Blog

Hoe herken je een koolmonoxidelek en wat te doen in zo'n geval?

Gasinstallatie

Koolmonoxide of CO² is een dodelijk giftig gas dat de belangrijkste doodsoorzaak is in België. Om het gevaar te beperken, is het daarom belangrijk om een eventuele lekkage te kunnen detecteren en de te volgen procedure te kennen.

Wat veroorzaakt CO-vergiftiging?

CO² vergiftiging veroorzaakt hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Deze symptomen treden op op een specifieke locatie en verdwijnen wanneer u die locatie verlaat. De blootgestelde persoon kan dan grote zwakte vertonen en moeite hebben met bewegen. De persoon kan het bewustzijn verliezen of zelfs ademstilstand krijgen.

Hoe vergiftiging voorkomen?

Om vergiftiging preventief te voorkomen, moet u allereerst zorgen voor een permanente toevoer van verse lucht in uw ruimte door ventilatieroosters te plaatsen en de ramen te openen alvorens de installatie te manipuleren. Laat ook regelmatig het afvoerkanaal controleren op een goede trek. Als u een kachel gebruikt, gebruik deze dan niet continu omdat dit type apparaat de verbrandingsgassen niet afvoert. Als u gasflessen gebruikt, controleer dan of ze goed zijn aangesloten en verzegeld en denk eraan ze terug te brengen zodra ze leeg zijn. Met een koolmonoxidemelder kun je eindelijk worden gewaarschuwd zodra er teveel CO² wordt gedetecteerd in de kamer. Dit alles wordt gecontroleerd tijdensgas controle

Hoe het lek op te sporen?

De eerste manier om een lek op te sporen is de onaangename zwavelgeur die ontstaat bij onvolledige verbranding. Dit kan komen door een defecte brander, slechte trek uit de schoorsteen of zelfs doordat de verwarmings- of warmwatervoorziening (boiler, kachel, centrale- of bijverwarming, etc.) niet goed is onderhouden.

Verdacht gesis, beschadigde leidingen of verkleurde begroeiing in de buurt van de externe leidingen kunnen u ook waarschuwen voor een mogelijk lek.

Mocht je toch twijfelen, dan kun je de leidingen of de ketelbrander testen door er heet water en afwasmiddel in te gieten. Als je bubbels ziet verschijnen, is er inderdaad sprake van een gaslek. Zorg er echter voor dat u de gasklep afsluit voordat u deze techniek gebruikt.

Zodra het lek is gedetecteerd:

Als er een lek wordt gedetecteerd of als je twijfel blijft bestaan, open dan de deuren en ramen zonder jezelf in gevaar te brengen en stap uit. Gebruik vooral geen apparaat dat vlammen of vonken kan veroorzaken en zet indien mogelijk uw gasmeter uit.

Bel bij buiten direct de hulpdiensten op het nummer 112 en meld de mogelijke aanwezigheid van een bewusteloos persoon. Neem dan contact op met uw netwerkmanager die 7 dagen per week en 24 uur per dag gratis bereikbaar is:

  • AIEG – 0800 19 400
  • AIESH – 060 45 91 60
  • FLUVIUS – 0800 650 65
  • ORES – 0800 87 087
  • RESA – 04 362 98 38
  • REW – 010 22 42 43
  • SIBELGA – 0800 19 400

Als er een lek wordt waargenomen in uw gastank, sluit dan indien mogelijk de klep, doof alle vlammen en alle elektrische apparaten en ga weg van de tank. U dient dan contact op te nemen met uw installateur om de nodige reparaties uit te voeren.

Als het lek een gasfles betreft, zet deze dan rechtop (hierdoor werkt de detector correct), sluit de klep en snijd het element af waarop hij is aangesloten. Plaats het niet in de buurt van een warmtebron of in een besloten ruimte.

Wees in elke situatie voorzichtig, gas is geen spel!

Een vraag? Onze agenten zijn er om u te helpen! Contacteer ons op 02 / 726.64.04 of via ons contactformulier: https://order.atlascontrole.be/

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten