Gas keuring

Veelgestelde vragen over elektrische bediening

Vind hier de veelgestelde vragen tijdens een elektrische inspectie.

De elektrische bediening reserveert u op verschillende manieren:

Telefonisch op 027266404

Via ons formulier verzoek

U kunt uw vragen ook stellen aan info@atlascontrole.be

Onze inspecteurs zijn uitgerust om inspectierapporten ter plaatse uit te voeren en u ontvangt deze binnen het uur elektronisch.

De regeling in het kader van de verkoop van een gedomesticeerde unit met een oude installatie van voor 1981 is van kracht sinds 1 juli 2008.

Uw elektrische installatie is oud

De elektrische besturing van een installatie van voor 1981 (ook wel oude elektrische installatie genoemd) is verplicht voor de authentieke koopakte. Het elektrische inspectierapport vóór de akte aan de notaris wordt overhandigd. Deze zal je eraan herinneren.

Uw elektrische installatie is recent

Het elektrische dossier van de installatie wordt aangeboden voor de authentieke akte en is te allen tijde beschikbaar. In uw elektriciteitsdossier moet u naast de plannen ook het keuringsrapport van de elektrische installatie bijvoegen.

De geldigheidsduur van een melding van elektrische keuring is 25 jaar mits het voldoet.

Als u het rapport bent kwijtgeraakt, moet u doorgaan naar: een controle van uw elektrische installatie.

Oude elektrische installatie

Is uw installatie oud en heeft deze na 1981 geen ingrijpende renovatie ondergaan, dan is de termijn om de elektrische installatie conform te maken 18 maanden.

Nieuwe elektrische installatie

Als uw installatie nieuw is of na 1981 een ingrijpende renovatie heeft ondergaan, dan is de termijn om de elektrische installatie conform te maken 12 maanden.

In alle gevallen geeft een nieuwe elektrische inspectie van uw installatie nieuwe kopers 12 maanden extra.

Een verzekeringsmaatschappij kan weigeren een claim te vergoeden als: de installatie heeft geen elektrisch keuringsrapport.

De erkende instantie is beperkt in het informeren van de FOD Energie over niet-conforme installaties.

Het positiediagram is gekoppeld aan het enkellijnsdiagram. Deze beschrijven de installatie. Het schema met één lijn beschrijft het elektrische paneel en het positieschema beschrijft waar de elektrische apparatuur zich bevindt en op welk stopcontact het betrekking heeft.

Een voorbeeld van een positiediagram

elektrisch positiediagram:

Voorbeeld van een enkellijns diagram

elektrisch enkellijns diagram

Aangezien het elektrische inspectierapport 25 jaar geldig is, moet u een inspectierapport opnieuw doen als het rapport van vóór 1969 is of als u het bent kwijtgeraakt.

Het elektrische inspectierapport moet vóór de authentieke akte bij de notaris worden ingediend. Het verdient echter de voorkeur om dit vóór het compromis te realiseren, om u bijvoorbeeld niet te verplichten tot een conformiteit die niet effectief is.

Helemaal niets, de koper is verplicht de tekortkoming op te heffen vóór 12 maanden na de datum van de melding als de elektrische installatie dateert van na 1981 of binnen 18 maanden na de verkoopakte als de installatie dateert van 'vóór 1981.

Houd er rekening mee dat sommige kopers mogelijk vereisen: een conform conformiteitsrapport te koop. Het is dan noodzakelijk om dit in de verkoopovereenkomst te specificeren. Deze situaties zijn zeldzaam.

De kosten van de elektrische besturing zijn voor rekening van de verkoper. Er kan ook worden afgesproken dat de koper de kosten dekt, maar dit moet in de verkoopovereenkomst worden vermeld.

Bij een elektrisch keuringsrapport voor een huisinstallatie is de keuring 25 jaar geldig.

Sommige autoriteiten vereisen echter onder bepaalde voorwaarden een recentere controle. Dit is het geval in de regio Brussel als u uw eigendom voor toeristische verhuur plaatst (bijvoorbeeld Airbnb)