Blog

Alles wat u moet weten over fotovoltaïsche panelen

Een fotovoltaïsche installatie maakt het mogelijk om zijn eigen elektriciteit op te wekken en zo zijn energierekening blijvend te verlagen. In Wallonië zijn er al maar liefst 170.000 installaties geïnstalleerd!

Fotovoltaïsche panelen

Waarom fotovoltaïsche panelen installeren?

De Fotovoltaïsche panelen zijn nog nooit zo betaalbaar geweest (van € 2.000 tot € 2.500 per kilowattpiek). Bovendien verbetert hun kwaliteit voortdurend. Hun levensduur is momenteel meer dan 25 jaar. Een return on investment kan binnen 8 tot 12 jaar worden verwacht. 

Naast het financiële aspect, maakt een fotovoltaïsche installatie het ook mogelijk om de energetische voetafdruk te verkleinen. Zonne-energie is een hernieuwbare en schone energie. De geproduceerde elektriciteit, ook wel “groen” genoemd, stoot geen broeikasgassen uit.

Houd er ook rekening mee dat u met een fotovoltaïsche installatie kunt verbeteren uw PEB-score op een betekenisvolle manier.

Hoe werkt het?

Fotovoltaïsche panelen vangen de helderheid van de zon (en geen warmte) op en zetten deze om in elektriciteit dankzij het fotovoltaïsche effect. Ze produceren een gelijkstroom die wordt getransformeerd door de omvormer waarop ze in wisselstroom zijn aangesloten. De omvormer is ook aangesloten op de elektriciteitsmeter, waarmee u de elektriciteit die u nodig heeft kunt afnemen of het overschot kunt injecteren op het openbare elektriciteitsnet (behalve in Brussel).

Om de prestaties van de installatie te optimaliseren en productieverliezen te minimaliseren. De panelen worden in serie geplaatst (strings) en zijn met elkaar verbonden. Ze passen zich aan de productie van het zwakste paneel aan. Bij het opstellen van het lay-outschema (lay-out), om ervoor te zorgen dat er geen bord in een schaduwrijk gebied wordt geïnstalleerd.

Zonnepanelen worden meestal op een hellend dak geplaatst.

Ook andere oplossingen worden aangeboden door installateurs: op een plat dak, op de grond, op de gevel of via een volgen (waarvan de oriëntatie varieert afhankelijk van de stand van de zon). Idealiter moeten de panelen naar het zuidwesten gericht zijn en met een hellingshoek van 30%.

Hoe kiest u uw zonnepanelen?

Het is noodzakelijk om rekening te houden met de hoeveelheid zonneschijn van de woning om voldoende prestaties te garanderen en om het energieverbruik van het huishouden te evalueren om het aantal panelen te bepalen dat nodig is om aan deze behoefte te voldoen. Een huishouden verbruikt gemiddeld 3.500 kWh per jaar, wat overeenkomt met zo'n 14 panelen. Ook moet rekening worden gehouden met de beschikbare oppervlakte voor het plaatsen van de panelen.

De meest gebruikte paneelmodellen zijn panelen monokristallijn (de duurste maar met een efficiëntie van 15 tot 20% hoger) en de panelen polykristallijn (goedkoper maar met een kortere levensduur). 

Regelgeving en steun volgens de regio's

In het Brussels Gewest, is een bouwvergunning alleen vereist wanneer de borden zichtbaar zijn vanuit een openbare ruimte.

Brusselaars hebben recht op: groenestroomcertificaten. Ze worden berekend op basis van jaarproductie en kunnen worden doorverkocht aan een energieleverancier. Deze certificaten worden uitgereikt door de Brusselse energieregulator Brugel.

In Brussel is het ook mogelijk om te solliciteren voor Groene lening Brussel het aanbieden van financiering van 0 tot 2% voor de installatie van dergelijke panelen.

In het Waals Gewest, is het niet nodig om een stedenbouwkundige vergunning te hebben om fotovoltaïsche panelen te installeren, zolang ze niet over het dak lopen. Als de panelen daarentegen op de grond worden geïnstalleerd, is het noodzakelijk om een bouwvergunning te verkrijgen.

In 2022 en 2023 financieren netbeheerders 54.27% van de belasting prosumeren (forfaitaire jaarlijkse vergoeding voor elke houder van zonnepanelen). Vanaf 2024 moeten de eigenaren van deze faciliteiten het volledige prosumententarief betalen.

In het Vlaams Gewest, is geen bouwvergunning vereist.

De Vlaamse Regering kent onder bepaalde voorwaarden een eenmalige premie toe voor de plaatsing van fotovoltaïsche panelen. Ga naar de website van Fluvius om een aanvraag in te dienen.

In de 3 regio's, controle van de installatie door een erkend organisme zoals Atlas Control, moet om veiligheidsredenen worden uitgevoerd, voordat u de installatie in gebruik neemt.

Het kan ook worden opgevraagd bij het wisselen van de omvormer. Atlas Control kan de controle van uw installatie uitvoeren, neem gerust contact met ons op!

Een vraag? Onze makelaars staan voor je klaar! Contacteer ons op 02/726.64.04 of via ons contactformulier: https://order.atlascontrole.be/

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten