Blog

Verwarming en koolmonoxide: het advies van Atlas Control om het risico op vergiftiging te voorkomen.

In België is koolmonoxidevergiftiging de belangrijkste doodsoorzaak door vergiftiging. Dit betreft niet alleen waterverwarmers: gas-, olie-, hout- of pelletketels kunnen u allemaal blootstellen aan vergiftiging door dit gevaarlijke gas.

Koolmonoxidedetector

Wat is koolmonoxide?

Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, is een kleurloos, geurloos, giftig en mogelijk dodelijk gas dat ontstaat door onvolledige verbranding van brandstof (hout, butaan, steenkool, benzine, brandstof, enz.).

Hoe herken je koolmonoxidevergiftiging?

Wanneer we CO inademen, neemt dit gas de plaats in van zuurstof en kan daarom verschillende symptomen veroorzaken: hoofdpijn, vermoeidheid, misselijkheid, mentale verwarring, duizeligheid, bewustzijnsverlies of zelfs immobiliteit van de ledematen verschijnen min of meer snel en kunnen meerdere mensen treffen .

Het inademen van CO kan snel fataal zijn. Het is daarom belangrijk om snel te handelen: ventileer de kamers, stop de verbrandingstoestellen zoveel mogelijk, evacueer de gebouwen en verwittig de hulpdiensten.

Hoe het risico op koolmonoxidevergiftiging te voorkomen?

1. Onderhoud uw kachels

Laat elk jaar voor de winter uw ketel en schoorsteen controleren door een vakman. Negeer deze stap niet, vooral omdat het een wettelijke verplichting :

Regeling gasketel
WalloniëAls het vermogen kleiner is dan 100 kW: elke 3 jaar Als het vermogen groter is dan 100 kW: elke 2 jaar
BrusselElke 2 jaar
Vlaanderenelke 2 jaar
Onderhoud van de regeling van de olieketel
WalloniëElk jaar: cv-ketel schoonmaken, brander afstellen en schoorsteen vegen
Brussel
Vlaanderen
Schoorsteenvegen met gasboilers
WalloniëNiet verplicht: controles uitgevoerd tijdens het onderhoud van de ketel. Bij “open” ketels dient tijdens onderhoud de schoorsteentrek gemeten te worden.
BrusselNiet verplicht
VlaanderenVerplicht voor de rookgasafvoeren van type B toestellen Niet verplicht voor type C ketels
Schoorsteenvegen met oliegestookte ketels
WalloniëElk jaar: aan het einde van het interview ontvangt u een certificaat dat 2 jaar moet worden bewaard
Brussel
Vlaanderen

2. Gebruik de kleur van de gasvlam als indicator

Als het blauw is, is het een teken van volledige verbranding: geen probleem! Als het geeloranje is, is dit een teken van zuurstofgebrek: potentieel gevaar!

3. Denk eraan om je huis dagelijks te ventileren en ventileren

Luchtvervuiling binnenshuis, veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder verbrandingsgassen, kan een directe impact hebben op uw gezondheid. Terwijl sommige mensen alleen ongemak ervaren, zoals hoofdpijn, vermoeidheid of irritatie, kunnen anderen ernstigere symptomen krijgen, waaronder chronische ziekten zoals astma of allergieën. Het is daarom essentieel om u zorgen te maken over de goede kwaliteit van de lucht in uw huis.   

Denk eraan de ruimte waar de kachel staat voldoende te ventileren en zorg voor ventilatie volgens de normen:

  • Verwarmingssystemen met een vermogen groter dan 70 kW : lage ventilatie en hoge ventilatie in direct contact met buiten of aangesloten op kanalen volgens de aanduidingen van de norm NBN B61-001.
  • Verwarmingssystemen met een vermogen van minder dan 70 kW : als de ketel lekt, zorg dan voor voldoende luchtstroom om een optimale verbranding te garanderen. Voor natuurlijke ventilatie moet lucht in de stookruimte worden toegelaten door middel van een opening of een kanaal, waarvan de kenmerken zijn voorgeschreven door de norm. NBN B61-002. De muffe lucht in de ruimte moet worden afgevoerd via een opening met een diameter van ten minste een derde van de aanzuigopening.

4. Koop een koolmonoxidemelder

De CO-detector is een klein kastje dat de omgevingslucht analyseert en een waarschuwing geeft zodra er een te hoge concentratie CO in de lucht wordt gedetecteerd.

  • Kies een melder met een NF of CE keurmerk
  • Plaats de detector op ongeveer 1 tot 3 meter afstand van verwarmingstoestellen die CO kunnen produceren. 

5. Let op het weer

Als er al enkele risicofactoren in huis aanwezig zijn, kunnen weersomstandigheden de doorslag geven die CO-vergiftiging veroorzaakt:

  • Bij een temperatuurinversie kunnen de schoorstenen niet voldoende aanzuigen en niet alle verbrandingsgassen afvoeren.
  • Tijdens periodes van vorst en extreme kou verwarmen we ons interieur meer en zijn we gewend om ramen en deuren gesloten te houden. Dit verhindert de voldoende toevoer van verse lucht die nodig is voor de verbranding.

Let dus goed op de waarschuwingen van de weersvoorspelling.

Wil meer weten? Neem contact op via het contactformulier: https://order.atlascontrole.be/ of via het adres: office@atlascontrole.be

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten