Blog

De voordelen van een zonneboiler

Dankzij de zonnepanelen die je hebt geïnstalleerd, verwarm je ook je tapwater. Het is zowel economisch als ecologisch!

Hoe het werkt ?

De in België aanbevolen boiler is de geforceerde circulatie boiler. de thermosifon boiler waar de verpakte boiler zijn niet geschikt voor onze regio's.

Geforceerde circulatie boiler

de warmteoverdracht vloeistof (1) van het primaire circuit wordt verwarmd door de zonnevanger (2) en in een gebracht opbergballon (3) die dienst doet als sanitaire waterreserve. Dat is de warmtewisselaar (4), gestart door de regelgever (5), die warmte overdraagt aan het water. De warmteoverdrachtsvloeistof keert terug naar de sensor (1) dankzij de circulatiepomp (6) om daar weer te worden verwarmd. Het gebruikte warme water (7) wordt vervangen door koud water (8) dat wordt verwarmd door de warmteoverdrachtsvloeistof (5).

Dankzij de temperatuursensoren (9) die in de buurt van de sensor en in de tank zijn geïnstalleerd, start het systeem wanneer er behoefte is aan warm water. Bij slecht weer zal het systeem weer gebruik maken van het traditionele verwarmingssysteem.

De elektrische weerstand* speelt een centrale rol omdat het is wat het water verwarmt. Een slecht onderhouden weerstand zal ervoor zorgen dat het systeem zijn efficiëntie verliest. Denk er dus aan om hem regelmatig schoon te maken (met een ontkalker en een staalborstel). Als vervanging nodig is, kunt u kiezen tussen een weerstand onderdompeling (goedkoper, krachtiger maar wat makkelijker kan opschalen) en een weerstand speksteen (minder gevoelig voor tandsteen omdat het wordt beschermd door een geëmailleerde schede).

Hoeveel kost het ?

De investering is afhankelijk van het aantal personen in het huishouden. Een basis zonneboiler voor 4 personen vereist 3 tot 5 m² collectoren en 200 tot 300 liter opslag. De kosten van zo'n installatie worden geraamd tussen 4000 en 7000€.

In Brussel is er de Energiebonus (C7) variërend van 2500 tot 3500€.

In Wallonië is dit de Soltherm premium tot €1500.

Welke besparingen kunt u realiseren?

Het is noodzakelijk om te tellen dat 50 tot 70% van het water dat in uw keuken of uw badkamer wordt gebruikt, wordt verwarmd. Als je wasmachine en vaatwasser ook worden aangedreven door de zonneboiler, bespaar je ook op het elektriciteitsverbruik voor het verwarmen van het water in deze apparaten.

Een vraag?

Een vraag? Onze makelaars staan voor je klaar! Contacteer ons op 02/726.64.04 of via ons contactformulier: https://order.atlascontrole.be/

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten