ventilatie is ook belangrijk. Om warmteverlies te voorkomen, wordt aanbevolen om een mechanisch ventilatiesysteem met dubbele stroom en warmteterugwinning te installeren.

de verwarmingssysteem geïnstalleerd moet de best mogelijke prestaties bieden en verliezen minimaliseren. Een systeem dat werkt bij lage of zeer lage temperatuur verdient daarom de voorkeur.

Welke professionals gebruiken technieken gericht op energieprestatie?

Alle bouwprofessionals moeten nu technieken gebruiken voor betere bouwprestaties:

 • chauffeurs of werfleiders,
 • verwarmingsingenieurs,
 • dakdekkers,
 • Sanitairen of sanitair monteurs,
 • ventilatoren of HVAC-technici,
 • chassis installateurs,
 • houtstructuur monteurs,
 • elektrische monteurs,
 • vrijmetselaars,
 • cementwerkers of gevelwerkers,
 • tegelzetters of vloerleggers,
 • plafondverlichting,

Deze zogenaamde beroepen groene banen, zal aanpassing vergen omdat de EPB-regelgeving in de toekomst nog veeleisender zal worden. Zo stellen de FOREM, de IFAPME, de FFC en de CCW alles in het werk om de bouwsector te helpen zijn vaardigheden te vergroten door verschillende trainingen te organiseren over onderwerpen die verband houden met de EPB.

Ook PEB-managers en architecten of ingenieursbureaus zijn belangrijke spelers. de IBL-manager ontwerpt en beschrijft de maatregelen die nodig zijn om aan de EPB-eisen te voldoen, voert zowel de berekening als de EPB-aangiften (initiële en definitieve) uit.

Een PEB nodig voor uw huis? Neem direct contact op met een van onze partners die direct op onze site staan vermeld: www.atlacontrole.be

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten