Blog

Benzinetank: hoe het risico van overdruk vermijden?

Wist je dat je een benzinetank nooit mag vullen met 100 %?

Een simpele formule om te onthouden: hoe hoger de temperatuur, hoe minder vloeibaar het gas. Integendeel, hoe kouder het is, hoe vloeibaarder het gas.   

Gasflessen

Het verband tussen de toestand van het gas en zijn volume

Het gas dat zich in een tank of in een fles bevindt, wordt zowel in vloeibare toestand als in gasvormige toestand aangetroffen. Zodra de vloeistof het kookpunt overschrijdt, namelijk -0,5 ° C voor butaan en -42 ° C voor propaan, verandert deze in gas of damp en neemt dan een veel grotere plaats in.

Door deze transformatie komen de gasdeeltjes samen boven de vloeistof. Hoe groter hun aantal, hoe groter de druk die ze uitoefenen op hun container. Het is duidelijk dat het aantal gasdeeltjes dat zich boven de vloeistof ophoopt niet oneindig toeneemt: wanneer de hoeveelheid vloeistof die verdampt dezelfde is als die welke condenseert, stopt de druk in de container met zijn stijgende curve. Het bereikt dan een evenwichtssituatie (maximale dampdruk). Deze maximale dampdruk vertegenwoordigt geen constante drempel. Inderdaad, als de temperatuur van het vloeibare gas stijgt, zet het uit, verdampt een deel ervan en bereikt de maximale dampdruk een hogere drempel.

Vanwege dit fenomeen mag een tank die boven de 85 % is begraven nooit worden gevuld met vloeibaar gas en een tank boven de grond of een cilinder met gas boven de 82 %. Het resterende percentage (de zogenaamde "gasachtige lucht" of "gaswolk") laat het gas uitzetten, met andere woorden, om van de vloeibare toestand naar de gasvormige toestand over te gaan.   

Wanneer is er een risico op overdruk?

Bij mooi weer en stijgende buitentemperaturen kan er overdruk ontstaan, maar ook als uw tank te vol raakt.

Welke beveiligingsmaatregelen nemen?

Geef de voorkeur aan een tank die de zonnestralen weerkaatst en rust deze uit met een overdrukventiel en een veiligheidsventiel om overtollige gasdeeltjes te laten ontsnappen als de druk in de tank onbedoeld boven de grenswaarde komt. De veiligheidsklep wordt op de tank, op een klephouder of direct op de tank gemonteerd en is voorzien van een beschermkap om het binnendringen van vocht of vuil te voorkomen. Voor ondergrondse tanks wordt deze over het algemeen op de serviceklep gemonteerd. Ook is het aan te raden uw stortbak goed te onderhouden zodat de verf de zonnestralen goed weerkaatst en schaduw geeft.

Hoe herken je een overdruk in je benzinetank?

Een wijzerplaat die omhoog gaat of een veiligheidsklep die opent en de druk aflaat, zijn tekenen dat uw tank overdruk heeft.

Wat te doen bij overdruk in uw gastank? 

Begin met te proberen de temperatuur van de tank te verlagen door deze met water af te koelen met behulp van een tuinslang totdat de veiligheidsklep sluit. Vergeet niet om uw tank af te dekken met een vochtige doek als deze heet is. Bescherm uw tank tot slot tegen de zonnestralen door bijvoorbeeld een parasol te plaatsen en zorg ervoor dat u deze niet boven het veiligheidsventiel plaatst.   

Wanneer uw veiligheidsklep vervangen?

De veiligheidsklep op uw tank moet worden vervangen als er een lek achterblijft nadat de klep is geopend om de druk af te laten. 

Afspraak nodig voor uw gas controle? Neem contact met ons op via het contactformulier: https://order.atlascontrole.be/ of telefonisch op 02 / 726.64.04

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten