Blog

Uitvoeren van een elektrische buiteninstallatie

Elektrische buiteninstallatie

Naarmate de zomer nadert, plannen we veel buitenactiviteiten en om ervoor te zorgen dat dit in de best mogelijke omstandigheden plaatsvindt, is er niets beters dan een stopcontact in de buurt! Het is nog steeds noodzakelijk om de juiste keuze te maken en de externe elektrische installatie correct uit te voeren. We zullen je zo goed mogelijk proberen te helpen...

Het eerste belangrijke om op te merken is dat elke nieuwe circuituitbreiding moet worden goedgekeurd, onafhankelijk en bij voorkeur een eigen differentiële stroomonderbreker hebben van 30mA in een verdeelbord in het gebouw.

Zorg ervoor dat alle gebruikte apparatuur (lampen, schakelaars en stopcontacten) de Europese veiligheidsnorm aangeeft: IP gevolgd door 2 cijfers. Voor de buitenkant is een IP44 verplicht. Hoe hoger dit getal, hoe hoger ook de bescherming tegen microdeeltjes en water. Dus wanneer de installatie dicht bij een waterbron staat, is het aan te raden om een IP65 of IP68 te gebruiken. De stopcontacten moeten een minimale beschermingsindex van IP55 hebben.

Kabels

Wil je je kabels in een greppel begraven, kies dan voor een EXVB-kabel. Er moet een minimale diepte van 50 cm (minstens 85 cm als deze onder een rijweg ligt) en een afstand van 20 cm tot elke andere leiding worden voorzien. Bedek de kabel met een laag aarde en plaats vervolgens een veiligheidsgaas om beschadiging van de kabels te voorkomen als de sleuf opnieuw moet worden geopend.

Als het niet mogelijk is om de kabels in te graven, moet XVB-kabel worden gebruikt.

De uiteinden van alle circuits moeten ook worden uitgerust met waterdichte dozen.

Om te voorkomen dat regen of condens in een apparaat komt, moet de inlaat naar het apparaat eronder worden geplaatst.

Het gebruik van een verlengsnoer is verboden. In sommige gevallen kan echter een verlengsnoer buitenshuis nodig zijn. Pas op dat u het gebruik ervan niet verlengt.

Schakelaars

Het is raadzaam om een schakelaar aan het begin van het circuit te plaatsen om te voorkomen dat een extern stopcontact onder spanning staat wanneer het niet in gebruik is.

De schemerschakelaar : Dankzij een fotocel past deze schakelaar je buitenverlichting automatisch aan. De verlichting gaat dus aan bij schemering en weer uit bij zonsopgang. 

de stekkers

Waterdichte stopcontacten zijn ideaal voor gebruik buitenshuis, omdat ze zeer goed bestand zijn tegen vocht en weer. Ze zijn ook beschermd tegen stof. Ze kunnen verzonken worden gemonteerd (waardoor ze nog beter bestand zijn tegen weersinvloeden) of opbouwmontage (met blootliggende bedrading). Deze stopcontacten kunnen indien nodig worden verplaatst omdat er geen groot werk voor nodig is. Uitspringende uitlaten dienen op een droge plaats 20 cm van de grond en op een vochtige plaats 25 cm te worden geplaatst. 

Verlichtingspunten

Idealiter wordt boven elke toegang een verlichtingspunt voorzien. 

Een vraag?

Een vraag? Onze makelaars staan voor je klaar! Contacteer ons op 02/726.64.04 of via ons contactformulier: https://order.atlascontrole.be/

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten