Blog

Elektrische laadstations

 

Elektrisch laadstation

De verkoop van elektrische voertuigen is de afgelopen jaren duidelijk gestegen en deze trend zou in de toekomst moeten worden bevestigd. Hoewel er openbare laadstations zijn, is het voor gebruikers van dergelijke voertuigen praktischer om een station thuis te installeren, omdat het voertuig dan 's nachts kan worden opgeladen.

Een elektrisch laadstation is een compacte en waterdichte oplader, meestal gemonteerd aan de muur van een garage, en voorzien van een kabel met adapter. Het moet worden geïnstalleerd door een elektricien of een installateur die gespecialiseerd is in de installatie van terminals. 

De verschillende modellen:

Er zijn verschillende modellen laadstations met verschillende laadmodi en vermogens. De stroomterminals van 3,7 kW en 7,4 kW maken gebruik van een enkelfasig elektriciteitsnet. De stroomterminals van 11 kW en 22 kW maken gebruik van een driefasig elektriciteitsnet. Hoe hoger het vermogen van het laadstation, hoe sneller de laadsnelheid van het voertuig. De keuze van de terminal moet worden gemaakt in functie van het voertuig: zijn autonomie, zijn laadvermogen en zijn gebruik. Binnenlandse laadpalen zijn permanent aangesloten op het distributienet en beschikken over geïntegreerde controle- en veiligheidsvoorzieningen.

De kosten:

De kosten van een dergelijke terminal variëren afhankelijk van het vermogen, met een gemiddelde kostprijs van 1500€. Om de transitie naar elektrische mobiliteit te vergemakkelijken, is sinds 1eh In september 2021 wordt een belastingvoordeel toegekend aan mensen die thuis een terminal installeren: een belastingvermindering van 45% met een maximum van € 1.500. Deze vermindering is degressief en zal oplopen tot 30% in 2023 en tot 15% in 2024. Voor zelfstandigen en bedrijven is de aftrek 200% op voorwaarde dat de terminal toegankelijk is voor andere gebruikers.

De elektrische bediening van de bolder:

In sommige gevallen moet de elektrische installatie van de woning worden aangepast. Deze wijziging van de installatie houdt een controle in volgens de voorschriften van de RGIE (KB van 08/09/2019). De inspecteur controleert of de instructies van de fabrikant worden opgevolgd, de compatibiliteit tussen de geïnstalleerde elementen, de toegankelijkheid van de terminal. Hij controleert ook of deze correct is geaard en of deze wordt beschermd door een adequaat differentieel. Tijdens de inspectie is het noodzakelijk om enkellijnige diagrammen en positiediagrammen te hebben, evenals instructies voor het gebruik van de terminal en de EAN-code die de aansluiting van de elektrische installatie identificeert. Als de installatie conform is, blijft het aan u verstrekte rapport 25 jaar geldig. Anders kan de terminal pas in gebruik worden genomen nadat de overtredingen zijn opgeheven en een nieuw inspectierapport de conformiteit van de installatie heeft vastgesteld.

Atlas Contrôle voert dit soort controles uit, neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Een vraag? Onze agenten zijn er om u te helpen! Contacteer ons op 02 / 726.64.04 of via ons contactformulier: https://order.atlascontrole.be/

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten