Blog

Wat is een "slimme" meter?

voorbeeld slimme meter

De elektrische meter slim, ook wel teller genoemd communiceren, balie slim of teller Linky, is een digitale, dual-flow elektronische meter die de hoeveelheid energie meet die wordt afgenomen en in het netwerk wordt geïnjecteerd. Veel Europese landen beginnen dit type meter te installeren en ook in België. Het zal beetje bij beetje alle elektromechanische tellers vervangen die we kennen. Het is een essentieel element voor energetische transitie.

Hoe het werkt ?

Het stuurt verbruiksgegevens digitaal naar de netbeheerder. Het kan ook op afstand informatie of bestellingen ontvangen. Zo behoren de uitlezing van de index, de vooruitbetaling van het verbruik, het openen of sluiten van de meter, de aanpassing van het aansluitvermogen, de eventuele prijswijziging, het opsporen van panne... tot de beschikbare functionaliteiten.

Deze elektriciteitsmeter geeft 4 indexen weer: verbruik tijdens piek- en daluren en energie-injectie tijdens piek- en daluren. Via een op een smartphone te installeren applicatie is het mogelijk om toegang te krijgen tot de client poorten die veel gedetailleerdere verbruiksinformatie opleveren. Dit helpt om zijn manier van consumeren te verbeteren.

Wanneer vindt deze wijziging plaats?

Sinds 2020 zijn er al veel meters geplaatst bij mensen die ze hebben aangevraagd.

Dus vanaf 2023 zal het plaatsen van zo'n meter automatisch gebeuren bij een ieder die in gebreke blijft (het vervangt in dit geval het plaatsen van een budgetmeter), wanneer de meter vervangen moet worden en bij alle nieuwbouw. Een wijzigingsverzoek kan natuurlijk altijd bij de netbeheerder worden ingediend.

Let op, het is niet mogelijk om plaatsing van een slimme elektriciteitsmeter te weigeren!

Hoeveel kost het ?

Het plaatsen van deze meter is alleen belastbaar voor mensen die een meterwissel aanvragen en voor nieuwbouw. In dit geval bedragen de kosten € 157 excl. btw (prijs 2021). Er kunnen andere kosten van toepassing zijn als uw: installatie vereist bepaalde aanpassingen.

Het Waals Gewest zal tot 31/12/2023 een bonus toekennen gelijk aan de prijs van de metervervanging (één per residentiële klant) via de netbeheerder binnen de limieten van de beschikbare kredieten. De wetteksten betreffende deze bonus zijn nog in voorbereiding.

Een vraag? Onze makelaars staan voor je klaar! Contacteer ons op 02/726.64.04 of via ons contactformulier: https://order.atlascontrole.be/

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten