Blog

Propaan of aardgas: hoe kiezen?

Bent u momenteel de energiebronnen aan het vergelijken die uw huis zouden kunnen uitrusten? Als u de opties van aardgas en propaangas overweegt, weet dan dat de brandstofkosten niet de enige factor zijn die uw aandacht moeten houden ... Atlas-besturing vertelt je alles.

Wat zijn de essentiële verschillen tussen propaangas en aardgas?

Aardgas of propaangas?

 Deze twee gassen onderscheiden zich voornamelijk door de gebieden waar ze vandaan komen, hun dichtheid, het gebruik dat ervan wordt gemaakt, hun opslagmethode en ten slotte het type installatie dat ze nodig hebben.

https://www.atlascontrole.be/

AFKOMST

Propaangas, een fossiele brandstof, kan uit de aarde komen, uit aardolie komen door raffinage of zelfs het resultaat zijn van chemische processen. Aan de andere kant bestaat aardgas uit verschillende gassen die uit olievelden worden gewonnen. Beide zijn wat we schone brandstoffen noemen, het enige verschil is dat propaangas milieuvriendelijk is voor en na verbranding: het is niet giftig en vervuilt het water of de bodem niet bij een lekkage. Aan de andere kant bevat aardgas methaan dat, wanneer het in het milieu wordt aangetroffen, een van de grootste veroorzakers is van broeikasgassen.  

DICHTHEID EN INSTALLATIE NORMEN

Een belangrijk verschil tussen de twee brandstoffen is hun dichtheid. Propaangas is zwaarder dan lucht (de relatieve dichtheid ten opzichte van lucht is 1,56), terwijl aardgas lichter is dan lucht (de relatieve dichtheid ten opzichte van lucht is 0,63). Met andere woorden, waar propaan zich bij een lekkage op het laagste punt verzamelt, zoals een kelder of rioolcollector, zal aardgas altijd stijgen. Precies om deze reden gelden specifieke maatregelen voor installaties die werken op propaangas (zie norm NBN D51-006) en aardgas (zie norm NBN D51-003).

OPSLAG

Propaangas en aardgas kunnen niet op dezelfde manier worden opgeslagen. Enerzijds wordt propaangas in vloeibare toestand gehouden, in de vorm van flessen verkocht en heeft het weinig opslagruimte nodig. Het kan ook worden opgeslagen in gastanks die worden geleverd door tankwagens. Het is dus overal beschikbaar, ook op plaatsen waar geen aardgas voorhanden is. Anderzijds vindt de distributie van aardgas plaats via aansluiting op het gasnet en is er dus geen opslagruimte nodig. Het enige nadeel is dat het dus alleen beschikbaar zal zijn waar aansluiting op aardgas mogelijk is.

GEBRUIK MAKEN VAN

Aardgas is een brandstof die veel wordt gebruikt om kookplaten en ovens van stroom te voorzien, gasboilers van brandstof te voorzien en warm water te produceren. Het kan ook worden gebruikt door voertuigen (NGV of Natural Gas for Vehicles). Propaangas biedt ook verschillende functies: koken (kookplaten, oven), verwarmen of zelfs warm water. De specificiteit is dat het geschikt is voor gebruik buitenshuis omdat het een lage vriestemperatuur heeft. Merk op dat aardgas- of propaanverwarmers dezelfde energie-efficiëntie hebben, aangezien de twee brandstoffen meestal dezelfde apparaten gebruiken.      

INSTALLATIE

Bij propaan begint elke interieurinstallatie bij de uitlaat van de serviceklep op de cilinder of tank. Een deel van de installatie kan dus buiten het gebouw worden geplaatst. Voor aardgas begint de installatie bij de uitgang van de gasmeter.

U moet ook weten dat propaangas een brandstof is waarvan de druk moet worden geregeld bij de uitlaat van de serviceklep. Inderdaad, bij 15 ° is de druk van een propaantank over het algemeen 6,5 bar. De maximaal toegestane drempel voor de uitlaatdruk van huishoudelijke installaties is echter 1,5 bar. Het is daarom noodzakelijk om de uitlaat van de serviceklep uit te rusten met een drukverlager en een drukbegrenzer op de uitlaat van deze laatste voor meer veiligheid. Omgekeerd mag aardgas niet worden geëxpandeerd en heeft daarom geen dergelijke installatie nodig.  

Welke voor- en nadelen?

GasVoordelen:Nadelen
natuurlijk- Aantrekkelijke prijs (installatie- en onderhoudskosten)
- Minder vervuilend transport (geen vrachtwagen of boot)
Makkelijke installatie
- Niet overal verkrijgbaar
- Ecologische kosten van gasafwijzing
- Brandbaar
Propaan- Overal beschikbaar (ook in gebieden waar geen aardgas is)
- Kan ook buiten bewaard worden vanwege zeer goede vorstbestendigheid (-44°)
- Er dient een gastank buiten de accommodatie te worden geplaatst
- Duurder dan aardgas

Wilt u meer informatie over aardgas of propaan? Neem contact met ons op, een van onze agenten verduidelijkt dit graag voor u:

https://order.atlascontrole.be/

 

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten