Blog

Het gas verandert

image-controle-gaz-change

Het gas verandert, controleer uw gasinstallatie voor details.

De helft van de Belgische gasverbruikers stapt over op een ander type gas!

De Nederlandse regering heeft besloten om de export van arm gas uit het Groningenveld geleidelijk af te bouwen en in 2030 te beëindigen. Hierdoor zullen 1,6 miljoen particulieren en bedrijven in België overstappen op een ander type gas, rijk aan gas. 

Ben je getroffen? 

U kunt controleren of uw gemeente overstapt van arm gas naar rijk gas door uw postcode in te voeren op de site legazchange.be. Het geeft u ook toegang tot het huidige conversieschema dat is opgesteld door de netwerkbeheerders en vertelt u wanneer dit voor u zal gebeuren. Dit schema is echter indicatief en kan nog worden gewijzigd.

Wat betekent conversie voor jou?

Elke klant aangesloten op aardgas (geen flessengas, noch gas voor voertuigen) moet vóór de daadwerkelijke overstap naar rijk gas al zijn gastoestellen laten nakijken door een bevoegde technicus en ze eventueel laten afstellen of aanpassen zodat ze goed blijven werken en veilig na conversie.

U wordt ruim van tevoren door uw distributienetbeheerder of gasleverancier geïnformeerd over het exacte moment waarop de wijziging voor u plaatsvindt. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak met een geautoriseerde technicus. Zo kunt u de controle van uw toestellen combineren met de volgende verplichte periodieke controle van uw ketel, wat uw kosten beperkt. 

Zijn alle apparaten compatibel met rijk gas? 

De meeste apparaten zijn compatibel met rijk gas. Sommige zullen echter moeten worden vervangen. Dit zijn meestal toestellen die dateren van vóór 1978 of die niet beantwoorden aan de in België geldende wettelijke normen (toestellen aangekocht in het buitenland). Daarom is het absoluut noodzakelijk om al uw apparaten te laten controleren. 

De kosten van verificatie en eventuele vervanging zijn voor rekening van de eigenaar van de apparaten.

Heeft de ombouw gevolgen voor uw gasrekening? 

Overstappen op rijk gas verandert niets aan uw gasrekening. Voor identieke energieproductie betaalt u nog steeds hetzelfde bedrag als voorheen voor uw gas, maar de berekening op uw factuur ziet er anders uit. 

Veranderen er nog andere dingen?

In sommige gevallen zal een monteur van de distributienetbeheerder de drukregelaar die zich bij uw gasmeter of in de cabine bij u in de buurt bevindt, moeten aanpassen. Deze aanpassing is volledig gratis. Er komt geen technicus naar Brussel en een groot deel van de Antwerpse agglomeratie omdat er in deze steden geen drukregelaars zijn.

Overige vragen?

Neem gerust een kijkje op de site legazchange.be of op die van uw distributienetbeheerder. 

Bekijk de video hier: Uitleg video

Deel dit bericht