Elektrische keuring

Wat is een periodieke keuring van elektrische installaties?

Allereerst, elektrische keuring, is een controle van de conformiteit van elektrische installaties van een woning door a erkend organisme. Dit maakt het mogelijk om te controleren of de installatie gebreken vertoont of niet, en dus reparatie behoeft. Een periodieke keuring van elektrische installaties is een verplichte keuring die iedere 25 jaar moet worden uitgevoerd. Voor verplaatsbare, mobiele of tijdelijke installaties, elektrische bediening moet elke 12 maanden worden uitgevoerd.

Elektrische installatie van een woning vertegenwoordigt alle elektrische circuits, machines en elektrische leidingen waarmee de bewoners elektriciteit kunnen gebruiken. Deze elektrische installaties moeten absoluut gecontroleerd worden om eventuele risico op huiselijke ongevallen zoals elektrische schokken, brand of kortsluiting. Een oude of onbetrouwbare elektrische installatie die niet aan de normen voldoet, kan zeer gevaarlijk zijn voor de bewoners van een huishouden.

Een periodieke keuring van de elektrische installaties bestaat uit het binnenhalen van een inspecteur in huis om de elektrische installaties te controleren. Als de woning in kwestie er maar één heeft elektriciteits meter, duurt de periodieke controle van de elektrische installaties ongeveer een uur. De inspecteur moet verschillende elementen van de elektrische installaties controleren om een goede veiligheid en conformiteit in de woning te garanderen. De inspecteur gaat na of de verschillende normen die moeten worden nageleefd er zijn om huiselijke ongevallen te beperken.

Bij de periodieke keuring van elektrische installaties dient de inspecteur de volgende elementen te controleren:

 • De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 • Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 • De continuïteit door middel van metingen
 • Eenregelige diagrammen en positiediagram
 • De isolatie van de elektrische installatie
 • Het elektrische paneel evenals de afstamming en selectiviteit van de beveiligingselementen
 • de werking van differentiëlen

Wanneer de periodieke inspectie van de elektrische installaties is voltooid, wordt aan de eigenaar een certificaat van elektrische overeenstemming overhandigd als de installaties volledig conform zijn en geen wijziging of werk vereisen. Elektrische besturing moet worden uitgevoerd voor huishoudelijke installaties zoals huizen, maar ook voor niet-huishoudelijke installaties. Elke eigenaar van niet-huishoudelijke gebouwen zoals kantoren (gebouwen, fabrieken, enz.) moet een goede reputatie hebben en ervoor zorgen dat de elektrische installaties op kantoor aan de eisen voldoen. Dit is erg belangrijk voor de veiligheid van iedereen die er werkt.

Wat is het doel van een periodieke keuring van elektrische installaties?

Een periodieke controle van de elektrische installaties dient vooral om de veiligheid van iedereen te garanderen. Tegenwoordig houdt een kwart van de ongevallen in huis verband met oneigenlijk gebruik van elektrische apparaten of met de niet-naleving van de elektrische installatie. Om deze redenen is het verplicht om elke 25 jaar een periodieke keuring van elektrische installaties uit te voeren.

Een periodieke controle van de elektrische installaties kan ook nuttig zijn als u uw huidige installaties wilt omruilen voor efficiënte. inderdaad, als Controle gebreken in uw systeem van elektrische installaties aan het licht brengt, is het waarschijnlijk een goed moment om te investeren in installaties die minder energie verbruiken en beter zijn voor het milieu. Hetzelfde geldt voor gasregelingen of ketelontvangsten.

Periodieke keuring van elektrische installaties kan u ook toelaten om bepaalde boetes te vermijden die verband houden met het niet-naleven van uw installaties. Een paragraaf van dit artikel is gewijd aan de wetten op elektrische installaties.

In het algemeen is het doel van de periodieke inspectie van elektrische installaties om de veiligheid van een woning te waarborgen en mogelijke sancties van controllers die verantwoordelijk zijn voor het inspecteren van woningen. Elektrische besturing wordt gebruikt om de veiligheid in woningen te garanderen en zoveel mogelijk te beperken elektrische ongevallen.

Wist je dat ?

Er zijn verschillende soorten besturingen voor huishoudelijke elektrische installaties. Zoals eerder gezegd zijn er periodieke controles die verplicht zijn en om de 25 jaar uitgevoerd moeten worden. Dit zijn controles die uitgevoerd moeten worden ook al hebben de installaties in die 25 jaar geen enkele wijziging ondergaan.

De tweede situatie waarin een controle moet worden uitgevoerd is de verkoop of het huren van een woning. Bij verkoop van een woning dient de verkoper de elektrische installatie te laten controleren door: een door de staat erkende instantie. Elektrisch conformiteitscertificaat (document dat aan het einde van de inspectie aan de eigenaar wordt gegeven) wordt aan de koper gegeven op het moment van de verkoop.

Tot slot, wanneer u wijzigingen aanbrengt aan de elektrische installaties (bijvoorbeeld een wijziging van de elektriciteitsmeter), is het absoluut noodzakelijk om de elektrische keuring, achteraf de betrouwbaarheid van het uitgevoerde werk te controleren en daarmee de conformiteit van elektrische installaties.

Wet elektrische installaties

In België moeten elektrische installaties voldoen aan het Algemeen Reglement op Elektrische Installaties, de RGIE. Dit is de regeling van de Belgische Staat. De wetten die door deze verordening worden uitgevaardigd, moeten worden nageleefd. Anders kunt u een boete krijgen.

In werkelijkheid, niet-naleving van een elektrische installatie kan al snel leiden tot zware straffen voor betrokkenen. Deze niet-naleving is wettelijk strafbaar. Bovendien, conformiteit van de elektrische installatie is vrij snel nodig na de eerste controle. Van daaruit lijkt het voor de hand liggend om ervoor te zorgen dat zijn faciliteiten voldoen aan de eisen om tijd te besparen, geen boetes te riskeren en vooral om veilig te zijn.

Erkende instanties voor de elektrische keuringen :

Wanneer je de behoefte hebt om te beseffen periodieke keuring van de installaties elektrische of een ander type elektrische bediening in uw huis, is het erg belangrijk om de juiste te kiezen.organisme wie zal het doen. Eigenlijk moet je kiezen een betrouwbare organisatie om er zeker van te zijn dat de controle correct wordt uitgevoerd. Als het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert niet serieus is, kan dit gevaarlijk voor u zijn. Slecht gecontroleerde installaties kunnen een huiselijk ongeval veroorzaken.

Om er zeker van te zijn dat u de juiste keuze maakt, moet u ervoor zorgen dat: het organisme waarmee u contact opneemt, heeft een vergunning van de staat. Een geaccrediteerde instelling houdt in dat haar diensten zijn geverifieerd en gevalideerd door de staat zelf. Door contact op te nemen met een erkende instantie, kunt u sereen zijn en uw controle zal serieus worden gedaan.

Atlas Contrôle is een erkend bedrijf dat elektrische kwaliteitscontroles uitvoert. Bovendien zijn de diensten snel en is hun prijs zeer interessant.

Voordelen van Atlas Contrôle

Onze erkende keuringsinstantie biedt onovertroffen lage prijzen. We hebben accreditatie BELAC. Dit is de Belgische organisatie die alle accreditaties beheert en de diensten van Atlas Contrôle certificeert.

Naast het voordeel van een snelle en kwalitatieve controle, bieden wij u lage en zeer concurrerende prijzen. De prijs van de controle van een elektrische installatie bedraagt namelijk 130€. Hiermee kunt u snel en goedkoop een elektrisch conformiteitscertificaat behalen. Wij willen onze klanten een eerlijke dienstverlening bieden met een zeer scherpe prijs-kwaliteitverhouding.

Kiezen voor Atlas Contrôle betekent profiteren van het kwalitatieve werk van onze experts om de best mogelijke klantervaring te garanderen. Atlas Control biedt een controle voor slechts 140€, prijs die alle concurrentie tart. Onze experts zijn zeer beschikbaar om u snel te laten profiteren van de controle van uw elektrische installaties.

Hoe snel een aanvraag indienen ?

Indien u contact met ons wilt opnemen voor het aanvragen van een keuring van uw elektrische installatie kunt u op de volgende manieren contact opnemen met Atlas Controle :

- Via onze online formulier

- Via telefoon : +32 02 726 64 04

- Per mail: info@atlacontrole.be

- Via sociale netwerken Facebook of LikedIn : Atlas-besturing

Atlas Contrôle reageert snel op alle verzoeken om zo snel mogelijk aan de behoeften van zijn klanten te voldoen.

In welke regio’s zijn wij actief?

Bij Atlas Controle dekken we heel België.

U kan bij ons terecht voor de keuring van een elektrische installatie in volgende gemeenten : Brussel, (Brussel stad, Elsene, Etterbeek, Evere, Anderlecht, Molenbeek, Ganshoren, Jette, Koekelberg, Oudergem, Schaarbeek, Sint-Gillis, Sint-Berchem -Agathe, Sint-Joost, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe, Ukkel, Vorst, Watermaal-Bosvoorde).

We zijn ook aanwezig in Wallonië (in de regio's Waver, Nijvel, Louvain-la-Neuve, Namen, Luik, Bergen, Charleroi, Doornik Aarlen en andere steden).

Onze ervaren controleurs staan klaar om je snel te helpen. 

Bij Atlas Controle voeren we ook gascontrolediensten, uit alsook ketelontvangsten en PEB-certificaten  

Aarzel niet langer, kies voor een kwalitatieve elektrische keuring tegen de laagste prijs met Atlas Contrôle.

De keuring van de elektrische installatie is verplicht voor de opening van de meter door de distributienetbeheerders (Sibelga, ORES, RESA, Fluvius)

Keuring van een huishoudelijke elektrische installatie: 130€

Extra meter in hetzelfde gebouw: 90 €

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 3. De continuïteit door middel van metingen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het volledige elektrische bord en de beschermingselementen daarvan.
 7. De werking van de differentieëls
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de werkleider
 2. Indien beschikbaar, het eendraads- en situatieschema
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code die als identificatie dient voor de rekening

De periodieke keuring van de elektrische installatie is verplicht elke 25 jaren voor alle huishoudelijke installaties.

De keuring heeft ten doel:

 • Ervoor zorgen dat de installatie veilig is
 • Premies te bekomen van de verschillende regio's
 • Een woning te verhuren
 • uw woning te verzekeren

Periodieke keuring: 130 €

Ontdek ook onze gecombineerde aanbiedingen.

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 3. De continuïteit door middel van metingen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het volledige elektrische bord en de beschermingselementen daarvan.
 7. De werking van de differentieëls
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de persoon die verantwoordelijk is voor het werk.
 2. Indien beschikbaar, het schema van de gasinstallatie
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code waarmee de gasinstallatieaansluiting op de factuur wordt geïdentificeerd.

Verkoop van een woning: het is verplicht de elektrische installatie van uw woning bij een verkoop te controleren.

Toeristische verhuur: wanneer u uw woning huurt (airbnb, gastenverbijf) is het verplicht uw elektrische installatie te controleren. Een verslag van minder dan 2 jaar moet geleverd worden om een verhuurvergunning te ontvangen.

Lange termijn verhuur: het is niet verplicht zijn elektrische installatie te controleren. Het is toch interessant een conformiteitcertificaat aan zijn huurder te geven om niet verantwoordelijk te zijn in geval van een ongeval.

De keuring van de elektrische installatie is verplicht bij de verkoop van een woning

De keuring heeft ten doel:

 • Om de toekomstige koper te informeren over de staat van de elektrische installatie
 • Om de conformiteit van installaties aan te moedigen

Elektrische keuring bij de verkoop van een woning: 130€

Schema als het nodig is: Gratis

Ontdek onze gecombineerde aanbiedingen met EPC-aangift

Tijdens zijn bezoek zal onze inspecteur de volgende punten controleren :

 1. De aardingsweerstand van de elektrische installatie
 2. Controle van de elektrische installatie in zijn geheel
 3. De continuïteit door middel van metingen
 4. De eendraads- en situatieschema’s van de elektrische installatie
 5. De isolatie van de elektrische installatie
 6. Het volledige elektrische bord en de beschermingselementen daarvan.
 7. De werking van de differentieëls
 1. Contactgegevens van de eigenaar van de installatie en de persoon die verantwoordelijk is voor het werk.
 2. Indien aanwezig het eendraads- en situatieschema
 3. Indien beschikbaar, de EAN-code die als identificatie dient voor de rekening

De normen zijn volgende:

AREI : Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties

Bekijk ons algemene FAQ’s

Atlas Controle is bezig met een toegankelijke cursus om de basis van standaarden te leren. Kom hier zeer binnenkort terug.