Elektrische keuring

Wat is een elektrisch regelorgaan?

Een elektrische controle-instantie is een instantie waarvan de diensten worden erkend door een hoge autoriteit. Controleorganen zijn geaccrediteerd BELAC. BELAC is de Belgische instelling die een dienstverlening certificeert, en die de conformiteit ervan bevestigt. Er is een lijst van erkende organisaties die elektrische controles kunnen uitvoeren. Het is essentieel om een erkende instantie te selecteren om uw elektrische installaties te laten controleren. Het is de enige oplossing waarvan 100% gegarandeerd is dat de elektrische installaties voldoen aan de AREI. De RGIE is de algemene verordening voor elektrische installaties, het is een verordening die door iedereen moet worden nageleefd. De normen worden daar aangegeven en alle personen die in het bezit zijn van huishoudelijke of niet-huishoudelijke goederen met elektrische installaties moeten ervoor zorgen dat deze voldoen.

Er is een hele procedure waarmee elektrische inspectiebedrijven goedkeuring kunnen krijgen. De eerste stap van het proces wordt uitgevoerd door de Algemene Directie Energie van de FOD Economie. In eerste instantie wordt de manager van het bedrijf beoordeeld op zijn vaardigheden en kennis op het gebied van elektriciteit. Het directoraat-generaal Energie zorgt er ook voor dat de beheerder volledig op de hoogte is van alle elektrische voorschriften. Daarnaast worden ook toekomstige inspecteurs geëvalueerd. Zij zijn immers degenen die naar particulieren gaan om hun elektrische installaties al dan niet te certificeren. Ze zullen kunnen aantonen dat ze tijdens een controle door en door weten welke procedure moet worden uitgevoerd. Na deze mondelinge evaluaties wordt het vonnis geveld.

Het einde van het proces voor het verkrijgen van accreditatie volgt de al dan niet validering van het dossier door de minister persoonlijk. Een ministerieel besluit zal vervolgens de goedkeuring van het bedrijf bevestigen.

Waarvoor wordt een elektrisch regellichaam gebruikt?

Om goedkeuring te krijgen, moeten bedrijven een omvangrijk dossier samenstellen dat meerdere documenten bevat. Het dossier moet onder meer het cv en het diploma van de zaakvoerder bevatten, maar ook een kopie van het statuut van het bedrijf en een accreditatiecertificaat. Het verkrijgen van accreditatie is dan ook niet zo eenvoudig. Het feit dat accreditatie zo gecontroleerd wordt, weerspiegelt het feit dat het iets heel serieus en belangrijks is. Een bedrijf dat niet is erkend, kan dus geen dienst verlenen die in overeenstemming is met de wet.

Een erkende elektrische keuringsinstelling is dus een door het ministerie erkende organisatie die kan bepalen of een elektrische installatie voldoet aan de door de RGIE vastgestelde normen. Het werk van inspecteurs van erkende elektrische keuringsinstanties is daarom gecertificeerd door de hoogste autoriteiten. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat een elektrische installatie voldoet, waardoor het risico op bijvoorbeeld brand of elektrificatie-ongevallen wordt beperkt. De eerste reden waarom een elektrische inspectie-instantie ingrijpt, is immers om de veiligheid van mensen te waarborgen. Een elektrische installatie die niet voldoet aan de norm kan een zeer groot risico met zich meebrengen voor de bewoners van een woning. Wanneer een elektrische installatie niet meer conform is, kan er sprake zijn van elektrische overbelasting in bepaalde apparaten. Een elektrische overbelasting kan leiden tot verschillende soorten huiselijke ongevallen: dit kan onder meer het risico op een incident of elektrocutie veroorzaken.

Het is daarom erg belangrijk om contact op te nemen met een elektrische inspectie-instantie elektrische installaties laten certificeren: deze organismen doel om de veiligheid van de bewoners in hun huizen te waarborgen.

Wist je dat ?

Het is belangrijk om uw elektrische installaties eens in de 25 jaar goed te laten controleren. Dit wordt periodieke controle genoemd. Er zijn andere gelegenheden waarbij het nodig is om uw elektrische installaties te laten nakijken; het is bijvoorbeeld verplicht om te doen controles vóór de verkoop of verhuur van onroerend goed of wanneer er wijzigingen worden aangebracht aan het elektrische circuit. Het is ook verplicht om de conformiteit van de Elektrische installatie bijvoorbeeld wanneer een woning op Airbnb wordt verhuurd.

In deze verschillende situaties is het noodzakelijk een beroep te doen op een erkende elektrische keuringsinstantie. bij het controleren, controleert de inspecteur verschillende elementen. Van deze elementen zal hij de enkellijnige diagrammen en het positieplan van het elektrische circuit controleren. Zonder deze elementen kan de inspecteur geen conformiteitsattest bezorgen aan de eigenaar van de woning. Dus als de eigenaar deze papieren niet meer heeft of niet meer bij de hand heeft, moet hij een elektricien inschakelen die verantwoordelijk is voor het uitvoeren van de twee ontbrekende schema's. De elektrische inspectie-instantie stelt deze schema's niet op. Voordat u een inspectie plant, is het daarom noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het dossier volledig is. Het certificaat van overeenstemming is het document dat wordt verstrekt door de inspecteur van de elektrische controle-instantie. Dit certificaat bevestigt de conformiteit van een elektrische installatie. Dit document is erg belangrijk: het is verplicht om het bijvoorbeeld aan een toekomstige koper te verstrekken. Als de installaties niet conform zijn, kan de toekomstige koper onderhandelen over de prijs van het onroerend goed, aangezien dit betekent dat de eigenaar geen goede reputatie heeft. Het is ook erg belangrijk om het gelijkvormigheidsattest door te geven aan uw verzekering. Bij een ongeval bewijst het gelijkvormigheidsattest dat de eigenaar geen schuld treft en dat de elektrische installatie in orde was.

Lijst van elektrische inspectie-instanties

elk organisme goedgekeurd heeft vaardigheden op verschillende elektrische gebieden. Er zijn organisaties die gespecialiseerd zijn in elektrische bediening van huishoudelijke installaties, zijn er ook de elektrische besturingen van niet-huishoudelijke installaties. Van deze twee typen installaties zijn sommige organisaties gespecialiseerd in hoogspanningsinstallaties en andere in laagspanningsinstallaties.

In België zijn een dertigtal organisaties erkend. De meeste zijn echter geaccrediteerd in meerdere disciplines. Het is daarom belangrijk om het organisme te kiezen dat aan uw behoeften zal worden aangepast. Op internet is het vrij eenvoudig om lijsten te vinden met alle instanties die zijn goedgekeurd door de Belgische Federale Overheidsdienst Economie.

Het is erg belangrijk om een elektrische keuringsinstantie te kiezen uit de lijst op de website van de Belgische overheid: zo weet u zeker dat de instantie erkend is door de Belgische Staat. Op deze site is het ook mogelijk om het gebied van elektrische activiteit te zien waarin: elektrische inspectie-instanties bedienen. Atlas Contrôle is goedgekeurd voor het uitvoeren van voornamelijk huishoudelijke elektrische controles.

Voordelen van Atlas Control

Atlas Control is een erkende instelling die onder meer controles biedt op: uw elektrische installaties, maar ook gas keuringen. Onze experts bieden kwaliteitsdiensten, u krijgt zeer snel controle. Kiezen voor Atlas Control is ook een manier om bonussen omdat de organisatie over alle benodigde goedkeuringen beschikt. U profiteert van een zeer snel en kwalitatief goed uitgevoerd werk tegen een lage prijs. Wij willen onze klanten een service bieden met een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding.

Bij Atlas Control bieden we verschillende diensten aan. Wij voeren elektrische installatiecontroles, gascontroles en propaancontroles uit. Wij kunnen ook bezorgen PEB-certificaten. Het EPB-certificaat is een certificaat dat informatie geeft over de energieprestatie van een woning.

We hebben ook aanbiedingen gecombineerd waarmee u kunt profiteren van twee diensten tegen een voordelige prijs. Dit maakt het u gemakkelijker en bespaart u twee verschillende bedieningselementen.

Als onderdeel van de verkoop van een woning bieden wij u aan om een elektrische controle uit te voeren en u een EPB-certificaat te bezorgen voor € 350. Als je een woning op Airbnb huurt, bieden we je een elektriciteitscheck en een gascheck aan voor € 230. Tot slot profiteert u van bonussen als u kiest voor het dienstenpakket waarmee u profiteert van een gascontrole en een EPB ketelontvangst. Dit laatste aanbod is het populairst.

Erkende instanties voor de elektrische keuringen :

Als je je elektrische installaties wilt laten keuren, is het essentieel om een erkend instantie te kiezen. Dit zijn bedrijven die door de staat erkend zijn om bepaalde soorten inspecties uit te voeren die wettelijk verplicht zijn. In de elektrische sector zijn er verschillende gebieden waarin instanties zich kunnen specialiseren. Atlas Contrôle heeft natuurlijk alle benodigde goedkeuringen om je een kwaliteitsinspectie te bieden die ook door experts en de wet wordt erkend.

Het kiezen van een niet-goedgekeurde instantie kan gevaarlijk zijn, omdat het noch de veiligheid noch de naleving kan garanderen, en het certificaat dat je eventueel ontvangt na de inspectie zou niet geldig zijn. Je moet dus echt voorzichtig zijn bij het kiezen van de instantie die inspecteurs naar je toestuurt.

Hoe snel een aanvraag doen?

U kunt de certificering van uw elektrische installaties aanvragen door contact met ons op te nemen. Onze experts zijn zeer beschikbaar en zullen u zo snel mogelijk een inspectie aanbieden.

U kunt Atlas Control bereiken via de volgende media:

  • Telefonisch, op +32 02 726 64 04 of via Whatsapp
  • Per e-mail: info@atlascontrole.be
  • Via ons contactformulier
  • Via onze sociale netwerken, op Facebook en LinkedIn: Atlas Contrôle

In welke regio’s zijn wij actief?

Bij Atlas Controle dekken we heel België.

 

U kan bij ons terecht voor de keuring van een elektrische installatie in volgende gemeenten : Brussel, (Brussel stad, Elsene, Etterbeek, Evere, Anderlecht, Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Berchem -Agathe, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde).

 

We zijn ook aanwezig in Wallonië (in de regio's Waver, Nijvel, Louvain-la-Neuve, Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Doornik Aarlen en andere steden)

Onze ervaren controleurs staan klaar om je snel te helpen. 

Bij Atlas Controle voeren we ook gascontrolediensten, uit alsook ketelontvangsten en PEB-certificaten  

Aarzel niet langer, kies voor een kwalitatieve elektrische keuring tegen de laagste prijs met Atlas Contrôle.