Elektrische bediening

Wat is een elektrische bediening?

De elektrische installatie van een woning is het geheel van elektrische circuits, machines en elektrische leidingen waardoor bewoners gebruik kunnen maken van elektriciteit. Het is van groot belang om deze installaties te controleren om eventuele risico brand, elektrocutie of kortsluiting in het bijzonder. Een elektrische installatie die van slechte kwaliteit is en niet aan de normen voldoet, kan zeer gevaarlijk zijn voor de bewoners van een huishouden.

Controles garanderen klanten de veiligheid en de nakoming van hun huis. Het is van groot belang om in twee verschillende gevallen een inspectie van uw elektrische installaties uit te voeren: enerzijds bij het uitvoeren van de wijziging of ik'verlenging van uw elektrische installaties, anderzijds wanneer: een nieuwe elektrische installatie aansluiten op de branche.

Daarnaast moeten we ons realiseren dat ons elektriciteitsverbruik de afgelopen 30 jaar flink is toegenomen. Bij het kopen of huren van een oude woning is het dus belangrijk om de elektrische installaties te laten controleren aangezien de installaties niet op dezelfde manier worden gebruikt. Sommige stopcontacten kunnen beschadigd zijn en sommige isolatie beschadigd: dit is nog een reden om uw elektrische installaties te controleren.

Het controleren van een elektrische installatie bestaat uit het binnenhalen van een inspecteur bij jou thuis. De controle van de elektrische installaties duurt in principe ongeveer een uur als de elektrische installaties slechts over één elektriciteitsmeter beschikken. Deze zal verschillende elementen controleren om te garanderen naleving en beveiliging aan de bewoners van de woning. Elektriciteit vereist inderdaad een reactie op verschillende normen die moeten worden nageleefd om huiselijke ongevallen te beperken.

De aanvraag voor het beheer van elektrische installaties moet worden gedaan door de eigenaar van de betreffende woning.

De elementen die door de inspecteurs worden gecontroleerd zijn de volgende:

- De aardingsweerstand van de elektrische installatie

- Controle van de elektrische installatie als geheel

- De continuïteit van de beschermende geleiders

- Het enkele lijn- en positiediagram

- Isolatie van de elektrische installatie

- Het elektrische paneel als geheel. Afsplitsing en selectiviteit van beschermingselementen

- De werking van de differentiëlen

 

Na deze controle en de uitgevoerde testen krijgt u een certificaat als uw elektrische installatie correct is. Een elektrische installatie moet worden gecontroleerd voor huishoudelijke installaties maar ook voor niet-huishoudelijke installaties. Elke eigenaar van kantoren of andere niet-huishoudelijke plaatsen (gebouwen, fabrieken, enz.) moet een goede reputatie hebben en de conformiteit van de elektrische installaties van de kantoren verzekeren. In dit geval moet de controle van elektrische installaties veel vaker gebeuren dan voor huishoudelijke installaties. Er moeten controles worden uitgevoerd elk jaar voor elektrische hoogspanningsinstallaties en elke 5 jaar met betrekking tot laagspanningsinstallaties. Elektrische hoogspanningsinstallaties zijn installaties die zich in onze huizen bevinden en waarvan de spanning 230 volt is. Elektrische hoogspanningsinstallaties zijn installaties waarvan de spanning hoger is dan 50.000 volt.

Waarvoor dient een elektrische installatiecontrole?

De besturing van de elektrische installatie dient vooral om de veiligheid van de Belgen te garanderen. 25% huiselijke ongevallen houden ofwel verband met non-conformiteit van de elektrische installatie of met oneigenlijk gebruik van elektrische apparaten. Daarom verplicht de Staat de inwoners om regelmatig controles uit te voeren.

Elektrische installaties moeten voldoen aan de RGIE, het Algemeen Reglement Elektrische Installaties. Dit is de regelgeving in België: de instructies moeten opgevolgd worden. De eerste versie dateert uit 1981, echter is het document in 2020 herzien om onder meer de artikelen aan te passen aan de Europese wetgeving.

Daarom brengt de non-conformiteit van een elektrische installatie zware straffen met zich mee voor mensen van wie de installaties niet aan de norm voldoen. Deze non-conformiteit wordt gesanctioneerd, dan is de conformiteit van de elektrische installatie snel vereist na de eerste controle. Het is daarom essentieel om naleving te garanderen van zijn installaties om tijd te besparen en geen risico sanctie.

Het doel van de controle van de elektrische installatie is dan ook om de veiligheid van de woning te waarborgen, om eventuele sancties van de inspecteurs die verantwoordelijk zijn voor de inspectie van de woningen te vermijden. Controles van elektrische installaties worden gebruikt om de veiligheid in huizen te waarborgen en ongevallen in verband met elektriciteit tot een minimum te beperken. Het is des te belangrijker om deze controles uit te voeren als er kinderen in huis wonen, omdat het risico op ongevallen groter is.

Wist u?

In bepaalde situaties is het verplicht om een elektrische installatie te laten controleren. De verplichte gevallen zijn als volgt:

 

 •       Het is noodzakelijk om een elektrische installatie te laten controleren voordat u een elektrische meter aanvraagt om te openen aan de beheerders van het energiedistributienet.
 •       Het is ook verplicht om dit soort controles uit te voeren tijdens de verkoop of verhuur van onroerend goed, dit om de toekomstige koper of huurder te informeren over de juiste conformiteit van de elektrische installatie.
 •       Ook bij verkoop of verhuur van een pand waarvan de elektrische installatie na 1 oktober 1982 is aangelegd, is het verplicht de installaties te laten keuren bij het niet in bezit hebben van een conform keuringsattest.
 •       Het is noodzakelijk om uw elektrische installaties te laten nakijken om de 25 jaar is dit de periodieke controle. 

 

Daarnaast is het bij verkoop van een woning verplicht om een elektrisch keuringsdossier aan te leveren waarin diverse documenten te vinden zijn waaronder het rapport van de keuring van de elektrische installatie welke door de keurmeesters is uitgevoerd.

Elke installatie moet een elektrische rugleuning. In deze map moeten onder andere twee diagrammen staan. Aan de ene kant is er de eenlijnsdiagram : dit schema beschrijft in detail de volledige elektrische installatie, evenals alle componenten die zich daarin bevinden. Aan de andere kant is er het positiediagram. Dit vertegenwoordigt het plan van een huis, evenals alle stopcontacten en elektrische apparaten die zijn aangesloten. Natuurlijk moeten de twee patronen overeenkomen. Het is ook noodzakelijk om het inspectierapport van de elektrische installatie te overleggen. Geldig.

Voordelen van Atlas Control

Onze erkende keuringsinstantie biedt lage prijzen die alle concurrentie trotseren. We hebben een BELAC-accreditatie. Dit is de Belgische instantie die alle accreditaties beheert en de diensten van Atlas Control certificeert.

 

Kiezen voor Atlas Contrôle betekent profiteren van het kwalitatieve werk van onze experts om de best mogelijke klantervaring te garanderen. Atlas Control biedt een controle voor slechts 130 €, prijs die alle concurrentie tart. Onze experts zijn zeer beschikbaar om u snel te laten profiteren van de controle van uw elektrische installaties.

Hoe snel een aanvraag doen?

Indien u contact met ons wilt opnemen voor het aanvragen van een controle van uw elektrische installatie kunt u op de volgende manieren contact opnemen met Atlas Control:

- Via onze online formulier

- Telefonisch: +32 02 726 64 04

- Per mail: info@atlacontrole.be

- Via sociale netwerken Facebook Waar LikedIn : Atlas-besturing

Atlas Contrôle neemt snel elk verzoek in behandeling om zo snel mogelijk aan de behoeften van zijn klanten te voldoen.

Organisaties die zijn erkend voor controles van elektrische installaties.

Wanneer u uw elektrische installaties wilt controleren, is het essentieel om een erkende keuringsinstantie te kiezen. Dit zijn bedrijven die door de staat zijn erkend om bepaalde wettelijk verplichte controles uit te voeren. In de elektriciteitssector zijn er verschillende gebieden waarin organisaties zich kunnen specialiseren. Atlas Control beschikt uiteraard over alle benodigde goedkeuringen om u te voorzien van kwaliteitscontrole, maar ook door deskundigen en wettelijk erkende controles.

Het kiezen van een niet-goedgekeurde organisatie kan gevaarlijk zijn omdat deze de veiligheid of naleving niet kan garanderen, en het certificaat dat u na de inspectie zou kunnen krijgen, zou niet geldig zijn. Een aandachtspunt moet dan ook echt gelegd worden bij de keuze van de organisatie die u haar keurmeesters stuurt.

In welke regio's werken we?

Bij Atlas Contrôle dekken we u de hele regio van Brussel en heel Wallonië.

 

U kan bij ons terecht voor de controle van een elektrische installatie in de gemeenten Brussel, (Brussel stad, Elsene, Etterbeek, Evere, Anderlecht, Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Berchem -Agathe, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde).

 

We zijn ook aanwezig in Wallonië (in de regio's Waver, Nijvel, Louvain-la-Neuve, Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Doornik Aarlen en andere steden)

Onze ervaren controllers staan voor u klaar om u snel te helpen. 

Bij Atlas Control voeren we ook gasbewakingsdiensten, en uitvoeren ketelontvangsten en PEB-certificaten  

Aarzel niet langer, kies een elektrische bediening kwaliteit tegen de laagste prijs met Atlas Control.

Het controleren van de elektrische installatie is verplicht vóór elke meteropening door de DNB's (Sibelga, ORES, RESA, Fluvius)

Controle van een huisinstallatie: 130 €

Extra meter in hetzelfde gebouw: 90 €

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur het volgende controleren:

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de gehele elektrische installatie
 3. Continuïteit van beschermende geleiders
 4. Het enkele lijn- en positiediagram
 5. Isolatie van de elektrische installatie
 6. Het elektrische paneel als geheel. Afstemming en selectiviteit van beschermingselementen
 7. De werking van differentiëlen
 1. De contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de verantwoordelijke voor het werk.
 2. Indien beschikbaar, het enkele lijn- en positiediagram
 3. Indien beschikbaar, de op de factuur vermelde EAN-code die de aansluiting van de elektrische installatie identificeert.

Bij huishoudelijke installaties is de periodieke keuring van de elektrische installatie om de 25 jaar verplicht.

Het doel van deze controle is:

 • Zorg ervoor dat de installatie veilig is
 • Om de bonussen van de verschillende regio's te verkrijgen
 • Om uw woning te verhuren
 • Om zijn huis te verzekeren

Periodieke controle: 130 €

Ontdek ook onze gecombineerde aanbiedingen.

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur het volgende controleren:

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de gehele elektrische installatie
 3. Continuïteit van beschermende geleiders
 4. Het enkele lijn- en positiediagram
 5. Isolatie van de elektrische installatie
 6. Het elektrische paneel als geheel. Afstemming en selectiviteit van beschermingselementen
 7. De werking van differentiëlen
 1. De contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de verantwoordelijke voor het werk.
 2. Indien aanwezig het schema van de gasinstallatie
 3. Indien aanwezig, de op de factuur vermelde EAN-code ter identificatie van de aansluiting van de gasinstallatie.

Verkoop van een woning: Het is verplicht om tijdens een verkoop de elektrische installatie van uw woning te controleren.

Toeristenverhuur: Wanneer u uw woning (airbnb, pension) huurt, is het verplicht om de elektrische installatie te laten controleren. Een rapport van minder dan twee jaar oud moet worden verstrekt om huurautorisaties te ontvangen.

Lange termijn verhuur: het is niet verplicht om uw elektrische installatie te laten controleren. Het is echter ook interessant om uw huurder een gelijkvormigheidsattest te bezorgen om niet verantwoordelijk te zijn bij een ongeval.

Het controleren van de elektrische installatie is verplicht bij de verkoop van een woning

Het doel van deze controle is:

 • Om de toekomstige koper te informeren over de staat van de elektrische installatie
 • Om de naleving van installaties aan te moedigen

Elektrische bediening van een woningverkoop: 130 €

Schets indien nodig: gratis

Ontdek ook onze aanbiedingen in combinatie met de PEB-certificering van uw woning.

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur het volgende controleren:

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de gehele elektrische installatie
 3. Continuïteit van beschermende geleiders
 4. Het enkele lijn- en positiediagram
 5. Isolatie van de elektrische installatie
 6. Het elektrische paneel als geheel. Afstemming en selectiviteit van beschermingselementen
 7. De werking van differentiëlen
 1. De contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de verantwoordelijke voor het werk.
 2. Indien aanwezig het schema van de elektrische installatie.
 3. Indien beschikbaar, de op de factuur vermelde EAN-code die de aansluiting van de elektrische installatie identificeert.

De toepassingsnormen zijn als volgt:

RGIE : De algemene voorschriften voor elektrische installaties

Raadpleeg onze Veel Gestelde Vragen

Atlas Controle is bezig met een toegankelijke cursus om de basis van standaarden te leren. Kom hier zeer binnenkort terug.