Blog

Wat is een “woningcontrole”?

https://www.atlascontrole.be/certificat-peb/audit-logement/

In het Waals Gewest is vastgesteld dat gebouwen in 2013 38% aan energieverbruik vertegenwoordigen en 21% aan broeikasgasemissies. Om deze cijfers naar beneden te halen, stelt het Gewest een woonpremie beschikbaar zijn voor burgers en om het te verkrijgen, is het eerst nodig om een zei accommodatie.

De huisvestingsaudit maakt het mogelijk om de zwakke punten van een woning aan het licht te brengen en de werken te identificeren die belangrijk zijn om het energieverbruik te verbeteren en tegelijkertijd het comfort en de gezondheid van de bewoners te verbeteren.

Het gebeurt dus vóór een renovatie, bijvoorbeeld voor gezondheidsproblemen of om de energieprestatie van de woning te verbeteren. De huisvestingsaudit maakt het dus mogelijk om te besparen op de energierekening, om de erfgoedwaarde van het pand te verhogen, maar ook om de energetische voetafdruk te verkleinen.

Het gaat om het uitbrengen van een oordeel over de algehele energetische kwaliteit van een woning op basis van een analyse van het gebouw (muren, dak, kozijnen en vloeren), het verwarmings- en tapwaterproductiesysteem en de ventilatie. Het houdt ook rekening met gezondheids- en veiligheidscriteria (conformiteit van elektrische en gasinstallaties, stabiliteit en vochtigheid van het gebouw, enz.).

Er zijn 4 soorten audits mogelijk:
  • Voor een woning met een eigen verwarmingssysteem
  • Voor woonruimte met collectieve stookruimte
  • Voor een gebouw waar elk appartement zijn eigen verwarmingssysteem heeft
  • Voor een gebouw met collectieve stookruimte.

Deze audit moet worden uitgevoerd door een auditor erkend door het Waalse Gewest. Elk verzoek kan worden gestuurd naar onze auditor, Julien Bosly, via het adres julien@atlacontrole.be. We zijn ook telefonisch bereikbaar (02 726 64 04) om uw vragen te beantwoorden.

Zie ook Hoe wordt een huisvestingsaudit uitgevoerd?  en Hoe krijg ik de “woonbonus”?

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten