Elektrische keuring

Wat is een verplichte elektrische keuring?

Het controleren van elektrische installaties is een verplichting. Inderdaad, Belgische staat vereist dat elke eigenaar de conformiteit van de elektrische installaties in elk huis of appartement verzekert. De enige manier om ervoor te zorgen dat Elektrische installatie voldoet, is om regelmatig verplichte elektrische controles uit te voeren.

Het is belangrijk om in verschillende situaties een verplichte elektrische controle uit te voeren. Allereerst is het noodzakelijk om een elektrische keuring als u wijzigingen aanbrengt die van invloed zijn op het stroomcircuit van uw woning: dit kan een wijziging of een uitbreiding zijn. Bij geen wijziging is het verplicht een zogenaamde periodieke controle uit te voeren: dit houdt in dat de elektrische installaties minimaal om de 25 jaar worden gecontroleerd. Het is ook essentieel om een verplichte elektrische controle uit te voeren vóór het eerste gebruik en voordat een machine of apparaat op lage en zeer lage spanning in gebruik wordt genomen.

Als u een elektrische controle wilt plannen, neem dan gewoon contact met een erkende instantie om een expert bij u thuis te halen. Het is absoluut noodzakelijk om een erkende organisatie te kiezen: zo weet je zeker dat de elektrische bediening op de best mogelijke manier wordt uitgevoerd en dat deze beantwoordt aan de normen opgelegd door de Belgische Staat. Atlas Control beschikt over alle benodigde goedkeuringen om de kwaliteit van elektrische controles uit te voeren. Tijdens de elektrische keuring, onderzoekt de inspecteur het elektrische dossier. Het is een dossier waarin drie elementen nodig zijn om de verplichte elektrische controle uit te voeren. Deze drie elementen zijn: het eenlijnsschema van de elektrische installatie, het positieschema van de elementen van de elektrische installatie (alle machines en elektrische apparaten), evenals de EAN-code van de elektriciteitsmeter.

Waarvoor dient een verplichte elektrische keuring?

Elektrische bediening verplicht zijn belangrijk, en dit is geen toeval. Het is immers essentieel om ervoor te zorgen dat een installatie aan de normen voldoet. De normen zijn vastgesteld door de AREI, de algemene regeling voor elektrische installaties. Deze normen zijn opgesteld om de veiligheid van de bewoners van elke woning te waarborgen. Een elektrische installatie die niet conform is, kan namelijk leiden tot ernstige huishoudelijke ongevallen. Deze ongevallen kunnen brand of elektrische schokken zijn. Daarom is het noodzakelijk om regelmatig verplichte elektrische controles uit te voeren.

Het elektrische conformiteitscertificaat is het document dat de conformiteit van een elektrische installatie bevestigt. Dit document wordt aan de eigenaar overhandigd aan het einde van een positieve elektrische controle. Dit document is 25 jaar geldig. Dit document heeft verschillende toepassingen. Allereerst maakt het elektrisch conformiteitscertificaat het mogelijk om te bewijzen dat de eigenaar van het onroerend goed in orde is, aangezien het verplicht is om in het bezit te zijn van dit document. Dan is dit attest vooral handig bij een huiselijk ongeval. Het elektrische conformiteitscertificaat bewijst dat de elektrische installaties aan de normen voldoen. Wanneer de eigenaar van een onroerend goed in het bezit is van dit document, wordt zijn verantwoordelijkheid niet in twijfel getrokken als er zich een ongeval voordoet. Het elektrische conformiteitsattest moet opgestuurd worden naar de verzekeringsmaatschappij, hierdoor kan je genieten van de nodige vergoedingen.

Ook voor een verplichte elektrische keuring bij verkoop van een woning dient u een afspraak te maken. Het is immers verplicht om het elektrische conformiteitscertificaat aan de toekomstige koper te bezorgen. Als de verkoper deze verplichting niet nakomt, heeft de toekomstige koper het recht om te onderhandelen over de verkoopprijs van het huis. Het is erg belangrijk voor een toekomstige koper om te weten dat de elektrische installaties van zijn toekomstige huis conform zijn. Om tijd en geld te besparen, is het daarom beter om een elektrische controle te plannen voordat u onroerend goed verkoopt.

Wist je dat ?

Voordat u een elektrische controle programmeert, moet u ervoor zorgen dat het elektrische dossier compleet is. Indien dit dossier niet volledig is, kan de inspecteur immers de verplichte elektrische controle niet uitvoeren. In dit geval moet u een afspraak maken met een elektricien die uw elektrisch dossier kan bijwerken. Om tijd te besparen, is het daarom noodzakelijk om te controleren of er niets ontbreekt in het elektrische dossier.

Na de verplichte elektrische controle geeft de inspecteur de eigenaar een rapport dat positief of negatief kan zijn. In het geval dat het rapport negatief is, geeft het de overtredingen aan die moeten worden vastgesteld en de verschillende aandachtspunten; u moet dan een afspraak maken met een elektricien om de fouten op te lossen en vervolgens een verplichte elektrische controle opnieuw programmeren. Dit wordt naleving genoemd. De prijs van naleving varieert en is volledig afhankelijk van de verschillende wijzigingen en werken die moeten worden uitgevoerd. Het is verplicht om te voldoen als u een woning koopt die niet voldoet aan het Algemeen Reglement Elektrische Installaties. Het is ook verplicht om dit te doen als er recentelijk wijzigingen zijn aangebracht in uw elektrische circuit.

Lijst van erkende organisaties voor de controle van elektrische installaties

Wanneer je wilt bereiken een verplichte elektrische controle, is het erg belangrijk om contact op te nemen met een erkende organisatie. Een erkende organisatie is een organisatie waarvan de diensten en voordelen erkend zijn door de Belgische Staat, en meer bepaald door de BELAC-instelling. De BELAC-instelling is degene die verschillende diensten certificeert en de naleving ervan bevestigt. Het betekent ook dat managers en experts verschillende tests en examens hebben ondergaan om hun kennis op het gebied van elektriciteit te certificeren. Plan je een verplichte elektrische keuring in met keurmeesters werkzaam bij een niet-erkende instantie, dan heb je geen baat bij een keuring die voldoet aan de eisen van de RGIE. Bovendien is uw conformiteitsattest niet geldig, waardoor u de veiligheid van de bewoners van uw accommodatie niet kunt garanderen.

Van de organisaties die geaccrediteerd zijn, zijn niet alle bedrijven gespecialiseerd in dezelfde vakgebieden. Het is daarom noodzakelijk om goed geïnformeerd te zijn over elke organisatie voordat u er een kiest.

In België wordt verwezen naar een dertigtal erkende organisaties. De lijst met al deze organisaties van de Belgische Federale Overheidsdienst Economie is heel gemakkelijk op internet te vinden. Op deze site is het ook mogelijk om het veld van elektrische activiteit te zien waarin de elektrische regelorganen werken. Atlas Contrôle is goedgekeurd voor het uitvoeren van voornamelijk huishoudelijke elektrische bedieningen. Na de verplichte elektrische keuring kunnen wij u een elektrisch conformiteitsattest bezorgen.

Voordelen van Atlas Control

Atlas Contrôle is een erkende vestiging die o.a. besturingen van uw elektrische installaties aanbiedt, maar ook gasregelingen. Onze experts bieden kwaliteitsdiensten, u krijgt zeer snel een cheque. Kiezen voor Atlas Contrôle is ook een manier om bonussen te krijgen omdat de organisatie over alle benodigde goedkeuringen beschikt. U profiteert van een zeer snelle en kwalitatieve uitvoering tegen een lage prijs. Wij willen onze klanten een service bieden met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Bij Atlas Control bieden we verschillende diensten aan. Wij voeren controles uit aan elektrische installaties, gascontroles, maar ook propaancontroles. Ook kunnen wij EPB-certificaten uitgeven. Het PEB-certificaat is een certificaat dat informatie geeft over de energieprestatie van een woning.

We hebben ook aanbiedingen gecombineerd waarmee u kunt profiteren van twee diensten tegen een voordelige prijs. Dit maakt het u gemakkelijker en bespaart u twee verschillende bedieningselementen.

Als onderdeel van de verkoop van een woning bieden wij aan om een elektrische controle uit te voeren en u een PEB-certificaat te bezorgen voor 350 €. Als u een woning op Airbnb huurt, bieden wij een gascontrole en een gascontrole aan voor 230 €. Tot slot kunt u profiteren van bonussen als u kiest voor het dienstenpakket waarmee u kunt genieten van een gasregeling en een PEB-ketelontvangst. Dit laatste aanbod is het populairst.

Hoe maak je een afspraak met Atlas Control?

Wanneer u een verplichte elektrische keuring moet laten uitvoeren, kunt u onze experts heel eenvoudig bereiken. We zijn op verschillende platformen te bereiken en onze experts zijn zeer beschikbaar. Het doel is om u zo snel mogelijk van onze diensten te voorzien om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn.

U kunt via de volgende media contact opnemen met Atlas Control om een elektrische regeling in te plannen:

- Telefonisch, op +32 02 726 64 04 of via Whatsapp

- Per e-mail: info@atlascontrole.be

- Via ons aanvraagformulier: Elektrisch en gas controle

- Via onze sociale netwerken, op Facebook en LinkedIn: Atlas Contrôle

In welke regio’s zijn wij actief?

Bij Atlas Controle dekken we heel België.

U kan bij ons terecht voor de keuring van een elektrische installatie in volgende gemeenten : Brussel, (Brussel stad, Elsene, Etterbeek, Evere, Anderlecht, Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Berchem -Agathe, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde).

We zijn ook aanwezig in Wallonië (in de regio's Waver, Nijvel, Louvain-la-Neuve, Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Doornik Aarlen en andere steden)

Onze ervaren controleurs staan klaar om je snel te helpen. 

Bij Atlas Controle voeren we ook gascontrolediensten, uit alsook ketelontvangsten en PEB-certificaten  

Aarzel niet langer, kies voor een kwalitatieve elektrische keuring tegen de laagste prijs met Atlas Contrôle.