Gas keuring

Wat is een gascertificaat?

Als u verwarming op gas heeft, is het van groot belang om uw installatie te laten controleren. De gascertificering maakt het mogelijk om te controleren of de gasinstallatie voldoet aan de geldende normen voor dit type installatie. Het doel van gascertificering is vooral om de veiligheid van de bewoners van een woning te garanderen.

Gascertificering is een document dat bevestigt en certificeert dat een gasinstallatie voldoet aan de normen. Het doel van dit document is eenvoudig: de bewoners van een woning de zekerheid geven dat de gasinstallatie niet gevaarlijk is. 

Deze gascertificering kan worden verkregen na een gascontrole, uitgevoerd door experts. Het is in meerdere gevallen verplicht om een gascontrole uit te voeren om een gascertificatie te verkrijgen. 

Er zijn drie situaties waarin gasregeling verplicht is. Allereerst is het verplicht om te realiseren gas controle voor het eerste gebruik van een nieuwe gasinstallatie voor de opening van de toonbank door de Beheerders van het Energiedistributienet. Dan moet er ook een controle worden uitgevoerd in het geval dat het gascircuit wordt aangepast: bijvoorbeeld bij het toevoegen van een nieuwe machine of een nieuwe gasleiding aan het circuit. Bovendien, als u uw eigendom voor toeristische verhuur wilt aanbieden, is het absoluut verplicht om te verstrekken: een gascertificaat. Deze verplichting bestaat sinds 2016 in België. 

Waarvoor dient een gascertificaat?

Gascontrole is in België vaak een verplichting, net als elektrische controle. Dit maakt het immers mogelijk om de veiligheid van de bewoners van een woning te garanderen. Indien een gasinstallatie niet conform is, kan dit leiden tot diverse huiselijke ongevallen zoals onder meer explosies of verstikking. In België gebeuren nog steeds veel van dit soort ongevallen. Daarom is het belangrijk om uw gasinstallaties regelmatig te laten controleren. De reguliere gascontrole maakt het dus mogelijk om bijvoorbeeld een mogelijk gaslek op te sporen. 

Een gascertificering maakt het mogelijk om aan te tonen dat een gasinstallatie voldoet aan de norm en voldoet aan de verplichte criteria. Het maakt het mogelijk om de bewoners van een woning te beschermen tegen huiselijke ongevallen die gekoppeld zouden zijn aan een verouderde gasinstallatie. De risico's bij te oude gasinstallaties zijn divers:  gaslekkages, vergiftiging, branden of explosies. Daarom kan deze gascertificering in bepaalde gevallen door de verzekeringsmaatschappijen worden aangevraagd.

In het geval dat een gascontrole negatief blijkt te zijn, maakt het gascontrolerapport het mogelijk om te zien welke punten verbeterd moeten worden om bij de volgende gascontrole gascertificatie te verkrijgen. Het doel is daarom om te repareren non-conformiteiten en overtredingen voordat u een afspraak maakt voor de volgende gas controle wat verplicht is.  

Als een eigenaar niet in het bezit is van een gascertificaat, heeft hij aan de ene kant geen goede reputatie en brengt hij aan de andere kant het leven in gevaar van de mensen die in de accommodatie wonen die hij bezit. Daarom is het belangrijk om een goede reputatie te hebben en altijd het gascertificaat in uw papieren te hebben.

Wist je dat ?

Alvorens een gasinspectie te plannen, moeten verschillende elementen vooraf worden voorbereid. Dan is het heel eenvoudig om een afspraak te maken met onze Atlas Control experts. Bovendien, als u propaan of butaan, is het absoluut noodzakelijk om een controle uit te voeren voordat u uw tank vult. 

Voor het uitvoeren van de gascontrole dient de deskundige te worden voorzien van het isometrische diagram van de gasinstallatie. Het isometrische diagram is het diagram dat de gasinstallatie als geheel weergeeft: dit diagram houdt rekening met de gasmeter, de gasleidingen en de machines die op dit circuit zijn aangesloten. 

In principe is dit isometrisch diagram wordt geleverd aan de eigenaar van de woning door de experts die het gascircuit hebben geïnstalleerd. 

Voor het uitvoeren van de gascontrole moet ook de gasmeter goed bereikbaar zijn zodat de regelaars alles goed kunnen controleren. Ten slotte, voor de machines die wachten op een aansluiting, is het noodzakelijk om te controleren of het kanaal dat erop zal worden aangesloten, afgesloten met een dop, om gaslekkage te voorkomen.  

Tijdens de gascheck controleren de experts verschillende elementen. De conformiteit van de gasinstallatie wordt gecontroleerd. Hiervoor analyseren de inspecteurs de verbrandingssystemen, evenals de verschillende aansluitingen. De afvoer van rookgassen, het leggen van leidingen en de ventilatie- en beluchtingssystemen zijn de elementen waarop de experts hun aandacht zullen vestigen.

Om al deze elementen goed te controleren, voert de gasinspecteur verschillende oefeningen uit. In eerste instantie voert de inspecteur een "administratieve" controle uit die bestaat uit het controleren van de isometrisch diagram, en de aanwezigheid van verschillende vormen van werkgelegenheid. Na de administratieve controle voert de inspecteur een visuele controle uit: hij controleert onder meer de verschillende aansluitingen, de gebruikte materialen en de bevestigingen. Ten slotte wordt de controle afgesloten met verschillende testen en proeven met betrekking tot de dichtheid en verschillende berekeningen.

Elektrische conformiteit

Periodieke gascontroles zijn verplicht. Wanneer u een gascertificering wilt behalen, is het essentieel om een beroep te doen op een erkende organisatie. Als u contact opneemt met een organisatie die niet erkend is, loopt u immers het risico een ongeldig gascertificaat te behalen. Dit kan de bewoners van uw huis in gevaar brengen. Verder is het mogelijk dat u niet vergoed wordt door de verzekering als u het gascertificaat niet heeft opgestuurd als u slachtoffer wordt van een ongeval door uw gasinstallatie. Dit document maakt het immers ook mogelijk om te bewijzen dat de eigenaar geen schuld heeft en dat hij alle nodige tests heeft uitgevoerd om de conformiteit van de gasinstallatie aan te tonen. 

 wat is een erkend organisme ? Een erkend organisme is een organisatie waarvan de diensten erkend zijn door de Belgische Staat. De inspecteurs van dergelijke organisaties hebben een BELAC-accreditatie. Naast BELAC-geaccrediteerd moeten de gasinspectie-instellingen erkend zijn Cerga. Cerga is een aanvullende kwaliteitsindex. Atlas Control profiteert van deze goedkeuringen om een conforme gascontrole uit te voeren en u te voorzien van een geldige gascertificering. 

 De lijst van alle erkende instellingen is te vinden op de website cerga.be. Neem dus de tijd om de juiste organisatie te kiezen voordat u deze laat uitvoeren. controle van uw gasinstallatie.

Voordelen van Atlas Contrôle

Atlas Contrôle is een erkende organisatie die gaskeuringen aanbiedt, maar ook keuringen van elektrische installaties. Onze experts zijn door ons opgeleid en bieden hoogwaardige diensten. De BELAC-instelling certificeert onze diensten die dus goedgekeurd zijn. Daarnaast zijn wij ook gecertificeerd Cerga.

 Kiezen voor Atlas Control betekent gegarandeerd zo snel mogelijk controle. Uw gasinstallatie wordt tot in het kleinste detail geanalyseerd en gecontroleerd. Dankzij onze diensten kunt u uw gasinstallatie in alle veiligheid gebruiken. Onze keurmeesters geven u een gascertificaat na de controle of deze positief is. Onze cheques zijn zeer redelijk geprijsd. Onze gasregelingen zijn verkrijgbaar vanaf €130. Hierdoor kunt u snel en tegen lage kosten een gascertificering behalen. Om u zo goed mogelijk tevreden te stellen, willen wij onze klanten een service bieden met een zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.  

 Bovendien, wanneer u ervoor kiest Atlas Control uit te voeren om uw gascontroles uit te voeren, komt u in aanmerking op de premies betaald door Leefmilieu Brussel.

Hoe snel een aanvraag indienen ?

Indien u contact met ons wilt opnemen voor het aanvragen van een keuring van uw elektrische installatie kunt u op de volgende manieren contact opnemen met Atlas Controle :

- Via onze online formulier

- Via telefoon : +32 02 726 64 04

- Per mail: info@atlacontrole.be

- Via sociale netwerken Facebook of LikedIn : Atlas-besturing

Atlas Contrôle reageert snel op alle verzoeken om zo snel mogelijk aan de behoeften van zijn klanten te voldoen.

In welke regio’s zijn wij actief?

Bij Atlas Controle dekken we heel België.

U kan bij ons terecht voor de keuring van een elektrische installatie in volgende gemeenten : Brussel, (Brussel stad, Elsene, Etterbeek, Evere, Anderlecht, Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Berchem -Agathe, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde).

We zijn ook aanwezig in Wallonië (in de regio's Waver, Nijvel, Louvain-la-Neuve, Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Doornik Aarlen en andere steden).

Onze ervaren controleurs staan klaar om je snel te helpen. 

Bij Atlas Controle voeren we ook elektrische controlediensten, uit alsook ketelontvangsten en PEB-certificaten  

Aarzel niet langer, kies voor een kwalitatieve elektrische keuring tegen de laagste prijs met Atlas Contrôle.

De keuring van de elektrische installatie is verplicht voor de opening van de meter door de distributienetbeheerders (Sibelga, ORES, RESA, Fluvius)

Keuring van een huishoudelijke elektrische installatie: 130€

Extra meter in hetzelfde gebouw: 90 €

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 3. De continuïteit door middel van metingen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het volledige elektrische bord en de beschermingselementen daarvan.
 7. De werking van de differentieëls
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de werkleider
 2. Indien beschikbaar, het eendraads- en situatieschema
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code die als identificatie dient voor de rekening

De periodieke keuring van de elektrische installatie is verplicht elke 25 jaren voor alle huishoudelijke installaties.

De keuring heeft ten doel:

 • Ervoor zorgen dat de installatie veilig is
 • Premies te bekomen van de verschillende regio's
 • Een woning te verhuren
 • uw woning te verzekeren

Periodieke keuring: 130 €

Ontdek ook onze gecombineerde aanbiedingen.

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 3. De continuïteit door middel van metingen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het volledige elektrische bord en de beschermingselementen daarvan.
 7. De werking van de differentieëls
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de persoon die verantwoordelijk is voor het werk.
 2. Indien beschikbaar, het schema van de gasinstallatie
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code waarmee de gasinstallatieaansluiting op de factuur wordt geïdentificeerd.

Verkoop van een woning: het is verplicht de elektrische installatie van uw woning bij een verkoop te controleren.

Toeristische verhuur: wanneer u uw woning huurt (airbnb, gastenverbijf) is het verplicht uw elektrische installatie te controleren. Een verslag van minder dan 2 jaar moet geleverd worden om een verhuurvergunning te ontvangen.

Lange termijn verhuur: het is niet verplicht zijn elektrische installatie te controleren. Het is toch interessant een conformiteitcertificaat aan zijn huurder te geven om niet verantwoordelijk te zijn in geval van een ongeval.

De keuring van de elektrische installatie is verplicht bij de verkoop van een woning

De keuring heeft ten doel:

 • Om de toekomstige koper te informeren over de staat van de elektrische installatie
 • Om de conformiteit van installaties aan te moedigen

Elektrische keuring bij de verkoop van een woning: 130€

Schema als het nodig is: Gratis

Ontdek onze gecombineerde aanbiedingen met EPC-aangift

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 3. De continuïteit door middel van metingen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het volledige elektrische bord en de beschermingselementen daarvan.
 7. De werking van de differentieëls
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de persoon die verantwoordelijk is voor het werk.
 2. Indien aanwezig het eendraads- en situatieschema
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code die als identificatie dient voor de rekening

De normen zijn volgende:

AREI : Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties

Bekijk ons algemene FAQ’s

Atlas Controle is bezig met een toegankelijke cursus om de basis van standaarden te leren. Kom hier zeer binnenkort terug.