Blog

Hoe wordt een huisvestingsaudit uitgevoerd?


Julien onze auditor gevolgd door de RTBF tijdens een van zijn auditaccommodaties

De huisvestingsauditeur (huisvestingsaudit) geeft advies over de uit te voeren renovatiewerken, de kostprijs en de ideale volgorde om ze uit te voeren, en informeert over de hoogte van de premies waarop de aanvrager recht heeft.

Tijdens zijn eerste bezoek aan de accommodatie analyseert de auditor in detail de criteria die aan de audit zijn gekoppeld, rekening houdend met eventuele projecten voor de ontwikkeling van onverwarmde ruimtes en beantwoordt hij al uw vragen.

Vervolgens bepaalt hij de uit te voeren werkzaamheden door ze te groeperen in de vorm van bundels werk. Er wordt een opdracht tot stand gebracht met als doel het gebouw op coherente wijze te verbeteren.

De afronding van de audit (gegevenscodering, opstellen van het rapport en aanvullende verklarende tabellen) vindt plaats binnen 2-3 weken.

Tijdens een tweede bezoek licht de auditor de inhoud van het rapport toe en geeft hij persoonlijk technisch en budgettair advies om het energieverbruik te verminderen (simulatie van investeringen, bonussen, return on investment, vergelijking van scenario's).

De auditor stuurt het rapport vervolgens naar de administratie.

De aanvraag voor de premie moet binnen de volgende 4 maanden worden gedaan. 

De uitvoering van het werk moet volgen de vastgestelde volgorde van prioriteit. Foto's van de voortgang van de bouwplaats zullen worden opgevraagd.

Tot slot dienen er monitoringsrapporten te worden ingediend, vergezeld van de bijbehorende facturen (1 rapport per boeket). Het is de introductie van deze rapporten die de betaling van bonussen zal activeren.

Hoe bereidt u zich het beste voor op het woningonderzoek?

Indien u over de volgende documenten beschikt, is het raadzaam deze bij zijn eerste bezoek aan de auditor ter beschikking te stellen:

  • Alle documenten met betrekking tot de bouw of renovatie van het gebouw (inclusief facturen, foto's, enz.)
  • Bouwplannen
  • Verklaringen of facturen voor verwarmingsverbruik (gas, stookolie, enz.) evenals de bijbehorende technische documentatie
  • Conformiteitsrapporten voor elektriciteit en gas, indien van toepassing

Zie ook Wat is een “woningcontrole”?  en Hoe krijg ik de “woonbonus”?

Deze audit moet worden uitgevoerd door een auditor erkend door het Waalse Gewest. Elk verzoek kan worden gestuurd naar onze auditor, Julien Bosly, via het adres julien@atlacontrole.be. We zijn ook telefonisch bereikbaar (02 726 64 04) om uw vragen te beantwoorden.

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten