Blog

Zijn slimme elektriciteitsmeters voordelig?

In 2030 zijn deze slimme elektriciteitsmeters zal geleidelijk onze oude elektromechanische meters vervangen.

Dit type zogenaamde 'intelligente' elektriciteitsmeter biedt de consument slechts weinig voordelen: de indexuitlezing kan eenmaal per jaar op afstand worden uitgevoerd, zoals nu het geval is, maar ze maken het vooral mogelijk om het elektriciteitsverbruik beter op te volgen . In de toekomst zullen er nieuwe toepassingen ontstaan waarmee bijvoorbeeld de verbruikshistorie kan worden ingezien of energieadvies kan worden verkregen.

Deze meters zijn vooral voordelig voor mensen die hun eigen elektriciteit produceren, met andere woorden mensen die zonnepanelen hebben geplaatst, omdat de prosumentenbelasting daalt naar gelang het eigen verbruik en de zelfvoorziening.

Het bedrag van de prosumentenbelasting kan op 2 manieren worden berekend:

  • Het capaciteitstarief: een vast tarief van € 65,- tot € 98,- per kW elektriciteit (afhankelijk van de netbeheerder)
  • Het proportioneel tarief: voordeliger dan het capaciteitstarief als je zelf geproduceerde energie verbruikt. Wel is het noodzakelijk om een slimme meter te hebben

Het is het voor de consument meest aantrekkelijke tarief waarmee rekening wordt gehouden. Pas wel op voor de netkosten van wat je naast je eigen energie verbruikt hebt.

Een vraag?

Een vraag? Onze makelaars staan voor je klaar! Contacteer ons op 02/726.64.04 of via ons contactformulier: https://order.atlascontrole.be/

Deel dit bericht

Een reactie achterlaten