Blog

Overstappen van stookolie naar gas, waarom?

Aardgasketel

Terwijl 34% van de Belgische burgers stookolie als brandstof gebruiken, interfederaal energiepact voorziet in het verbod op het op de markt brengen van oliegestookte ketels in België omdat ze te veel CO² uitstoten.

In Vlaanderen is het streng verboden, aangezien 1eh januari, om een oliegestookte ketel te installeren in een nieuwbouw of in een gebouw dat een ingrijpende energetische renovatie heeft ondergaan, of het nu een woongebouw is of niet. Ter vervanging van een bestaande cv-ketel, is het mogelijk om een oliegestookte ketel te plaatsen (tot 2035) maar alleen als het gebouw niet kan worden aangesloten op aardgas.

In Brussel wordt het verkoopverbod in 2025 ingevoerd en in Wallonië gaat het verbod in vanaf 2035.

Wat zijn de mogelijke alternatieven?

De alternatieven zijn talrijk, maar hangen af van het type accommodatie, de ligging, het budget... We kunnen een beroep doen op houtgestookte of pelletketels of zelfs opteren voor een elektrisch verwarmingssysteem, maar in dit geval heeft het de voorkeur om fotovoltaïsche panelen om exorbitante kosten te voorkomen. De meest voor de hand liggende oplossing is: het gas, of het nu gaat om aardgas (of stadsgas) als u de mogelijkheid heeft om op het net aan te sluiten of propaan gas waarvoor een bovengrondse of ondergrondse tank moet worden voorzien.

Waarom kiezen voor aardgas?

Het plaatsen van een gasboiler biedt veel voordelen: het is een hernieuwbare energie die minder CO² uitstoot, die kan worden gecombineerd met een warmtepomp of een slimme thermostaat en waarvan het onderhoud 2x minder vaak hoeft te gebeuren dan bij een stookolieketel.

Sommige regio's bieden steun tot € 1.340!

In Wallonië bieden sommige netbeheerders zoals Ores of Resa de standaardaansluiting op het net aan, die ongeveer 400 euro vertegenwoordigt, en kennen ze energiepremies toe onder voorwaarden. 

In Brussel, een bonus van 700 tot 1950 € wordt toegekend voor de aankoop van een condensatieketel, 50 tot 70 € per meter buizen tot 10 meter en bonussen van 300 tot 100 € worden toegekend bij vervanging van een oliegestookte kachel of boiler

In Vlaanderen zijn er ook premies beschikbaar afhankelijk van het inkomen en het type uitgevoerde werken (Renovatiebonus).

Houd er ten slotte rekening mee dat het niet nodig is om de kanalen en radiatoren te vervangen, ze zijn compatibel voor gas. Enkel de schoorsteenmantel zal dus aangepast moeten worden om een correcte afvoer van de verbrandingsgassen te garanderen.

Wat u ook moet weten:

Het verwijderen of neutraliseren van een olietank is verplicht en moet worden uitgevoerd door een bevoegd vakman. Hij staat in voor het legen, reinigen en ontgassen van de tank en evacueert het afval (inclusief de tank). Een begraven olietank moet ofwel worden verwijderd of gevuld met beton, zand of polyurethaanschuim als deze niet kan worden opgegraven, dit heet inertie. Bij een tank met een inhoud van meer dan 10.000 liter of bij constatering van bodemverontreiniging dient tevens de toestand van de bodem te worden geanalyseerd.

Om deze schoonmaak uit te voeren, kennen sommige gemeenten een bonus toe, aarzel niet om contact met hen op te nemen!

Een vraag? Onze makelaars staan voor je klaar! Contacteer ons op 02/726.64.04 of via ons contactformulier: https://order.atlascontrole.be/

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten