Elektrische keuring

Wat is een elektrische bediening?

De elektrische installatie van een woning is het geheel van elektrische circuits, machines en elektrische leidingen waardoor bewoners gebruik kunnen maken van elektriciteit. Het is van groot belang om deze installaties te controleren om eventuele risico brand, elektrocutie of kortsluiting in het bijzonder. Een elektrische installatie die van slechte kwaliteit is en niet aan de normen voldoet, kan zeer gevaarlijk zijn voor de bewoners van een huishouden.

Bediening klanten garanderen veiligheid en de nakoming van hun huis. Het is van groot belang om in twee verschillende gevallen een inspectie van uw elektrische installaties uit te voeren: enerzijds bij het uitvoeren van de wijziging of ik'verlenging van uw elektrische installaties, aan de andere kant wanneer u een nieuwe elektrische installatie aansluiten op de branche.

Daarnaast moeten we ons realiseren dat ons elektriciteitsverbruik de afgelopen 30 jaar flink is toegenomen. Bij het kopen of huren van een oude woning is het dus belangrijk om de elektrische installaties te laten controleren aangezien de installaties niet op dezelfde manier worden gebruikt. Sommige stopcontacten kunnen beschadigd zijn en sommige isolatie beschadigd: dit is nog een reden om uw elektrische installaties te controleren.

Een elektrische installatie controleren is om een te brengen inspecteur bij jou thuis. De keuring van de elektrische installaties duurt in principe ongeveer een uur indien de elektrische installaties slechts over één elektriciteitsmeter beschikken. De inspecteur zal verschillende elementen controleren om te garanderen: overeenstemming en veiligheid voor de bewoners van de woning. In feite vereist elektriciteit een reactie op verschillende normen die moeten worden nageleefd om huiselijke ongevallen te beperken.

De aanvraag voor het beheer van elektrische installaties moet worden gedaan door de eigenaar van de betreffende woning.

De elementen die door de inspecteurs worden gecontroleerd zijn de volgende:

- De aardingsweerstand van de elektrische installatie

- Controle van de elektrische installatie als geheel

- De continuïteit van de beschermende geleiders

- Het enkele lijn- en positiediagram

- Isolatie van de elektrische installatie

- Het elektrische paneel als geheel. Afsplitsing en selectiviteit van beschermingselementen

- De werking van de differentiëlen

Na deze inspectie en de uitgevoerde tests, certificaat zal u worden gegeven als uw elektrische installatie in overeenstemming is. Het is noodzakelijk om de controle van een elektrische installatie uit te voeren voor de huishoudelijke installaties maar ook voor de niet-huishoudelijke installaties. Elke eigenaar van kantoren of andere niet-huishoudelijke plaatsen (gebouwen, fabrieken, enz.) moet een goede reputatie hebben en ervoor zorgen dat de elektrische installaties op kantoor aan de eisen voldoen. In dit geval moet de controle van elektrische installaties veel regelmatiger worden uitgevoerd dan voor huishoudelijke installaties, aangezien deze controles moeten worden uitgevoerd elk jaar voor elektrische hoogspanningsinstallaties en elke 5 jaar met betrekking tot laagspanningsinstallaties. Laagspannings-elektrische installaties zijn installaties die zich in onze huizen bevinden en waarvan de spanning 230 volt is. Elektrische hoogspanningsinstallaties zijn installaties waarvan de spanning hoger is dan 50.000 volt.

Waarvoor dient een elektrische installatiecontrole?

De besturing van de elektrische installatie dient vooral om de veiligheid van de Belgen te garanderen. 25% huiselijke ongevallen houden ofwel verband met het niet-conform zijn van de elektrische installatie of met oneigenlijk gebruik van elektrische apparaten. Daarom verplicht de Staat inwoners om regelmatig controles uit te voeren.

Elektrische installaties moeten voldoen aan de AREI, het Algemeen Reglement Elektrische Installaties. Dit is de regelgeving in België: de instructies moeten opgevolgd worden. De eerste versie dateert uit 1981, maar het document is in 2020 herzien om onder meer de artikelen weer aan te passen aan de Europese wetgeving.

Daarom brengt de non-conformiteit van een elektrische installatie zware straffen met zich mee voor mensen van wie de installaties niet aan de norm voldoen. Deze non-conformiteit wordt gesanctioneerd, dan is de conformiteit van de elektrische installatie snel vereist na de eerste controle. Het is daarom essentieel om naleving te garanderen van zijn installaties om tijd te besparen en geen risico sanctie.

Het doel van de controle van de elektrische installatie is dan ook om de veiligheid van de woning te waarborgen en eventuele sancties van de inspecteurs die verantwoordelijk zijn voor de inspectie van de woningen te vermijden. De besturing van een elektrische installatie dient om de veiligheid in de woningen te garanderen en de ongevallen met betrekking tot elektriciteit zoveel mogelijk te beperken. Het is des te belangrijker om deze controles uit te voeren als er kinderen in huis wonen, omdat het risico op ongevallen groter is.

Wist je dat ?

In bepaalde situaties is het verplicht om een elektrische installatie te laten controleren. De verplichte gevallen zijn als volgt:

 • Het is noodzakelijk om een elektrische installatie te laten controleren voordat u een elektrische meter aanvraagt om te openen aan de beheerders van het energiedistributienet.
 • Het is ook verplicht om dit soort controles uit te voeren tijdens de verkoop of verhuur van onroerend goed, dit om de toekomstige koper of huurder te informeren over de juiste conformiteit van de elektrische installatie.
 • Ook bij verkoop of verhuur van een pand waarvan de elektrische installatie na 1 oktober 1982 is aangelegd, is het verplicht de installaties te laten keuren bij het niet in bezit hebben van een conform keuringsattest.
 • Het is noodzakelijk om uw elektrische installaties te laten nakijken om de 25 jaar is dit de periodieke controle. 

Daarnaast is het bij verkoop van een woning verplicht om een elektrisch keuringsdossier aan te leveren waarin diverse documenten te vinden zijn waaronder het rapport van de keuring van de elektrische installatie welke door de keurmeesters is uitgevoerd.

Elke installatie moet een elektrische rugleuning. In deze map moeten onder andere twee diagrammen staan. Aan de ene kant is er de eendraadschema : dit schema beschrijft in detail de volledige elektrische installatie, evenals alle componenten die zich daarin bevinden. Aan de andere kant is er het positiediagram. Dit vertegenwoordigt het plan van een huis, evenals alle stopcontacten en elektrische apparaten die zijn aangesloten. Natuurlijk moeten de twee patronen overeenkomen. Het is ook noodzakelijk om het inspectierapport van de elektrische installatie te overleggen. Geldig.

Voordelen van Atlas Contrôle

Onze erkende keuringsinstantie biedt onovertroffen lage prijzen. We hebben accreditatie BELAC. Dit is de Belgische organisatie die alle accreditaties beheert en de diensten van Atlas Contrôle certificeert.

Kiezen voor Atlas Contrôle betekent profiteren van het kwalitatieve werk van onze experts om de best mogelijke klantervaring te garanderen. Atlas Control biedt een controle voor slechts 130 €, prijs die alle concurrentie tart. Onze experts zijn zeer beschikbaar om u snel te laten profiteren van de controle van uw elektrische installaties.

Hoe snel een aanvraag indienen ?

Indien u contact met ons wilt opnemen voor het aanvragen van een keuring van uw elektrische installatie kunt u op de volgende manieren contact opnemen met Atlas Controle :

- Via onze online formulier

- Via telefoon : +32 02 726 64 04

- Per mail: info@atlacontrole.be

- Via sociale netwerken Facebook of LikedIn : Atlas-besturing

Atlas Contrôle reageert snel op alle verzoeken om zo snel mogelijk aan de behoeften van zijn klanten te voldoen.

Erkende instanties voor de elektrische keuringen :

Als je je elektrische installaties wilt laten keuren, is het essentieel om een erkend instantie te kiezen. Dit zijn bedrijven die door de staat erkend zijn om bepaalde soorten inspecties uit te voeren die wettelijk verplicht zijn. In de elektrische sector zijn er verschillende gebieden waarin instanties zich kunnen specialiseren. Atlas Contrôle heeft natuurlijk alle benodigde goedkeuringen om je een kwaliteitsinspectie te bieden die ook door experts en de wet wordt erkend.

Het kiezen van een niet-goedgekeurde instantie kan gevaarlijk zijn, omdat het noch de veiligheid noch de naleving kan garanderen, en het certificaat dat je eventueel ontvangt na de inspectie zou niet geldig zijn. Je moet dus echt voorzichtig zijn bij het kiezen van de instantie die inspecteurs naar je toestuurt.

In welke regio’s zijn wij actief?

Bij Atlas Controle dekken we heel België.

U kan bij ons terecht voor de keuring van een elektrische installatie in volgende gemeenten : Brussel, (Brussel stad, Elsene, Etterbeek, Evere, Anderlecht, Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Berchem -Agathe, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde).

We zijn ook aanwezig in Wallonië (in de regio's Waver, Nijvel, Louvain-la-Neuve, Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Doornik Aarlen en andere steden).

Onze ervaren controleurs staan klaar om je snel te helpen. 

Bij Atlas Controle voeren we ook gascontrolediensten, uit alsook ketelontvangsten en PEB-certificaten  

Aarzel niet langer, kies voor een kwalitatieve elektrische keuring tegen de laagste prijs met Atlas Contrôle.

De keuring van de elektrische installatie is verplicht voor de opening van de meter door de distributienetbeheerders (Sibelga, ORES, RESA, Fluvius)

Keuring van een huishoudelijke elektrische installatie: 130€

Extra meter in hetzelfde gebouw: 90 €

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 3. De continuïteit door middel van metingen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het volledige elektrische bord en de beschermingselementen daarvan.
 7. De werking van de differentieëls
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de werkleider
 2. Indien beschikbaar, het eendraads- en situatieschema
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code die als identificatie dient voor de rekening

De periodieke keuring van de elektrische installatie is verplicht elke 25 jaren voor alle huishoudelijke installaties.

De keuring heeft ten doel:

 • Ervoor zorgen dat de installatie veilig is
 • Premies te bekomen van de verschillende regio's
 • Een woning te verhuren
 • uw woning te verzekeren

Periodieke keuring: 130 €

Ontdek ook onze gecombineerde aanbiedingen.

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 3. De continuïteit door middel van metingen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het volledige elektrische bord en de beschermingselementen daarvan.
 7. De werking van de differentieëls
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de persoon die verantwoordelijk is voor het werk.
 2. Indien beschikbaar, het schema van de gasinstallatie
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code waarmee de gasinstallatieaansluiting op de factuur wordt geïdentificeerd.

Verkoop van een woning: het is verplicht de elektrische installatie van uw woning bij een verkoop te controleren.

Toeristische verhuur: wanneer u uw woning huurt (airbnb, gastenverbijf) is het verplicht uw elektrische installatie te controleren. Een verslag van minder dan 2 jaar moet geleverd worden om een verhuurvergunning te ontvangen.

Lange termijn verhuur: het is niet verplicht zijn elektrische installatie te controleren. Het is toch interessant een conformiteitcertificaat aan zijn huurder te geven om niet verantwoordelijk te zijn in geval van een ongeval.

De keuring van de elektrische installatie is verplicht bij de verkoop van een woning

De keuring heeft ten doel:

 • Om de toekomstige koper te informeren over de staat van de elektrische installatie
 • Om de conformiteit van installaties aan te moedigen

Elektrische keuring bij de verkoop van een woning: 130€

Schema als het nodig is: Gratis

Ontdek onze gecombineerde aanbiedingen met EPC-aangift

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 3. De continuïteit door middel van metingen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het volledige elektrische bord en de beschermingselementen daarvan.
 7. De werking van de differentieëls
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de persoon die verantwoordelijk is voor het werk.
 2. Indien aanwezig het eendraads- en situatieschema
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code die als identificatie dient voor de rekening

De normen zijn volgende:

AREI : Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties

Bekijk ons algemene FAQ’s

Atlas Controle is bezig met een toegankelijke cursus om de basis van standaarden te leren. Kom hier zeer binnenkort terug.