Blog

Veiligheid Extra laagspanningsverlichting

Veiligheidsverlichting met zeer laag voltage (TBTS) wordt veel gebruikt in België. We weten dat spanning een van de gevaarlijke factoren van elektriciteit is. Dit is de reden waarom we het uiterlijk hebben gezien van een reeks verlichtingsapparaten die worden geleverd met een zeer lage spanning, "veiligheid" genoemd, met kleine gloeilampen met een hoge lichtsterkte. Atlas-bedieningen vertelt je meer:

Badkamerbeveiligingsverlichting met zeer laag voltage

Het voordeel van veiligheidsverlichting met extra laag voltage (SELV)

 Laten we het eerst hebben over elektrische veiligheid. Oorspronkelijk werd SELV-verlichting gebruikt in natte ruimtes zoals badkamers. Deze apparatuur maakt het namelijk mogelijk om fouten tussen het primaire circuit en het secundaire circuit te vermijden. Ze voorkomen onder meer het risico op elektrocutie dankzij hun verlaagde spanning. Ten slotte biedt veiligheidsverlichting met extra lage spanning ook de voordelen van een lange levensduur en een goede lichtopbrengst. 

Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij het installeren van veiligheidsverlichting met extra lage spanning (SELV)?

Om ieders veiligheid te garanderen, moet u bij het installeren van SELV-lampen rekening houden met een aantal factoren.

Ten eerste hangt de maximale spanning af van de weerstand van het menselijk lichaam tegen water en het type geleider:

 • Droge huid en geïsoleerde geleiders: ≤ 50 V
 • Droge huid en blote geleiders: ≤ 25 V
 • Natte huid en geïsoleerde geleiders: ≤ 25 V
 • Natte huid en blote geleiders: ≤ 12 V
 • Ondergedompelde huid en geïsoleerde geleiders ≤ 12 V
 • Ondergedompelde huid en blanke geleiders ≤ 6 V

Ten tweede, gebruik altijd zogenaamd "veilig" materiaal. Controleer met andere woorden of uw elektrische apparatuur is voorzien van een standaardlabel of markering. Respecteer bovendien de gebruiksvoorwaarden zoals uitgevaardigd door de fabrikant van de elektrische uitrusting.

Houd er ten derde rekening mee dat halogeenlampen niet kunnen worden aangesloten op het openbare elektriciteitsnet. U zult een "veiligheidstransformator" moeten gebruiken die de 230 V omzet naar een lagere spanning. De voeding van SELV-halogeenlampen gebeurt in feite via twee circuits. De eerste is een middenspanningscircuit dat een transformator voedt. De tweede is een laagspanningscircuit van de transformator.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen bij het installeren van een transformator?

Zorg voor het plaatsen van een transformator voor:

 1. Dat de transformator altijd bereikbaar blijft. Plaats deze nooit achter een voeringscheiding zonder inspectieluik (geldt ook voor middenspanningsstroomaansluitdozen).
 2. Dat de transformator zo wordt geplaatst dat de gezondheid van iedereen wordt beschermd. In principe mag hij daarom niet in zone 1 van een badkamer worden geplaatst.
 3. Dat de transformator aan de secundaire zijde overbelastings- en kortsluitbeveiliging heeft. Als de transformator geen zekeringen of stroomonderbrekers heeft, is het raadzaam deze te laten installeren.
 4. Dat de transformator zich op een redelijke afstand van de lampen bevindt om spanningsverliezen te voorkomen. Denk eraan om een bepaalde afstand te bewaren tussen de transformator en de lampen. Hierdoor kan de transformator niet oververhitten.
 5. Dat de transformator een vermogen heeft dat minimaal gelijk is aan de som van het vermogen van de lampen die hij levert.

 Advies nodig? Neem contact met ons op via het contactformulier: https://order.atlascontrole.be/ of op 02 / 726.64.04 of per e-mail via het adres: office@atlascontrole.be.

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten