Blog

Elektriciteit in badkamers en douches

Water en elektriciteit

Water en elektriciteit gaan niet goed samen als de veiligheidsregels niet worden nageleefd. In natte ruimtes zoals badkamers met een bad of douche is het risico op elektrocutie hoog vanwege de lage weerstand van het menselijk lichaam wanneer het nat is of ondergedompeld is.

Hoe optimaal en sereen genieten van uw badkamer?

Eén regel om te onthouden: respecteer de veiligheidsvolumes! De eerste maatregel die u moet overwegen, is om elektrische apparatuur uit de buurt van de douche en het bad te verplaatsen. Afhankelijk van het volume waarin uw elektrische apparatuur zich bevindt, zult u aan verschillende eisen moeten voldoen.

Wat is een badkamervolume?

Als we het hebben over badkamervolumes, hebben we het niet over de grootte van de badkuip of het meubilair, maar over de volumes in termen van elektriciteit. Dit zijn veiligheidsperimeters (gedefinieerd door de norm NF C 15-100) die aangeven waar bepaalde elektrische apparatuur of installaties wel of niet mogen worden geplaatst.

Wat is badkamervolume 0?

Ten eerste is er volume 0. Dit is het binnenvolume van de badkuip of douchebak. In dit gebied kunt u installeren:

 • Alleen de benodigde elektrische apparatuur
 • Veiligheidsvoedingen met extra lage spanning ≤ 12 V AC beschermd tegen de effecten van tijdelijke onderdompeling in water (IP X7)
 • Veiligheidsvoeding met extra lage spanning ≤ 6 V AC zonder speciale bescherming

Wat is badkamervolume 1?

Ten tweede is er volume 1. Dit is het volume dat zich in het verticale oppervlak aan de rand van de badkuip of douchebak bevindt en zich uitstrekt tot een hoogte van 2,25 m boven de bodem vanaf de badkuip of het toilet. In volume 1 kunt u installeren:

 • Apparaten voor de productie van sanitair warm water
 • Veiligheidsvoedingen met extra lage spanning ≤ 12 V AC beschermd tegen opspattend water (IP X4)
 • Veiligheidsvoedingen met extra lage spanning ≤ 6 V AC zonder speciale bescherming

Wat is badkamervolume 1a?

Ten derde is er deel 1 bis. Dit is het volume dat wordt begrensd door de buitenwand van het bad of de douchebak en zich onder het bad of de douchebak bevindt. In volume 1a kunt u de elektrische materialen installeren voor de werking van een hydromassagebad en stopcontacten die beschermd zijn tegen opspattend water (IP X4).

Wat is badkamer volume 2?

Ten vierde is er volume 2. Dit is het volume dat zich 0,6 meter rond de grens van zone 1 uitstrekt en een hoogte van 2,25 meter bereikt. In volume 2 kunt u installeren: 

 • Apparatuur voor de productie van sanitair warm water beschermd tegen spatwater (IP X4)
 • Armaturen met een hoogte van minimaal 1,6 meter beschermd tegen opspattend water (IP X4)
 • Klasse 2 stationaire kachels en ventilatoren beschermd tegen spatwater (IP X4)
 • Stopcontacten met transformator van maximaal 100 W in opbouwmontage beschermd tegen spatwater (IP X4) of inbouw
 • Contactdozen met differentieel met een gevoeligheid van 10 mA in opbouwmontage beschermd tegen opspattend water (IP X4) of inbouw
 • Veiligheidsvoedingen met extra lage spanning ≤ 12 V AC zonder speciale beveiliging

Wat is badkamer volume 3?

Ten slotte is er volume 3. Dit is het volume dat 2,4 meter rond de grens van zone 2 en tot 2,25 meter hoog reikt. In volume 3 kunt u installeren:

 • Diverse elektrische materialen beschermd tegen verticaal vallende waterdruppels
 • Veiligheidsvoedingen met extra lage spanning ≤ 12 V AC zonder speciale beveiliging

Hoe leidingen in een badkamer installeren?

Houd er ten eerste rekening mee dat u geen metalen buizen of gepantserde kabels kunt installeren. Ten tweede, zorg ervoor dat uw leidingen alleen horizontale en verticale paden volgen. Gebruik ze ten slotte uitsluitend voor elektrische apparaten in de badkamervolumes.

Extra potentiaalvereffening in een badkamer

U moet vreemde geleiders (bijvoorbeeld de badkuip of douchebuis) en de aarding van elektrische apparaten met een laag of extra laag voltage aansluiten op de beschermende geleiders van circuits die eindigen in de badkamer.

Hoe installeer ik elektrische weerstanden voor vloerverwarming in een badkamer?

Zorg ervoor dat de elektrische weerstanden zijn afgedekt met een metalen gaas dat is aangesloten op de extra potentiaalvereffening.

Advies nodig? Neem contact op op 02 / 726.64.04 of via ons contactformulier: https://order.atlascontrole.be/

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten