Blog

Defecte elektrische installatie

Elektrische installatie

De elektrische installatie is een georganiseerde set van circuits en elektrische apparatuur. Als uw elektrische installatie defect is, stelt u de bewoners van het pand bloot aan verschillende problemen, elektrische storingen en zelfs aan ernstige gevaren. Atlas Control vertelt u alles.  

Wat zijn de risico's van een defecte elektrische installatie?

Ten eerste, als uw elektrische systeem niet goed werkt, kunt u getuige zijn van een stroomstoring. Om te voorkomen dat een elektrisch probleem erger wordt, springt de zekering of stroomonderbreker door. Dit beveiligingsmechanisme leidt vervolgens tot de beroemde stroomstoring. Om dit te verhelpen, is het voldoende om de stroomonderbreker opnieuw in te schakelen of als het pand is beveiligd met een zekering, om de oorzaak van het probleem te achterhalen en natuurlijk op te lossen.

Ten tweede brengt een defecte elektrische installatie de gezondheid van de bewoners in gevaar. Het stelt hen bloot aan het risico van elektrocutie, een gevolg van het passeren van een elektrische stroom door het lichaam. Afhankelijk van de ledematen en organen die door de stroom worden gekruist en de intensiteit ervan, zal de schade meer of minder belangrijk zijn. Het is niet nodig om u eraan te herinneren dat de uitkomst van een elektrocutie dodelijk kan zijn ...

Ten derde kunt u getuige zijn van kortsluiting. Hun oorsprong is meervoudig: oud elektrisch apparaat, te oud elektrisch systeem, slechte isolatie van de draden... Gelukkig maken differentiële stroomonderbrekers het mogelijk om ernstigere schade zoals brand te voorkomen. Ze zullen u echter niet sparen voor stroomuitval. 

Ten vierde kan een defecte elektrische installatie de oorzaak zijn van brand. Zelfs als aardlekschakelaars een zekere mate van veiligheid bieden tegen kortsluiting, bestaat er niet zoiets als nulrisico. Een overbelasting van elektrische draden of defecte stopcontacten kan leiden tot een ramp. Heel vaak is een enkele vonk voldoende, vooral wanneer de bedrading kapot is of een stroomonderbreker regelmatig uitvalt.   

Ter afsluiting van dit hoofdstuk over risico's kan het zijn dat u dekking voor schade door een verzekering wordt geweigerd of een verminderde vergoeding krijgt. Ten slotte zijn alle eigenaren strafrechtelijk en burgerlijk aansprakelijk voor schade veroorzaakt door een defecte elektrische installatie. Hij stelt zich daarom bloot aan lange en zware vervolgingen voor het in gevaar brengen van het leven van anderen.

Welke voorzorgsmaatregelen nemen?

Controleer eerst uw elektrische installatie. Vermijd vooral het repareren van een defecte draad met koper- of metaaldraad. Houd vervolgens één regel in gedachten: één groot elektrisch apparaat per circuit. Controleer ten slotte of u geschikte differentiëlen hebt.   

Ten tweede, controleer uw verkooppunten. Vervang defecte onderdelen en let op meerdere stopcontacten. De opeenhoping van apparaten die op dezelfde plaats zijn aangesloten, kan overstroom en elektrische brand veroorzaken. Houd uw meervoudige contactdozen in een schone staat en geef de voorkeur aan modellen die u met een schakelaar kunt uitschakelen wanneer u weg bent of die met een resetbare stroomonderbreker om overspanningen te voorkomen.  

Ten derde, let goed op de kabels. Het is essentieel dat u koperdraden met de juiste diameter gebruikt en beschadigde draden onmiddellijk vervangt.

Ten vierde, neem de moeite om uw elektrische apparaten te controleren. Deze moeten idealiter geaard zijn om de overtollige elektriciteit te kunnen afvoeren. Controleer ook of u geen tintelingen voelt bij het uittrekken van een stekker. Als dat zo is, bel dan een elektricien, want dit tintelen betekent dat er stroomverlies is.

Ten vijfde, vermijd ten koste van alles onnodig risico op elektrocutie: gebruik een elektrisch apparaat met natte voeten of handen, of gebruik het in de buurt van een badkuip of douche.  

Aarzel ten slotte niet om contact op te nemen met professionals. Enerzijds helpen elektriciens je bij de bediening van een apparaat of installatie. Aan de andere kant hebben goedgekeurde controleorganen zoals Atlas-besturing. Wij staan aan uw zijde om regelmatig controles uit te voeren en ieders veiligheid te waarborgen.

Een gouden regel: wees voorzichtig

Wees in elke situatie voorzichtig, elektriciteit is geen spel!

Een vraag? Onze agenten zijn er om u te helpen! Contacteer ons op 02 / 726.64.04 of via ons contactformulier: https://order.atlascontrole.be/

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten