Blog

De impact van het weer op zonnepanelen

Weer en zonnepanelen

Elke eigenaar van fotovoltaïsche panelen is blij met de komst van mooi weer, omdat hij weet dat de prestaties van zijn panelen optimaal zullen zijn. Maar welke invloed heeft het weer precies op hun productie en hoe weerstaan ze extreme weersomstandigheden?

De zonnepanelen:

Fabrikanten van zonnepanelen zijn zich uiteraard bewust van dit probleem en gebruiken steeds hoogwaardigere materialen. Het gebruik van glas borosilicaat maakt de panelen bijvoorbeeld veel minder gevoelig voor thermische schokken dan traditioneel glas. Ze voeren ook tal van tests uit om de weerstand van de modules tegen de impact van wees gegroet wat bijvoorbeeld pas problematisch wordt als de hagelstenen groter zijn dan 1,25 cm in diameter.

Op dit gebied bestaat een Europese norm: de panelen moeten bestand zijn tegen 120 mm regenen per uur en een snelheid van wind van 14 meter per seconde. Doordat de constructies direct aan de spanten van het dak worden bevestigd, zijn ze bestand tegen windsnelheden van meer dan 130 km/u.

Zonnecellen trekken niet aan bliksem het kan echter gebeuren dat hun elektrische componenten, zoals de omvormer, worden beïnvloed door overstromen in het netwerk als gevolg van bliksem. Heel vaak is een overspanningsafleider geïntegreerd in de installatie. Het is dus niet nodig om de panelen los te koppelen.

De sneeuw vormt geen gevaar aangezien de mechanische weerstand van de panelen voldoende is. Een paneel kan het gewicht van een persoon dragen!

EEN zand regen heeft geen grote impact op de panelen. Wrijf er niet over, omdat dit krassen op het glas kan veroorzaken. De volgende regen zal dat werk voor je doen.

Houd er ten slotte rekening mee dat in het geval van: extreme hitte, vertonen de panelen prestatieverlies. Ze zijn geclassificeerd om te werken bij piekprestaties tussen 15 en 35°C. Er is inderdaad een wiskundige relatie tussen temperatuur en spanning. Boven 25°C is er dus voor elke stijging van 2°C een vermogensverlies van 1%.

Zoals u kunt zien, bieden de panelen die momenteel op de markt zijn, een grote weerstand tegen weersomstandigheden. Sommige extreem gewelddadige afleveringen kunnen echter de overhand krijgen op uw installatie. Aarzel niet om bij uw verzekeraar na te vragen welk klimaatrisico als schadegeval kan worden beschouwd. 

Een vraag?

Een vraag? Onze makelaars staan voor je klaar! Contacteer ons op 02/726.64.04 of via ons contactformulier: https://order.atlascontrole.be/

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten