Blog

Wanneer uw elektrische installatie laten controleren?

Schakelbord

In de Belgische wetgeving zijn er geen specifieke vereisten voor het regelmatig onderhoud van elektrische installaties. Soms is het echter nodig een beroep te doen op een erkende instantie zoals:Atlas-besturing om de conformiteit van uw installatie te certificeren.

Wanneer de elektrische keuringen zijn ze verplicht?

In de volgende zes situaties moet u uw installatie laten controleren:

  1. Alvorens te doen sluit je meter aan naar een nieuwe installatie. 
  2. Als u een extensie wijzigt en toevoegt aan een bestaande installatie.
  3. Als u een verhoging van het vermogen van de aansluiting en/of de meter aanvraagt. Voor de verkoper heeft deze nalevingscontrole geen effect. Integendeel, de koper van een goed waarvan de conformiteitscontrole negatief blijkt te zijn, moet de installatie verplicht afleveren. naar de huidige normen binnen 18 maanden en moet de juiste conformiteit van de elektrische installatie laten certificeren door een erkende instantie zoals:Atlas-besturing.
  4. Als u een pand te koop heeft aangeboden waarvan de elektrische installatie vóór 1/10/1981 is geplaatst en u heeft geen regelmatige controles uitgevoerd.
  5. Elke 25 jaar als de elektrische installatie is geïnstalleerd na 1/10/1981.
  6. Als je een meter moet heropenen nadat je het slachtoffer bent geworden van een ramp zoals een brand of een overstroming…).

Wat gebeurt er als ik een negatieve melding krijg na controle van mijn elektrische installatie?

Als degoedgekeurd controleorgaan declareer uw installatie elektrische- als niet-conform dient u de nodige stappen te ondernemen om het binnen een termijn van maximaal een jaar weer op orde te krijgen. Wanneer u de nodige wijzigingen heeft aangebracht, belt u deze controle-instantie om uw nalevingsrapport te kunnen verkrijgen.

Hoewel elektrische controles alleen in bepaalde situaties verplicht zijn, is het belangrijk om verantwoord te handelen en uw elektrische installatie periodiek te controleren.

Wees waakzaam over de veiligheid van uw elektrische apparaten 

  1. Overweeg om uw oude elektrische paneel te vervangen
  2. Vermijd overbelaste verlengsnoeren, kortsluitingen in draagbare kachels en apparaten die te krachtig zijn voor uw installatie

Waarom de elektrische installatie regelmatig laten controleren?

  • Om het risico op brand te vermijden: wist u dat in België één op de drie branden wordt veroorzaakt door elektrische problemen?
  • Om het risico op elektrische schokken en elektrocutie te vermijden, die ernstige brandwonden of zelfs hartstilstand kunnen veroorzaken.

Afspraak maken voor a elektrische keuring met een van onze agenten, contacteer ons op 02 / 726.64.04 of gebruik het formulier: https://order.atlascontrole.be/

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten