Blog

“Zonne-energie in België: een mooie toekomst voor fotovoltaïsche panelen in 2024”

Het jaar 2024 markeert een keerpunt voor zonne-energie in België, met de geplande verdwijning van de “teller die achteruit loopt” in Wallonië en de verlaging van de premies in Vlaanderen. Investeren in fotovoltaïsche (PV) panelen blijft echter een verstandige keuze.

Vanaf 1 januari 2024 zal het ‘counterturn-back-back’-mechanisme worden afgeschaft voor nieuwe installaties, maar Waalse huishoudens die vóór deze datum al over PV beschikken, zullen tot 2030 van dit voordeel profiteren. Ondanks deze transitie zullen PV’s inkomsten blijven genereren, dankzij op het injectietarief dat de verkoop van niet-verbruikte elektriciteit aan de leverancier mogelijk maakt.

Hoewel het prosumententarief in 2024 volledig de verantwoordelijkheid van de gebruikers wordt, biedt de installatie van slimme meters een kosteneffectieve optie. PV-houders kunnen hun energie ook delen met hun buren, waardoor het eigen verbruik wordt gestimuleerd en de belasting van het elektriciteitsnet wordt verlicht.

In Wallonië zou de toekenning van de domoticabonus kunnen worden verlengd tot eind 2024, waarmee 40% van de kosten wordt gedekt van apparatuur die het eigen verbruik in realtime verbetert. Ondanks potentiële uitdagingen, zoals het loskoppelen van omvormers in sommige regio’s, worden compensatiemaatregelen voor de getroffen prosumenten overwogen.

Concluderend: ondanks de aanpassingen biedt investeren in fotovoltaïsche panelen in België in 2024 nog steeds een aantrekkelijk rendement op de investering, en draagt zo bij aan de energietransitie en een duurzamere toekomst.

Een vraag ? Onze makelaars staan klaar om u te helpen! Contacteer ons op 02/726.64.04 of via ons contactformulier: https://order.atlascontrole.be/ 

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten