Elektrische keuring

Wat is een elektrisch regelorgaan?

Een elektrische inspectie-instantie voert keuringen uit van legale elektrische installaties voor bedrijven of particulieren. De diensten van een elektrische inspectie-instantie moeten worden erkend door een hoge autoriteit. Hun accreditatie kan niet worden gegeven door één enkele instelling: BELAC. Deze instelling is de enige Belgische Accreditatie-instelling erkend door België en door de Europese Unie. BELAC valideert een dienst en certificeert zo de conformiteit ervan.

Er bestaat een lijst van goedgekeurde organisaties die elektrische controles kunnen uitvoeren. Om uw elektrische installaties te laten keuren, is het essentieel om een erkende instantie te selecteren. Dit is de enige manier om volledig gegarandeerd te zijn een elektrische keuring betrouwbaar en daarom elektrische installaties voldoen aan de RGIE. Het algemeen reglement elektrische installaties (RGIE) is een reglement dat door iedereen gerespecteerd moet worden. De elektrische normen worden daar aangegeven en alle eigenaren van huishoudelijke of niet-huishoudelijke goederen die elektrische installaties bevatten, moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de RGIE.

Om goedkeuring te verkrijgen, moeten elektrische inspectie-instanties een procedure in meerdere stappen volgen. De eerste fase van het proces wordt uitgevoerd door de Direction générale de l'FOD Economie Energie. Ten eerste moet de manager van het bedrijf worden beoordeeld op zijn vaardigheden en kennis op het gebied van elektriciteit. Het directoraat-generaal Energie zorgt er ook voor dat de beheerder volledig op de hoogte is van alle elektrische voorschriften van de REGI. Ook worden de toekomstige controllers van het bedrijf beoordeeld. Dit is een zeer belangrijke stap, aangezien zij degenen zijn die naar de eigenaren gaan om hun elektrische installaties te controleren en te certificeren, of niet. Dankzij deze evaluatie zullen ze kunnen bewijzen dat ze perfect de procedure kennen die tijdens een inspectie moet worden uitgevoerd. Na de mondelinge evaluatie wordt een schriftelijk verslag uitgebracht. 

Als het dossier wordt gevalideerd door de minister, is het proces van goedkeuring voorbij. Een ministerieel besluit zal dan de goedkeuring van het bedrijf certificeren.

Waarvoor wordt een elektrisch regellichaam gebruikt?

Een erkende elektrische keuringsinstantie is een organisme rerkend door het ministerie. Deze organisatie kan bepalen of een elektrische installatie voldoet aan de normen die zijn vastgesteld door de AREI. Hoge autoriteiten certificeren het werk van inspecteurs van elektrische inspectie-instanties. Dat elektrische certificering zorgt ervoor dat een elektrische installatie conform is. Dit beperkt verschillende risico's van huiselijke ongevallen zoals brand of elektrocutie.

De veiligheid van personen is de eerste reden waarom een elektrische keuringsinstantie ingrijpt in een woning of bedrijf. Een niet conforme elektrische installatie kan veel risico's met zich meebrengen voor de aanwezigen in het betreffende gebouw. Wanneer een elektrische installatie niet meer aan de normen voldoet, kunnen er elektrische overbelastingen ontstaan ter hoogte van bepaalde toestellen, waardoor de hierboven beschreven risico's ontstaan. Een elektrische installatie die voldoet aan de normen voor ieders veiligheid is daarom essentieel. 

Het is om deze redenen dat contact opnemen met a elektrische inspectie-instantie het laten certificeren van elektrische installaties is erg belangrijk. Het primaire doel van deze organisaties is ervoor te zorgen dat de veiligheid van de bewoners binnen hun huis of mensen binnen een bedrijf. 

Het is daarom van groot belang dat een elektrische keuringsinstantie erkend is, haar activiteit in overeenstemming met de normen uitoefent en professioneel is. Om goedkeuring te krijgen, moeten bedrijven een omvangrijk dossier samenstellen met verschillende documenten. Dit laatste moet bestaan uit het Curriculum Vitae van de manager en zijn diploma, een kopie van de statuten van de onderneming en een accreditatiecertificaat. Het behalen van een certificering is geen sinecure. Goedkeuring is zeer gecontroleerd omdat het noodzakelijk is om te zorgen voor een lijst van bedrijven met betrouwbare en eerlijke diensten op de markt voor elektrische besturingen. Een bedrijf dat niet is erkend, kan daarom geen dienst verlenen die aan de wet voldoet.

Wist je dat ?

Als u eigenaar bent van een woning met elektrische installaties, moet u een controle hiervan ongeveer om de 25 jaar. Dit wordt periodieke controle genoemd. Er zijn echter bepaalde situaties waarin een besturing van de installaties noodzakelijk is. Een van de gevallen waarin het verplicht is om vooraf een controle uit te voeren is de verhuur of de verkoop van onroerend goed. Voordat u bijvoorbeeld een woning op bepaalde sites zoals Airbnb plaatst, is een controle noodzakelijk. Je moet ook doen controle als er wijzigingen worden aangebracht in het elektrische circuit. 

Ongeacht de situatie waarvoor een keuring moet worden uitgevoerd, is het van belang dat de gecontacteerde elektrische keuringsinstantie is erkend. Tijdens de inspectie moet de inspecteur rekening houden met verschillende elementen. Het is in overeenstemming met de toestand van elk dat hij zijn eindrapport zal maken. Onder de items die moeten worden gecontroleerd, zijn het positieplan van het elektrische circuit en schema's met één lijn. Als de inspecteur geen toegang heeft tot de elementen ervan, kan hij de eigenaar van de woning geen conformiteitsattest bezorgen. De verificatie van deze elementen is inderdaad verplicht om een betrouwbare balans op te stellen. Als de eigenaar deze twee elementen niet heeft, moet hij absoluut een elektricien inschakelen. Deze laatste zal de twee ontbrekende diagrammen uitvoeren waarmee de eigenaar een controle kan aanvragen. Het is daarom erg belangrijk om ervoor te zorgen dat het dossier volledig is voordat u een inspectie plant, anders loopt u het risico tijd te verspillen (vooral als de elektrische inspectie snel moet worden uitgevoerd). 

Als de keuring goed is verlopen en de elektrische installatie in orde is, geeft de elektrische keuringsinstantie een verklaring van overeenstemming naar de eigenaar. Dit certificaat bevestigt de conformiteit van een elektrische installatie. Het is een heel belangrijk document omdat het in bepaalde situaties vereist is. Als een eigenaar bijvoorbeeld zijn huis wil verkopen, is hij verplicht om het certificaat van elektrische conformiteit aan de toekomstige koper te bezorgen. In het geval dat de eigenaar dit certificaat niet heeft, kan de toekomstige koper onderhandelen over de prijs van het onroerend goed. Hij heeft inderdaad het recht om dit te doen, aangezien de eigenaar, omdat hij niet over dit verplichte certificaat beschikt, geen goede reputatie heeft. Het is ook erg belangrijk om het gelijkvormigheidsattest naar uw verzekering te sturen. Mocht er ooit een ongeluk gebeuren, het gelijkvormigheidsattest bewijst dat de elektrische installatie aan de normen voldeed. Dit maakt het dus mogelijk om te bewijzen dat de eigenaar niet verantwoordelijk is omdat hij het nodige had gedaan door zijn elektrische controle uit te voeren.

Lijst van elektrische inspectie-instanties

Elk erkend organisme heeft specifieke vaardigheden op verschillende elektrische gebieden. Sommige organisaties zijn gespecialiseerd in elektrische controles van huishoudelijke installaties, terwijl andere gespecialiseerd zijn in elektrische controles van niet-huishoudelijke installaties. Tussen deze twee typen installaties zijn nog twee specialisaties te onderscheiden. Sommige organisaties zijn namelijk gespecialiseerd in hoogspanningsinstallaties en andere in laagspanningsinstallaties. 

Momenteel zijn er een dertigtal erkende organisaties in België. De meeste zijn echter geaccrediteerd in meerdere disciplines. Het is daarom belangrijk om de organisatie te kiezen die past bij uw behoeften. Op internet is het vrij eenvoudig om lijsten te vinden die alle door de Federale Overheidsdienst Economie erkende organisaties identificeren. 

Het is belangrijk om een elektrische keuringsinstantie te kiezen uit de lijst op de website van de Belgische overheid: zo weet u zeker dat de instantie erkend is door de Belgische Staat. Op deze site is het ook mogelijk om het gebied van elektrische activiteit te zien waarin de elektrische regelorganisaties opereren. Atlas Contrôle is goedgekeurd voor het uitvoeren van voornamelijk huishoudelijke elektrische controles.

Voordelen van Atlas Control

Atlas Contrôle biedt keuringen van uw elektrische installaties, maar ook gaskeuringen. Dankzij de vaardigheden van onze experts beloven we u eerlijke en kwaliteitsvolle diensten en krijgen we zeer snel een slot voor een controle. Kiezen voor Atlas Contrôle is ook een manier om bonussen te krijgen omdat de organisatie over alle benodigde goedkeuringen beschikt. Naast een zeer snel geklaarde klus, zijn onze diensten van hoge kwaliteit en tegen lage prijzen. We willen onze klanten een service bieden waarvan de prijs-kwaliteitverhouding onverslaanbaar is. 

Bij Atlas Control bieden we verschillende diensten aan. Wij voeren elektrische installatiecontroles, gascontroles en propaancontroles uit. Ook kunnen wij EPB-certificaten uitgeven. Het PEB-certificaat is een certificaat dat informatie geeft over de energieprestatie van een woning.  

We hebben ook aanbiedingen gecombineerd waarmee u kunt profiteren van twee diensten tegen een voordelige prijs. Dit maakt het u gemakkelijker en bespaart u twee verschillende bedieningselementen. 

Als onderdeel van verkoop van een huis, stellen wij voor om een elektrische inspectie uit te voeren en u een EPB-certificaat te bezorgen voor € 350. Als u een woning op Airbnb huurt, bieden wij gascontrole en gascontrole aan voor € 230. Ten slotte kunt u profiteren van bonussen als u kiest voor de reeks diensten waarmee u kunt profiteren van een gas controle en een EPB ketelontvangst

Hoe snel een aanvraag doen?

U kunt de certificering van uw elektrische installaties aanvragen door contact met ons op te nemen. Onze experts zijn zeer beschikbaar en zullen u zo snel mogelijk een inspectie aanbieden.

U kunt Atlas Control bereiken via de volgende media:

  • Telefonisch, op +32 02 726 64 04 of via Whatsapp
  • Per e-mail: info@atlascontrole.be
  • Via ons contactformulier
  • Via onze sociale netwerken, op Facebook en LinkedIn: Atlas Contrôle

In welke regio’s zijn wij actief?

Bij Atlas Controle dekken we heel België.

 

U kan bij ons terecht voor de keuring van een elektrische installatie in volgende gemeenten : Brussel, (Brussel stad, Elsene, Etterbeek, Evere, Anderlecht, Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Berchem -Agathe, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde).

 

We zijn ook aanwezig in Wallonië (in de regio's Waver, Nijvel, Louvain-la-Neuve, Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Doornik Aarlen en andere steden)

Onze ervaren controleurs staan klaar om je snel te helpen. 

Bij Atlas Controle voeren we ook gascontrolediensten, uit alsook ketelontvangsten en PEB-certificaten  

Aarzel niet langer, kies voor een kwalitatieve elektrische keuring tegen de laagste prijs met Atlas Contrôle.